שתף קטע נבחר

שפת גוף: איך נבין את הילדים גם ללא מילים?

מה הילד מרגיש כשהוא מכווץ את שפתיו? ואיך נדע שהוא במצוקה, רק על פי הסתכלות על כפות ידיו? קיבצנו טיפים שיעזרו לכם להבין את הילדים בדרך פשוטה ומהירה

שפת הגוף יכולה לספר לנו מה הילד שלנו רוצה לומר, ללא מילים. האם התבוננתם לאחרונה בידייו, בעייניו ובתנועות גופו? שפת הגוף של ילדים היא שפה ישירה וקלה לקריאה וניתוח, באופן יחסי למבוגרים. הסיבה לכך מאוד פשוטה - הילדים טרם הצליחו לפתח את מיומנות ההסתרה שיש למבוגרים.

 

כתבות חדשות בערוץ הורים:

לא רוצה ללכת לקייטנה!

סכנות הקיץ: כך תטפלו במכת שמש, צריבת מדוזה ועקיצות

צפו: האמהות המאוסות בגינה

 

ככל שאנחנו גדלים, ולאור צורת החיים האינטנסיבית שאנו חיים בה, אימצנו גישה הדוגלת בהסתרת הרגשות האמיתים שלנו, מסיבות של אגו, חינוך ותרבות. כאמא, הטיפ החשוב ביותר שאני יכולה להעניק להורים אחרים הוא פשוט להתבונן ולהפעיל את האינטואיציה וההיגיון.

 

גם אם יש לנו ילדים בגיל ההתבגרות, ששפת גופם "סגרה את הפער" לשפת גוף של מבוגרים, עדיין הבחירה בידינו האם לראות או לא לראות את הסימנים המשודרים על ידי גוף ילדינו.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

להתבונן ולעשות חיבורים לתמונה הכוללת

שפת גוף זו שפה מולדת היא שוכנת במעמקי תת המודע. הטיפ הראשון שאני נותנת להורים מודאגים הוא פשוט להתבונן, בלי שיפוטיות ובלי ספקולציות, פשוט להתבונן. לאחר מכן לעשות את החיבורים לתמונה הכוללת, מה הסיטואציה, מתי היא קרתה וכו'.

 

מעבר לאימוץ שיטת התבוננות ניטראלית ונטולת שיפוטיות ורגשות, קיימים מספר סממנים גופניים אצל ילדים שכדאי לקחת בחשבון. קיימים סממנים אוניברסליים לרגשות שלילים כגון: פחד, כעס, עצב בהלה ועוד. סימנים אלו ניתן לזהות בהבעות הפנים בידיים ובשרירי הגוף.

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

בשנות השמונים פרסם ד"ר פול אקמן (מומחה עולמי לשפת גוף) מחקר, בו גילה כי ישנן שבע הבעות פנים בסיסיות שהן חלק בלתי נפרד מה-DNA האנושי ואינן תלויות בפערי דת, מין גזע, תרבות או גיל.

 

שבע הבעות הבסיס הן: שמחה, הפתעה, עצב , כעס פחד סלידה ובוז. מומחים לשפת גוף לומדים לאמן את המוח לזהות זליגה של ניואנס קטן הנקרא מיקרו הבעה, המאפיין את אחת מהבעות אלו. זליגה של שריר קטן בפנים או בידיים (מיקרו הבעות) בעשירית השנייה יתקיים כשהילד ינסה להסתיר רגש שהוא חש. כל שעלינו לעשות הוא, כאמור, להתבונן.

 

המאפיינים של הבעת פחד למשל הם: גבות מורמות כלפי מעלה, עיניים פקוחות לרווחה ואישונים מורחבים. במידה ועיניו של הילד נפערות לשבריר שניה או לחילופין מתחולל כיווץ ומשיכת השפתיים לאחור, זכרו כי זוהי מחווה קטנטנה להבעת פחד. פחד שהילד שלנו מנסה להסתיר.

 

טיפים לזהוי שפת גוף

ידיים: ביטויי מצוקה בקרב ילדים יבואו לידי ביטוי גם בידיים. הידיים תפקידן לסגור את הפער בין המחשבה להרגשה. הן למעשה משמשות סוג של "מרקר" המדגיש את הרגש החבוי. בכדי לבחון את שפת גופו של ילדיכם התבוננו בידיו לאן הן מכוונות, מה רמת המתח בשרירי הידיים, כך תוכלו לזהות מה באמת מתחולל בנפשו של ילדיכם.

 

אגודל: האגודל בקרב ילדים משול לראש. כשילד חש רגשות שליליים כגון פחד, בהלה  או לחץ, ניתן להבחין כי הוא יסתיר את האגודל, יחביא אותו (כאילו היה רוצה להיעלם). ברבים מן המקרים ניתן להבחין כי ילד במצוקה יאגרף את כפות ידיו כתוצאה מהרגשות שחש ובעיקר במצבים בהם מרגיש מאוים.

 

קול חלש: באופן כללי יש לזכור כי ילדים בבסיסם, גם אם מופנמים יותר או פחות, הינם שמחים וקולניים. אופן דיבור המשקף חשש וחוסר ביטחון יבוא לידי ביטוי על ידי קול חלש באופן משמעותי מהרגיל.

 

גוף מכונס, קשיח ומקובע (טונוס שרירים מתוח): במקרה כזה נדע כי הילד חש פחד, חרדה או מצוקה מאוד גדולים. ייתכן שהסיבה לכך היא מצוקה בבית או מצוקה חברתית.

 

מבט מחפש: כאשר עיניו של הילד נודדות לכיוונים שונים תוך כדי שיח או הקשבה יעיד הדבר על חוסר ריכוז, לעיתים הבעת הרצון של הילד לברוח מהשיחה אתנו ולעיתים יעיד הדבר על בעיות קשב וריכוז (יש לבדוק כמובן עם איש מקצוע במקרה של לבטים בנושא).

 

כיווץ שפתיים: במקרים רבים יעיד על לחץ ופחד.

 

כתפיים שמוטות: מעידות על נינוחות או עייפות (ניתן לדעת בהשוואה לתנועות אחרות שעושה הילד) ואילו כתפיים גבוהות מעידות על דריכות.

 

עיניים: בשפת הגוף העיניים הן המראה לנפשו של האדם. זהו האיבר היחיד בגוף שלא ניתן לשלוט בו. ילד או אדם מבוגר (אין הבדל) שמסיט את מבטו, גם אם לשבריר של שניה, שמאלה למטה לכיוון הלב, חש למעשה רגשות מאוד חזקים ועמוקים בהקשר לנושא השיחה או לאנשים הקשורים לסיפור אותו מספר.

 

במקרה כזה, בחנו מה עובר על ילדיכם, גם אם לא ממש משתף בפרטים העיניים שלו מסגירות את התחושה הפנימית.

 

מעיין פולק-בשן, מומחית לשפת גוף, והשחקן תומש (תומר שרון) חברו ליצירת מופע חדש - "ניתוח גוף פתוח". המופע הבא יתקיים ב-8 ביולי (ד') בערב ב"הבימה 4".

 

 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עדיין לא פיתחו מיומנויות הסתרה כמו מבוגרים
צילום: shutterstock
מומלצים