שתף קטע נבחר

יותר חם מבאר שבע: 38 מעלות בברלין

בזמן שבארץ מזג האוויר נוח, באירופה סובלים בימים האחרונים מגל חום קיצוני שמקורו במדבר סהרה. לנוסעים למדריד צפויות 40 מעלות. חם מאוד גם בגרמניה, צרפת ואיטליה. ואילו בישראל: מחר מתחמם, ואז שוב מתקרר. האם מזג האוויר השתגע ואיך זה קשור להתחממות כדר הארץ? המומחים מסבירים

 

 

פה זה לא אירופה: ישראל נהנית בינתיים מקיץ נעים מאוד, ואילו באירופה סובלים מגל חום קיצוני שמקורו במדבר סהרה. בימים האחרונים נמדדו 40 מעלות בדרום צרפת (33 בפריז), במדריד צופים שמידות החום יגיעו ל-40 מעלות בתחילת השבוע. כמו כן נמדדו 37 מעלות באיטליה (34 ברומא), ו-38 מעלות בבברלין ובפרנקפורט שבגרמניה.

 

ליאור סודרי, חזאי מטאו-טק מסביר כי "מדובר באוויר חם שמגיע לאירופה מכיוון מדבר סהרה וגורם למזג אוויר חם מהממוצע באירופה. גל החום האחרון הדרמטי באירופה היה ביולי 2012, אז נמדדו 44 מעלות בסיציליה ובאותו קיץ היה חם מהרגיל באירופה בכ-3 מעלות בממוצע".

 

מנגד, מזג האוויר בישראל היה נוח יחסית בימים האחרונים וגם יוני היה קריר מהרגיל. מידות חום נמוכות שכאלו לא נמדדו בישראל ביוני ב-30 השנים האחרונות. אולם ממחר צפויה התחממות ומזג האוויר יהיה חם מהרגיל. מחר יורגש עומס חום בינוני עד כבד בחוף עם 30 מעלות בתל אביב ו-70% לחות. בהרים יימדדו 31 מעלות וצפוי עומס חום קל-בינוני. "זה קורה כי אנחנו מושפעים מאפיק עונתי שמקורו במפרץ הפרסי שמשתלט עלינו במהלך כל הקיץ".   

מד טמפרטורה בגרמניה. גם מחר יהיה חם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מד טמפרטורה בגרמניה. גם מחר יהיה חם(צילום: EPA)
 

 

אלו הטמפרטורות החזויות להלילה ולמחר: קריית שמונה 35-21, קצרין 33-20, צפת 31-19, טבריה 38-24, נצרת 32-20, חיפה 30-24, תל אביב 30-23, ירושלים 31-19, אשקלון 30-23, עין גדי 40-28, באר שבע 35-21, ערד 33-19, מצפה רמון 32-19 ובאילת 41-28. לרוחצים בים, מחר הים יהיה מסוכן לרחצה - גלי עד גבה גלים. גובהם עשוי להגיע ל-140 ס"מ. ביום שני צפויה ירידה במידות החום שיהיו רגילות לעונה. בשלישי צפויה עוד ירידה קלה במידות החום, בעיקר בהרים.

 


 

מבט על אגם ואנזה בפרברי ברלין  (צילום: AP) (צילום: AP)
מבט על אגם ואנזה בפרברי ברלין (צילום: AP)

באגם ואנזה (צילום: AP) (צילום: AP)
באגם ואנזה(צילום: AP)

 

ד"ר ברוך זיו, חוקר אקלים מהאוניברסיטה הפתוחה, מזכיר כי "ב-2003 היה גל חום קשה מאוד באירופה שהתפתח בחודש יוני במערב אירופה והתפשט למרכזה ומזרחה - גל החום הזה גרם להמוני הרוגים. זה עורר תשומת לב ועורר שאלות מחקריות - נשאל האם יש תקדים לגל החום הזה והאם ניתן להסביר מדוע הוא נמשך שלושה חודשים ברציפות וכן האם זה קשור לשינוי האקלים. התשובות על שינויי האקלים היו לא סופיות. הן הראו שיש תהליך שברגע שבתחילת הקיץ יש גל חום - הוא משפיע על הקרקע באופן כזה שאירופה מתנהגת אחרת מבחינה אקלימית. כלומר, ברגע שהקיץ 'מתחיל רע' יש לו סיכוי להתפתח 'רע' גם בהמשך. יש כאן תהליך שמחזק את עצמו. ברגע שיש גל חום הוא גורם להתייבשות הקרקע והצומח, ואז הקרקע מגיבה אחרת לקרינת השמש וגורמת להתפתחות טמפרטורות יותר גבוהות".

 

כך למשל, אם בתחילת יולי מגיע גל חום שני ופוגש קרקע יבשה בגלל החום הראשון - הקרקע מגיבה יותר מהר ולכן גל החום מתפתח יותר מהר ונמשך יותר זמן. גל החום, מסביר ד"ר זיו, קשור בזרימה של אוויר בשכבות הנמוכות. ב-2006 שוב היה גל חום באירופה עם טמפרטורות גבוהות. זה גם נמשך אז לתוך ספטמבר. לפני חמש שנים פקד גל חום את רוסיה. לרצף של ימים חמים יש אולי קשר להתחממות כדור הארץ, "יש שינויים בהתנהגות האקלימית ולא רק בטמפרטורה הממוצעת. אירועים קיצוניים לא מתרחשים מדי שנה וכדי להגיע למסקנות צריכות לעבור כמה שנים טובות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים