שתף קטע נבחר

המחלה שמכרסמת בפנים של ילדי ניז'אר

אחת המדינות העניות ביותר בעולם סובלת בנוסף לכל בעיותיה משכיחות גבוהה של הידבקות ב"נומה", דלקת הגורמת לנמק בלחיים ובפה. עמותה שווייצרית מנסה לסייע לילדים שנדבקים במחלה בשל תת-תזונה וזיהום במים

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
אפה של מורדג'ה נאכל כמעט כולו, כך גם אחת משפתותיה וחלק מחניכיה העליוניים, כך שפניה של הנערה בת ה-13 הושחתו כליל. זאת משום שלקתה ב"נומה", מחלה המתפתחת מתת-תזונה. "פעם המצב היה יותר טוב", מספרת הנערה בביישנות ובפשטות בעודה משחקת בצמידיה במרכז הצחיח של מדינת ניז'אר, אחת המדינות העניות בעולם.

 

מורדג'ה לא מסוגלת להביט עוד באחרים בעיניים, משום שפניה כוסו בדלקת, שהחלה עם דימום בחניכיה הנפוחים. שלושה ימים לאחר מכן, נזק גדול לרקמה שדד את יופיה - וגם את ילדותה. "הבעיה היא שמדובר במחלה שמתקדמת במהירות", אומרת האחות פאטי באדמאסי, שעובדת עבוד עמותה שווייצרית הפעילה בניז'אר מאז 1992. "הנמק נוצר תוך 72 שעות. אם החולה מגיע אלינו עם כתם שחרחר על פניו זה כבר מאוחר מדי".

 

עלי עדה, המנהל את עבודת ארגון הצדקה במדינה שבדרום הסהרה, תיאר את המחלה המפחידה כמי שגורמת לריח של ריקבון, "ניחוח של גופה". "כשאני בא למשרד ויש לנו מקרה חדש, אני מריח את זה ישר", סיפר.

 

"מחלה שנולדה מעוני"

בשרה של מורדג'ה הדיף את אותו הריח אחרי שנדבקה במחלה שנקראת לעתים נמק הלחי, שעשויה לפרוץ מחוסר באוכל ומוויטמינים חשובים ומזיהום במים. "נומה" עלולה לפגוע באדם כשהמערכת החיסונית הטבעית שלו חלשה.

 

לפי אבו-בכר מוסה מאטו, עובד סוציאלי בארגון, הנערה מורדג'ה מגיעה ממשפחה "ענייה מאוד" ממחוז טהואה. היא מתגוררת עם הוריה "וכעשרה אחים ואחיות בבקתת קש ללא מים או חשמל". "נומה נגרמת מתת-תזונה והיגיינה נמוכה", אומרת האחות באדמאסי. "זו מחלה שנולדה מעוני. ובניז'אר יש המון עוני".


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

ניז'אר סובלת ממשבר מזון מתמשך ונמצאת במקום האחרון במדד הפיתוח האנושי שעורכת מדי שנה תוכנית ההתפתחות של האו"ם. לפי האו"ם, שיעור הילודה במדינה עומד על מספר שיא של 7.6 ילדים לאישה, בעוד יותר מ-15 אחוזים מהילדים מתחת לגיל 5 גוועים ברעב ובין 4,000 ל-6,000 ילדים מתים מתת-תזונה כל שנה.

 

מדינות אפריקניות רבות וכן לאוס שבאסיה וכמה מדינות דרום-אמריקניות מתמודדות עם המחלה, אך בנ'יזאר נרשם החלק הארי ממניין החולים בנומה מדי שנה, הנע בין 140 אלף ל-180 אלף, לפי נתוני ארגון הבריאות הלאומי שתועדו בפעם האחרונה ב-1998.

 

מקרי ההידבקות האחרונים שנרשמו באירופה תועדו במהלך מלחמת העולם השנייה במחנות הריכוז של הנאצים, שם נפגשו חיילי בעלות הברית לראשונה עם התנאים הנוראיים שבהם חיו היהודים, אמר מומחה מארגון הבריאות העולמי בנואה ורן. "זה מזכיר את סוג הדלקת שעמה אנחנו מתמודדים".

 

אף שלא זמינים נתונים מהימנים על היקף המחלה בניז'אר, "90 אחוזים מהילדים מתים לפני קבלת טיפול בסיסי", אומר איברהים חמאדו, שמתאם את התוכנית הלאומית ללחימה במחלה. "המשמעות היא שאנחנו יודעים רק על 10 אחוזים מהנדבקים".

 

"חצי נס"

בעזרת עמותת Sentinelles, תטוס מורדג'ה בקרוב לז'נבה, שם מנתחים ינסו להרכיב מחדש את אפה ופיה. הנערה תשהה בין שישה חודשים לשנה בעיר השווייצרית כדי לעבור את הניתוחים לפני שתחזור לביתה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

סיימי, שאיבד את כל הצד השמאלי של פניו למחלה, חזר מטיפול בשווייץ. רקמת העור והשריר נלקחה מבית החזה ומסתירה כעת חלק מהפצע שנפער בפניו, אך הן עדיין נראות פגומות. המחלה גם איכלה את אחת מעיניו.

 

"מה שאנחנו עושים זה חצי נס, אבל זה רחוק מלהיות מושלם", העידה בריג'יט פיטה, מנתחת ופרופ' מארגון בתי

החולים האוניברסיטאיים בשווייץ. "זה מאוד מסובך לבנות מחדש אף בשלושה ממדים עם קרומים ריריים את קירות הפה והשפתיים", הוסיפה, אף שבמרוצת השנים חלו שיפורים בתחום. ניתוחים שנעשים לילדים שפניהם הושחתו פחות לא משאירים כי אף סימן לנזק שהיה.

 

אך משום שהניתוחים יקרים להחריד, מסתמכות הרשויות בניז'אר על קמפיין מניעה ואנטיביוטיקה. "אנחנו מראים לאימהות תמונות נוראיות כדי להפחיד אותן" ולגרום להן להביא את הילדים שנדברו לטיפול רפואי, מספר הרופא חאמדו. "כשמאבחנים את המחלה מוקדם מספיק, התוצאות מדהימות".

 

והשיטה עובדת. הודות לתגובה המהירה, כ-30 ילדים שטופלו עד סוף מאי במרכז Sentinelle שבעיר הדרומית זינדר לא סבלו עוד מהתנפחות בחניכיים. אך למרבה הצער צפויה עלייה במקרי ההידבקיות בקרוב עם הגעת עונת הגשמים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים