שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, EPA

נפצעו במלחמה, ועכשיו נלחמים בבירוקרטיה

שנה בדיוק חלפה מפתיחת צוק איתן, אבל מבדיקה עולה כי רוב הפצועים לא סיימו את הליך הוועדות הרפואיות ולא מקבלים את הטיפול הנדרש. "מדינה ששולחת אותי להתחנן על גרושים לא שווה שיילחמו בשבילה", כתב אחד מהם. מלווי הפצועים טענו: "אבד המגש ונותר רק הכסף". משרד הביטחון: הנתונים אינם נכונים

322 חיילים בחובה, בקבע ובמילואים שנפצעו במבצע צוק איתן הוכרו בשנה האחרונה כנכי צה"ל, אבל היום (ג') מתברר כי הרוב המכריע של הפצועים עדיין נאבק בבירוקרטיה. חלקם העידו בפני ועדת העבודה והרווחה של הכנסת על מצוקה כלכלית בעקבות הפציעה, כיוון שאינם יכולים לעבוד ומנגד אינם זוכים לסיוע. מנתונים שנאספו מקרב כרבע מפצועי המלחמה כחלק מיום השנה לתחילת המבצע, עלה כי 83% מהם טרם סיימו את הליך הוועדות הרפואיות מול אגף השיקום ובכך לא הגיעו לשלב קביעת אחוזי הנכות ואינם מקבלים את מלוא הטיפול הרפואי הנדרש.

 

שנה אחרי המלחמה:

 

לדיון שיעסוק בטיפול אגף השיקום בפצועי צוק איתן, ומתקיים ביוזמת יו"ר סיעת יש עתיד, ח"כ עפר שלח, הגיעו פצועים שסיפרו על הקשיים הבירוקרטיים שעמם נאלצו להתמודד. אחד מהם סיפר כי רופא מומחה קבע שיש לתת לו מכשיר שמיעה בגלל ששמיעתו נפגעה באופן קריטי - אך עקב התמשכות ההליך הוא עדיין לא קיבל אותו: "הרופא קבע שהאוזן אינה מתפקדת כלל ונתן המלצה למכשיר שמיעה. משרד הביטחון הצהיר כי אינו יכול לספק את המכשיר עד הוועדה רפואית".

 

אופיר אנידג'אר, רס"ן במילואים מהנסה קרבית, סיפר בדיון: "נפצעתי מפגיעה ישירה של טיל ויחד איתי 11 חיילים נוספים בכוח. כבר שנה שאני בטיפול רפואי, אבל שום דבר לא הסתדר, לא קיבלתי תשובות, כלום לא מתקדם". הוא העיד כי משפחתו נפגעה כלכלית, "דבר לא נעשה, למרות שהגשנו את כל הטפסים".  

 

"כל דבר זה טפסים ולרוץ, אין לי כסף לדלק"

פצוע נוסף, נחשון ליאור, מילואמניק ואב לארבעה שמתגורר בעוטף עזה, סיפר כי מאז הפציעה הוא מובטל: "שלחו אותי להוציא ימי מחלה, תלך תבוא. אני מתבייש. קבעו שאני כשיר. קיבלתי 10 אחוז זמני ואמרו לי שמעכשיו הכול מול הביטוח הלאומי. עקב כך דחיתי ניתוחים כי אין לי כסף לעשות אותם. כרגע אני עובד בשמירות בלילה, תמורת 27 שקל לשעה". עוד אמר: "אני חי על הלוואות וגמרתי את כל החסכונות. שלחו אותי לפסיכיאטר, גם זה בהחרגה. אבל אין לי כסף לדלק. אני לא מצליח להחזיר את החיים למסלולם, אני לא יודע אפילו עם מי צריך לדבר. כל דבר זה טפסים ולרוץ". הוא ביקש: "תתאימו את החוק למציאות".

 

גבריאל בן-נעים, בן 23, עולה מצרפת, חייל בודד שנפצע קשה במבצע, עדיין בהליכי שיקום. הוא העיד: "אני לבד פה ולא מבין מה זה ועדה רפואית ומה זה שיקום. אני בכלל לא יודע אם אני יכול לעבוד. משרד הביטחון אומר שאני יכול, אבל הרופא אומר שלא".

 

מהנתונים שנאספו עולה כי פצועים רבים אינם מקבלים את התגמולים הכלכליים המגיעים להם עקב אי-סיום התהליך מול הוועדה הרפואית: 69% מהפצועים שנשאלו טענו כי משפחתם נפגעה כלכלית בעקבות הפציעה ורק 3% מהם העידו כי המדינה שיפתה אותם על כך. "אני איש מילואים שגויס לצוק איתן וכעת איני מסוגל לחזור לעבודתי", סיפר אחד מהם. "עדיין לא נקבעו לי אפילו אחוזים זמניים ולאורך כל התקופה לא קיבלתי שום תמיכה כספית ממשרד הביטחון".

