שתף קטע נבחר

ספרדית וכדורגל? הלו, אמריקה, זאת את?

חגיגות הזכייה של ארה"ב במונדיאל הנשים הן לא רק סיפור על ספורט, אלא גם על דמוגרפיה ועל פניה המשתנות של אמריקה. עם קהילה היספנית עצומה זו כבר לא רק ארץ הפוטבול, ועם נישואים חד-מיניים מוושינגטון עד טקסס - גם אבי וומבאך שרצה לנשק את רעייתה ביציע יכולה להיות כוכבת

בנות ארה"ב עם הגביע. בקרוב בבית הלבן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
בנות ארה"ב עם הגביע. בקרוב בבית הלבן(צילום: MCT)

בווינה נכנס היום המשא ומתן על הגרעין האיראני ליממה האחרונה שלו, בבורסות העולם נרשמו צניחות שערים חדות בגלל משאל העם ביוון - אבל בארה"ב נפתחה הבוקר (יום ב') התוכנית הנצפית "טודיי שואו" - לא תאמינו - בכדורגל. פניהן של כדורגלניות נבחרת הנשים האמריקנית, שזכתה בלילה האחרון בגביע העולם, ריצדו על המסך, והאמריקנים שהתעוררו לשבוע חדש צפו שוב ושוב בחמשת השערים שכבשה הנבחרת ובראיון עם הכוכבת הגדולה קרלי לויד.

 

הצטרפו ל-ynet חדשות בעולם בפייסבוק וקבלו סיפורים מרתקים היישר לפיד שלכם

 

עוד חדשות בעולם:

 

הדיווחים הבלתי פוסקים על כדורגל הבוקר בארה"ב מדהימים לא רק בגלל הדרמות הפוליטיות שמתחוללות במקביל מסביב לעולם, אלא בעיקר משום שפעם כשהיינו אומרים "ספורט אמריקני" - הדבר האחרון שאפשר היה לחשוב עליו הוא כדורגל. ועוד כזה של נשים. אמריקה, על 320 מיליון תושביה, העדיפה תמיד פוטבול, בייסבול וכדורסל, ובזה למשחק הפראי הזה - שלא לומר משעמם. במשך שנים כשהעולם כולו רותק למונדיאל הגברים שבו הנבחרת האמריקנית דווקא משתתפת דרך קבע, ארה"ב נותרה אדישה אליו, אבל עכשיו דברים משתנים.

הבנים רק מדגדגים את הצמרת, הבנות כבר עם גביע שלישי (צילום: MCT) (צילום: MCT)
הבנים רק מדגדגים את הצמרת, הבנות כבר עם גביע שלישי(צילום: MCT)

סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הגיע במיוחד לגמר בקנדה ()
סגן נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הגיע במיוחד לגמר בקנדה
"המדינה גאה בך, קרלי לויד!". אובמה צייץ בסוף המשחק ()
"המדינה גאה בך, קרלי לויד!". אובמה צייץ בסוף המשחק

נבחרת הנשים של ארה"ב, נספר קודם כל למי שלא שמע, זכתה לפנות בוקר בגביע העולם אחרי שבגמר סיפקה את אחד ממשחקי כדורגל הנשים הגדולים בהיסטוריה, והביסה 2:5 את יפן - אותה נבחרת שניצחה אותה בגמר הקודם, לפני ארבע שנים. ארה"ב עלתה ליתרון 0:4 מדהים כבר אחרי 16 דקות, כשקרלי לויד כובשת שלושה שערים - כולל אחד מחצי מגרש. הייתה זו הזכייה הראשונה של ארה"ב במונדיאל הנשים מאז 1999, והפעם היא לוותה בחגיגה לאומית בכל רחבי ארצו של הדוד סם - עובדה המסמלת את הפופולריות ההולכת וגוברת של הכדורגל באמריקה.

 

מאמצים להחדיר את הכדורגל לארה"ב נעשים מאז שנות ה-70: שחקנים גדולים מכל רחבי העולם הובאו לליגה המקומית כדי להוסיף לה צבע, ובין השאר היו שם פלה מברזיל ומוטל'ה שפיגלר שלנו. בשנים האחרונות היו אלה בקהאם וג'רארד מאנגליה ועכשיו מגיע לשם פירלו מאיטליה, אבל בסופו של דבר לא ההנחתות מלמעלה עוזרות - אלא הדמוגרפיה המשתנה של אמריקה. הכדורגל חודר בהדרגה לתרבות האמריקנית לא דרך ה"יאנקים" אלא דווקא מכיוונה של הקהילה ההיספאנית העצומה שהתבססה שם בעשורים האחרונים - כ-50 מיליון דוברי ספרדית, יותר מאשר בספרד ובארגנטינה.

