שתף קטע נבחר

"צבא דרום סודן אנס נשים ושרף אותן בחיים"

חוקרי זכויות אדם של האו"ם בדו"ח חמור: הצבא הדרום סודני ביצע מעשי אונס קבוצתי, עינויים והרג של תושבים במהלך מבצע נגד המורדים בצפון המדינה. "אימהות נאנסו מול הילדים שלהן, אישה נאלצה למחוץ בידה פחמים בוערים כדי שתגלה את מיקום המורדים וילדות עברו התעללות מינית"

משפחה דרום סודנית שנעקרה מביתה במחנה של האו"ם בעיר בנטיו (צילום: AP) (צילום: AP)
משפחה דרום סודנית שנעקרה מביתה במחנה של האו"ם בעיר בנטיו(צילום: AP)

 

צבא דרום סודן אנס ילדות ואז שרף אותן בחיים בתוך בתיהן במהלך קמפיין צבאי שניהל באחרונה שהתאפיין ב"ברוטליות עצומה". כך עולה מדו"ח שפרסם שלשום (יום ג') האו"ם.

 

דיווח: ישראלים מחמשים את דרום סודן בטילים

 

עוד חדשות בעולם :

מי מכיר את חולת הסרטן שזיכרונה אבד?

הלם בארה"ב: קלינטון מתקשה במשלוח פקס

 

חוקרי זכויות אדם של האו"ם בכוח המשימה שמוצב בדרום סודן (UNMISS) התריעו בדו"ח מ"פגיעה רחבה בזכויות אדם" שכללה מעשי אונס קבוצתי ועינויים. דו"ח האו"ם התבסס על ראיונות שנערכו עם 115 קורבנות ועדי ראייה ממדינת האיחוד (יוניטי), אחת מעשר המדינות בדרום סודן, שחוותה ב-18 החודשים האחרונים לחימה עזה במהלך מלחמת האזרחים באזור.

 

"פגיעה רחבה בזכויות אדם". חיילים בצבא דרום סודן (צילום: AP) (צילום: AP)
"פגיעה רחבה בזכויות אדם". חיילים בצבא דרום סודן(צילום: AP)

צבא דרום סודן, "צבא השחרור של העם הסודני" (SPLA), פתח בחודש אפריל במתקפה גדולה נגד כוחות מורדים, ולחימה עזה נרשמה במחוז מאיום שבצפון מדינת האיחוד, שבעבר נחשב לאזור מפתח משום שהפיק נפט רב.

 

הרסו כפרים ועקרו יותר מ-100 אלף מבתיהם

"ניצולי המתקפות הללו דיווחו שצבא דרום סודן ומיליציות שחברו אליו ממחוז מאיום ניהלו מבצע נגד האוכלוסייה המקומית ובמהלכו הרגו אזרחים, בזזו והרסו כפרים ועקרו מבתיהם יותר ממאה אלף בני אדם", נכתב בדו"ח האו"ם.

 

"כמה מהתלונות המטרידות ביותר שהגיעו לידי חוקרי זכויות האדם מ-UNMISS התמקדו בחטיפה ובהתעללות מינית של נשים וילדות, שכמה מהן נשרפו בחיים על פי הדיווחים בבתיהן".

 

שני הצדדים הניציים בדרום סודן נאשמים שגייסו ילדים-חיילים לשורותיהם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שני הצדדים הניציים בדרום סודן נאשמים שגייסו ילדים-חיילים לשורותיהם(צילום: AFP)
החוקרים מסרו כי מצאו עדויות לתשע תקריות נפרדות לפחות שבהן "נשים וילדות נשרפו בצריפים שלהן לאחר שהיו קורבן לאונס קבוצתי", ועדויות לעשרות מקרים של אלימות מינית שכללה אונס אימהות מול ילדיהן. עוד נמסר בדו"ח כי נשים אחרות פשוט "נורו ונהרגו" לאחר שעברו אונס קבוצתי.

 

"אנסו אישה אחרי שהשליכו את התינוק שלה"

סוכנות הידיעות הצרפתית צפתה בתמונות מתוך הדו"ח של האו"ם שבהן נראים צריפים עגולים שרופים לאחר שהועלו באש ומבנים שנהרסו עד היסוד.

 

עד ראייה אחד סיפר ש"כוחות ממשלה ביצעו אונס קבוצתי באישה לאחר שהשליכו את התינוק שלה הצדה". עד ראייה אחר תיאר כיצד כוחות הצבא הדרום סודני אילצו אישה למחוץ בידיה "פחמים בוערים" כדי שתגלה להם את מיקומם של המורדים או הבקר באזור.

 

גם כוחות מורדים נאשמים על ידי חוקרי האו"ם בביצוע זוועות, בהן מקרי אונס, הרג, ובדומה לצבא דרום סודן - גיוס ילדים לצבאותיהם.

 

צבא סודן לא הגיב לממצאים החמורים שעלו בדו"ח האו"ם. בעבר הוא הכחיש את הטענות להפרה חמורה של זכויות אדם. האו"ם מסר כי העביר את הדו"ח שחיבר לידי גורמים בממשלת דרום סודן, והם עדיין לא מסרו את תגובתם לממצאים הקשים. בעבר דווח כי ישראל מייצאת נשק וציוד צבאי לדרום סודן, וחברת הכנסת תמר זנדברג ממרצ פנתה לא מזמן לשר הביטחון משה (בוגי) יעלון וטענה בפניו כי בדרום סודן מתבצעים פשעי מלחמה מצד כל הצדדים, בין היתר באמצעות נשק ישראלי. זנדברג קראה לשר הביטחון להורות על הפסקת הזרמת הנשק למדינה האפריקנית השסועה מחשש שהנשק ישמש להפרת זכויות אדם וביצוע פשעים.

 

האו"ם מסר כי ניסה לבקר באתרים שבהם בוצעו הפשעים החמורים שאותם תיארו עדי הראייה, אולם הצבא הדרום סודני "מנע ממנו דרך קבע גישה אליהם". עם זאת, הוא הצליח לאמת את הדיווחים על פגיעות קשות בזכויות אדם לאחר שהצליב מידע מכמה מקורות.

 

מלחמת האזרחים פרצה בדצמבר 2013 כשהנשיא סלבה קיר (משמאל) האשים את סגנו לשעבר ריק משאר בתכנון הפיכה נגדו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מלחמת האזרחים פרצה בדצמבר 2013 כשהנשיא סלבה קיר (משמאל) האשים את סגנו לשעבר ריק משאר בתכנון הפיכה נגדו(צילום: AFP)

מלחמת האזרחים בדרום סודן פרצה בדצמבר 2013 כשהנשיא סלבה קיר האשים את סגנו לשעבר ריק משאר בתכנון הפיכה במדינה. תוך זמן קצר הידרדרה המדינה האפריקנית הצעירה והענייה למעגל של שפיכות דמים שלא נפסקה עד היום.

 

מדינה חדשה, צרות רבות

התגברות הלחימה "לא רק שאופיינה בטענות להרג, מקרי אונס, חטיפות, ביזות, הצתות ועקירת אנשים מבתיהם, אלא גם בברוטליות חדשה", מסר האו"ם. "הרמה והיקף האכזריות שתוארו בדו"ח מראים את עומק הסלידה בין הצדדים הנִצים שעלתה על המחלוקות הפוליטיות".

 

סוכנות האו"ם לילדים פרסמה בתחילת החודש דו"ח לפיו כוחות לוחמים ביצעו פשעים מחרידים נגד ילדים, כולל סירוס, אונס וקשירתם ביחד לפני ששיספו את גרונותיהם.

 

ארבע שנים חלפו מאז שדרום סודן זכתה בעצמאותה. אלא שמצבה הנוכחי של המדינה החדשה אינו תואם את הציפיות הגדולות שהיו ממנה בתחילת דרכה. לפי האו"ם, שני שלישים מאוכלוסיית המדינה - סך הכול 12 מיליון תושבים - זקוקים לסיוע, ושישית מהאוכלוסייה ברחו מבתיהם.

 

נשיא דרום סודן קיר ויריבו הגדול משאר נפגשו בסוף השבוע האחרון בניירובי, בירת קניה, בניסיון נוסף להביא להסכם שלום בין הצדדים, אלא שדובר המורדים מאביור גאראנג מסר שהשניים "לא הצליחו להגיע לתוצאות ממשיות".

 

שיחות השלום בין ממשלת דרום סודן לבין המורדים כללו שבע הפסקות אש לפחות, שכולן הופרו בשל חוסר האמון בין הצדדים. אפילו בזמן עריכת שיחות השלום בסוף השבוע בניירובי נמשכה הלחימה בדרום סודן, והעיר מאלאקל, אזור מפתח, החליפה ידיים כשהותקפה על ידי מנהיג שבט מקומי ונכבשה והוא הכריז מיד על נאמנותו למורדים בהנהגת משאר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מואשמים בפשעים חמורים. חיילים בצבא דרום סודן
צילום: AP
מומלצים