 

רבים מהפצועים הודו שאינם יודעים מהן זכויותיהם, וסיפרו כי הם מרגישים שהם צריכים להוכיח את פציעתם. 86% טענו שאגף השיקום במשרד הביטחון לא דאג ליידע אותם על זכויותיהם ו-76% מהנשאלים אמרו כי אינם יודעים אל מי עליהם לפנות בנושאים השונים. פוסט שהעלה לוחם לפייסבוק מוכיח זאת היטב.

 

"בוקר של כיף. היום בצהריים אני בעוד ועדה רפואית של משרד הביטחון, ועדת ערעור עליונה הפעם", כתב אותו לוחם. "הדיכאון נפל עליי היום כבר בשעה מוקדמת. היום אצטרך שוב להתפשט מול הוועדה ולהתבכיין למה החיים שלי הם חרא. הם לא. יש לי אחלה אישה וילדים מדהימים. בסך הכול כואב לי, ואני לא רץ, ולא עובד, ולא ישן כמעט. החיים שלי לא חרא - המדינה שלי חרא. מדינה ששולחת אותי להתחנן על גרושים אחרי פציעה בלחימה כדי להאכיל את הילדים שלי או לרכוש מקצוע חדש - לא שווה שיילחמו בשבילה".

 

פצוע נוסף טען כי הרופא שבדק אותו באחת הוועדות אמר לו כי אינו אמין. לדבריו, שעות לאחר מכן הגיע הפצוע לבית החולים עם חשד לקריש דם במוח. כשנשאלו אם הצליחו לחזור לשגרת חייהם 65% מהפצועים ענו "לא".

עידן קליימן, יו"ר מחוז תל אביב-יפו בארגון נכי צה"ל, אמר בוועדה: "ליוויתי יותר מ-80 פצועי צוק איתן. אני בוכה מעלבון וכעס. אף אחד מנבחרי הציבור ומרבית עם ישראל לא מכיר את המשפט - 'תקציב אגף השיקום שוחק חלק גדול מכספי הביטחון'. את המפשט האכזרי הזה לא אמרו חברי ה-bds אלא חברי ועדת גורן, כך הבהירו מה יחסם למשפחות השכולות. אבד המגש ונותר רק הכסף. הפכנו מגיבורי האתמול לעול כבד על צוואר ביטחון האומה".

 

ח"כ שלח: "הנתונים מוכיחים שאגף השיקום במשרד הביטחון קורס, על חשבונם של אלה שמגיע להם יותר מכולם - אלה שרק לפני שנה נשלחו לקרב להגנת יישובי הדרום.

המצב המזעזע של פצועי צוק איתן שאינם מטופלים כיאות הוא אות קלון על פני החברה ומערכת הביטחון".

 

השבוע נמסר כי אגף השיקום במשרד הביטחון הכיר כנכי צה"ל ב-322 חיילים בחובה, בקבע ובמילואים שנפצעו במבצע "צוק איתן". לפי נתוני משרד הביטחון, 177 חיילים הוכרו כנכי צה"ל בדרגה של 20 אחוזים ומעלה, מתוכם שמונה שהוכרו כנכים בדרגה של 100 אחוזים ויותר. ל-72 חיילים נקבעה דרגת נכות של 19-10 אחוזים, ול-73 נקבעו דרגות נכות של עד תשעה אחוזים.

 

גם בהודעה עצמה נאמר: "מטופלות עדיין בקשות שחלקן חדשות וחלקן בגין מחלות שהטיפול בהן אורך יותר זמן. כל החיילים שנפצעו כתוצאה מלחימה, הוכרו ונקלטו באופן מיידי ב'מסלול ירוק' ובתיאום מלא עמם, עם משפחותיהם ועם גורמי הצבא, זאת על מנת להבטיח רציפות בטיפול הרפואי".

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "הנתונים שפורסמו בכתבה אינם נכונים, איננו יודעים מה מקורם ועל איזה מסד נתונים הם מסתמכים. בניגוד לנטען בכתבה, יותר מ-82% מפצועי המבצע כבר סיימו את הוועדות הרפואיות ואת תהליך ההכרה. הרוב המוחלט של פצועי מבצע צוק איתן הוכרו כנכי צה"ל, סיימו את הליכי הוועדות הרפואיות וכבר נמצאים בעיצומו של תהליך השיקום בליווי הצוותים המקצועיים של אגף השיקום. על-פי נתוני אגף השיקום הרשמיים, מתוך 421 חיילים שהועברו לוועדות הרפואיות, 347 כבר סיימו את הטיפול ויצאה החלטה עבורם באמצעות קצין התגמולים. עוד יודגש כי כל חייל שפונה לאגף השיקום מקבל באופן מיידי טיפול רפואי וזכויות נוספות עד לסיום הליך ההכרה בו".


פורסם לראשונה 06/07/2015 23:16

 

יואב זיתון השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילנה קוריאל
פצועים בצוק איתן. ארכיון
צילום: אילנה קוריאל
צילום: גיל יוחנן
ח"כ עפר שלח
צילום: גיל יוחנן
מומלצים