חוגגים עוד גול של הנבחרת. אמריקנים צופים ביחד, הלילה (צילום: AP, Eric Schultz   ) (צילום: AP, Eric Schultz   )
חוגגים עוד גול של הנבחרת. אמריקנים צופים ביחד, הלילה(צילום: AP, Eric Schultz )

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ההיספאנים באים ממדינות ומאוכלוסיות שמשוגעות על כדורגל - מדרום אמריקה, ממרכז אמריקה ומהקריביים, וגם אם רבים מהם שומרים אמונים למדינות האם שלהם ומעודדים את הנבחרות של המדינות שמהן באו, הם מצליחים להדביק את העם האמריקני בחיבה למשחק שברוב העולם הוא לא רק הפופולרי ביותר, אלא גם נתפש כבר מזמן כדרך להפגנת עוצמה וכוח של מדינה. לא פלא, למשל, שסין ההולכת ומתעצמת בכל זירה משקיעה בשנים האחרונות מאמצים גדולים בכדורגל בתקווה להצטרף גם היא לצמרת העולמית ולהראות לעולם מי חזקה מכולן - לא רק צבאית, לא רק כלכלית.

 

את ההתעניינות הגוברת בארה"ב אפשר היה לראות כבר במונדיאל הגברים בשנה שעברה בברזיל, כשהתקשורת, האוהדים - וגם הנשיא אובמה - עקבו באדיקות אחרי הנבחרת הלאומית שהגיעה עד לשמינית הגמר. הבעיה היא שהגברים של ארה"ב מצליחים כל העת רק לדגדג את הצמרת של הכדורגל העולמי, ואמריקה לא אוהבת להיות מספר 2. הנשים, לעומת זאת, שברו את תקרת הזכוכית - והן מסתכלות על כולן מלמעלה.

 

כדורגלניות? זה מביא רייטינג!

עשרות אלפי אמריקנים עטופים בדגלי הלאום עלו בסוף השבוע על מכוניות ומטוסים והגיעו לאיצטדיון בריטיש קולומביה בוונקובר, קנדה, שם הם העניקו לשחקניות האמריקניות תחושה של משחק בית בגמר מול יפן. רשת "פוקס" שידרה את המשחק בשידור ישיר, וזה אומר שמישהו ב"פוקס" חושב שהיום באמריקה שחקניות כדורגל מביאות רייטינג. היום התברר שהוא צדק: לא פחות מ-20.35 מיליון אמריקנים צפו במשחק של נבחרת הבנות - יותר מבכל משחק כדורגל אחר בהיסטוריה של ארה"ב, כולל כדורגל הגברים.

באיצטדיון בוונקובר. עשרות אלפי אמריקנים ליוו את הבנות לקנדה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
באיצטדיון בוונקובר. עשרות אלפי אמריקנים ליוו את הבנות לקנדה(צילום: MCT)

ההלם ביפן מול ההתרסקות בגמר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההלם ביפן מול ההתרסקות בגמר(צילום: AFP)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

גם העיתונים הגדולים והמכובדים ביותר של ארה"ב, שלא "מתלכלכים" בדרך כלל בכדורגל, דיווחו על הזכייה האדירה בעמודים הראשיים. "וושינגטון פוסט" פתח בצילום של השחקניות החוגגות ובכתבת שער, "בוסטון גלוב" נתן את הכותרת "גרנד פינאלה", ואפילו "ניו יורק טיימס" היבש והצנוני-משהו הקדיש לבנות כתבה בעמוד הראשון.

 

גם הפוליטיקאים ניסו להתעטף במעט מקסמו של הענף המתבסס. שתי דקות מפתיחת המשחק, כשהאמריקניות כבשו שער ראשון, מיהרה המועמדת הדמוקרטית לנשיאות הילרי קלינטון לצייץ ל-3.1 מיליון עוקביה מילה אחת: "גווווווול". הנשיא אובמה חיכה עד לסוף המשחק, ואז מיהר להזמין את אלופות העולם החדשות לבית הלבן. רעייתו מישל צייצה בהתלהבות: "איזה משחק, איזה משחק, איזה משחק".

 

הטוויטר האמריקני כולו געש בעקבות הזכייה, וגולשים אמריקנים רבים צייצו בטוויטר: "היי, יפן, זה על פרל הארבור!" - כלומר נקמה על ההפצצה היפנית בהוואי ב-1941, במלחמת העולם השנייה. הציוצים על פרל הארבור בלילה שעבר היו כה רבים, עד שבטוויטר זה הפך לאחד מצמדי המילים הנפוצים ביותר.

אבי וומבאך והנשיקה שהקסימה את אמריקה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אבי וומבאך והנשיקה שהקסימה את אמריקה(צילום: EPA)

והייתה גם תמונה סמלית אחת, שייצגה אולי טוב מכל את אמריקה של 2015, ארץ מגוונת וליברלית יותר שעליה אפשר היה רק לחלום לפני 20 או 30 שנה.

המצלמות תיעדו את השחקנית הוותיקה של הנבחרת אבי וומבאך רצה אחרי הזכייה לקהל, ומנשקת את רעייתה, שאיתה התחתנה בשנת 2013. כשמונדיאל הנשים יצא לדרך לפני כחודש, נישואים כאלה היו מותרים רק בחלק ממדינות ארה"ב, אבל לפני שבוע וחצי קבע בית המשפט העליון שם כי נישואים חד-מיניים חוקיים בכל רחבי ארה"ב - והנשיקה על המסך מול כל האומה הייתה דרך מרתקת לחגוג ניצחון כפול.

 

איך סיכמה קלינטון בטוויטר? "בנות יכולות לעשות כל דבר". גם לעשות מהאמריקנים משוגעים לכדורגל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
בסוף, הכדורגל לא בה מה"יאנקים"
צילום: MCT
מומלצים