שתף קטע נבחר

נשנושים, שתייה ופעילות: כך תילחמי בצרבות בהריון

לשתות מים בקצב איטי, לאכול ארוחות קטנות לעיתים קרובות, להימנע מסוגי מזונות מסוימים ולצאת להליכות בחוץ - כל הטיפים שיעזרו לך להתמודד עם צרבות בהריון

צרבות היא מהתופעות הפחות נעימות של ההריון. הצרבות נובעות מלחץ שנוצר על הקיבה וגורם לאוכל לעלות מהקיבה לכיוון הוושט ואף אל חלל הפה. אחת הסיבות שתופעת הצרבות כל כך שכיחה בהריון היא בגלל שהתינוק יוצר לחץ על הסרעפת של האם, בנוסף לתחושת כבדות בקיבה שנובעת מעליה במשקל.

 

הצרבת גורמת לתחושה של קושי בנשימה והרגשה של "שריפה" באזור הבטן העליונה והוושט שמתפשטת גם לחזה. בנוסף, נשים בהריון יתלוננו לרוב שתחושת הצרבת גורמת להן רצון להקיא ויוצרת בחלל הפה טעם לא נעים של חומציות.

 

קראי עוד על תופעות ההריון:

בעצב תלדי: איך ניתן למנוע את כאבי הלידה?

מחקר ישראלי: ריח רע מהפה מנבא רעלת הריון

בחילות והקאות בהריון: מה יעזור להקל על התופעה?

 

לצרבות יש נטייה להופיע יותר בשעות הערב ובמהלך הלילה, ויכולות מאד להקשות על האם דווקא בשעות בהן היא מנסה לנוח ולצבור כוחות אחרי יום של מאמץ. הצרבות מאפיינות את השליש השני ויכולות גם להימשך עד סוף ההריון, ובעצם מתרבות ככל שהעובר גדל.

 

אולי ירגיע אותך לדעת שמדובר בתופעה טבעית - במהלך ההריון מופרשים הורמונים שגורמים להרפיית שרירי מערכת העיכול, לרבות השריר שבין הוושט לקיבה. כשהשריר רפוי עלול לעלות מזון חומצי מהקיבה לכיוון הוושט ולגרום לצרבות.

 

נשנושים קלים לאורך היום יכולים לסייע נגד צרבות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נשנושים קלים לאורך היום יכולים לסייע נגד צרבות(צילום: shutterstock)

 

עשי ואל תעשי כדי להקל על הצרבת

הקפידי על עלייה מבוקרת במשקל במהלך ההריון - נשים שסובלות מעודף משקל משמעותי בהריון יסבלו גם יותר מצרבות, הנובעות מלחץ באזור הוושט. חשוב שנושא זה יהיה לנגד עינייך כבר מהשלב שבו את מגלה שאת בהריון.

 

הקפידי על שתיית מים - השתדלי לשתות בין הארוחות ושתי פחות במהלך הארוחה. הקפידי לשתות את המים בקצב איטי, כדי לא להכביד על הקיבה. הימנעי משתיית משקאות ממותקים או מוגזים, במיוחד משקה שיש בו מרכיב של חומציות כי אלו מעוררים את תופעות הצרבות. גם קפה, תה ואלכוהול מעודדים צרבות ולכן כדאי להימנע מהם.

 

המנעי ממזונות שמעודדים צרבות - אוכל מטוגן ועתיר בשומן הוא האויב הכי גדול של צרבות. גם שוקולד, בטח לא תשמחו לשמוע, ידוע כמעודד צרבות. המנעו גם מבצל, ממזונות חריפים ומפירות וירקות בעלי חומציות גבוהה כגון פירות הדר או עגבניות, או מלפפונים חמוצים. ניתן להבין כי אלו שטוענים שהשילוב האהוב על הריוניות הוא מלפפון חמוץ עם שוקולד, פשוט לא סבלו מצרבות בהריון.

 

הכיני נשנושים קלים - כדאי לנשנש מדי כמה שעות מזונות שמקלים על צרבות, כגון שקדים לא קלויים, קרקרים, או מלפפונים טריים.

 

אל תאכלי כבד מדי - אכלי חמש ארוחות קטנות ביום – בוקר, צהריים, ערב ושתי ארוחות ביניים. הארוחות הקטנות יקלו על תהליך העיכול, וזה ישפיע באופן ישיר על העומס בקיבה ועל הוושט.

 

הימנעי מארוחות כבדות לפני השינה - חשוב שארוחת הערב שלך תהיה קלה ולאחריה הימנעי מארוחת לילה או אכילה בסמוך לשעת השינה.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

מומלץ ללעוס היטב את האוכל ולאכול בקצב איטי -  אכילה מהירה מדי מאד מכבידה על הצרבות ולכן כדאי לאכול בקצב מבוקר ולעשות הפסקות מדי פעם.

 

הגביהו ראש בשכיבה - בשינה או בשכיבה הגביהו את הראש עם שתי כריות. ההגבהה תקל על הנשימה ועל תחושת השריפה באזור הוושט והחזה, ובעיקר תפחית את הסיכוי של האוכל לעלות מהקיבה לוושט.

 

הימנעי מבגדים שילחצו לך על הבטן (במיוחד אזור הבטן העליונה) – חזייה לא מתאימה או עם ברזלים, חולצות צמודות, ומכנסיים הדוקים מדי.

 

פעילות גופנית – הקפידי על הליכות באוויר הפתוח. כשיש תחושה של צרבת הרימי את הידיים גבוה מעל הראש, כדי להקל על הנשימה.

 

מתי לגשת להתייעצות רפואית?

אצל רוב הנשים הצרבות הן זמניות ומתונות, אולם צרבות חמורות עלולות להעיד על בעיות רפואיות.

 

יש לגשת לייעוץ רפואי כאשר:

את נאלצת לקחת תרופות סותרות חומצה כדי להתמודד עם התופעה.

 

כאשר הצרבות גורמות לך להתעורר משינה לעיתים תכופות.

 

כאשר את מרגישה קשיים בבליעה.

 

כאשר הצרבות מלוות ברוק עם דם או כשהיציאות משנות צבען לשחור.

 

כאשר ישנה ירידה במשקל או חוסר עלייה מספקת במשקל.

 

הכותבת היא מנהלת מדעית אבוט יצרנית סימילאק





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הצרבות מתחילות בדרך כלל בשליש השני, ומתגברות ככל שהעובר גדל
צילום: shutterstock
מומלצים