שתף קטע נבחר

סקס עוזר? כל הדרכים לזירוז לידה

הגיע התאריך, את כבר רוצה ללדת אבל משום זה לא קורה: באיזה שלב מתחילים בזירוז הלידה, אילו שיטות מקובלות, מה הסיכונים והאם תרופות סבתא עוזרות? מדריך

הגעת למועד המיוחל, אבל ההריון תקוע: הלידה אינה מתקדמת, והדרך היחידה היא לזרז אותה. אילו שיטות מקובלות, מתי מטפלים בכל שיטה, והאם תרופות הסבתא עובדות? יחד עם הפרופ' אייל שיינר, מומחה לגינקולוגיה ומיילדות וסגן מנהל המרכז הרפואי סורוקה, הנה כל השיטות.

 

פעילות גופנית תעזור? לא בטוח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פעילות גופנית תעזור? לא בטוח(צילום: shutterstock)

מתי מבצעים זירוז?

- הריון ממושך: משכו של הריון תקין הוא 40 שבועות, וטווח התקין שלו מוגדר כבין השבוע ה-37 ל-42. כאשר ההריון חורג מ-42 שבועות, ממליצים הרופאים על זירוז. זאת בעקבות מחקרים שהראו כי מעבר למועד זה קיימים סיבוכים הכוללים הזדקנות שליה וחוסר העברה תקין של דם וחומרי תזונה לעובר, מיעוט מי שפיר, ותבניות ניטור לא תקינות. לכן, במרבית בתי החולים מבצעים זירוז לידה לקראת השבוע ה-42, ולעתים כבר בשבוע 41 ו-4 ימים.

 

- רעלת הריון: במצב זה, הרעלת תחלוף רק לאחר הלידה, ולפיכך מעדיפים במקרים מסויימים (בעיקר כאשר מדובר על רעלת קשה) לקדם את הלידה.

 

- סוכרת הריונית: על פי הדיווחים בספרות הרפואית, מעבר לשבוע ה-40 גוברים הסיכונים לאם ולעובר כאשר קיימת סוכרת הריונית.

 

סוכרת הריון: מה מותר ומה אסור לאכול

 

- עיכוב גדילת העובר: במצב של עיכוב התפתחות ברחם – IUGR לעתים מבצעים זירוז כבר בשבוע ה-37 במטרה לחלץ את העובר מהרחם ולמנוע סיכון לשלומו.

 

- תנועות עובר: אישה המגיעה למועד ההריון, נדרשת פעמיים ביממה לעקוב אחר תנועות העובר ולוודא כי הוא זז (יש להרגיש כ-4 תנועות עובר במהלך 30 דקות). במידה ואין תחושת תזוזה של תנועות העובר, מבצעים בדיקת אולטרסאונד ובאין תזוזה, מחליטים במקרים מסויימים על ביצוע זירוז.

 

- תבניות ניטור עוברי לא תקינות, שעלולות לעורר חשד למצוקת עובר.

 

- מיעוט מי שפיר

 

מתי מסוכן לבצע זירוז?

לאחר ניתוח קיסרי נזהרים מביצוע זירוז, בשל החשש מקרע של הרחם. במקרים כאלה, עשוי הרופא להמליץ על זירוז באמצעות קטטר בלוני, ולא תרופות. גם בנשים וולדניות (מעל 5 לידות) יש רופאים שימנעו ממתן זירוז תרופתי ויעדיפו זירוז מיכני.

 

השיטות:

 

יחסי מין: בנוזל הזרע מצויים חומרים הקרויים פרוסטגלנדינים הידועים כמזרזים לידה. עם זאת, לא הוכח עד כה במחקרים מבוקרים כי יחסי מין משפיעים על זירוז הלידה.

 

יחסי מין באמת מזרזים? כל המיתוסים על לידה

 

פעילות גופנית: הליכה, שחיה, עליה במדרגות: נשים בהריון ינסו כל שיטה אפשרית אבל אף מחקר לא הצליח להוכיח כי יש להם השפעה כלשהי על זירוז הלידה.

 

שתיית מיץ פטל: בעבר חשבו כי בפטל קיים חומר הגורם להתכווצות הרחם. אולם אין כל הוכחה מחקרית כי מיצוי של הפטל משפיע על מועד הלידה.

 

עיסוי פטמות: פעולה זו משחררת את ההורמון פיטוצין, ויש נשים הטוענות כי עיסוי של חצי שעה פעמיים ביום מביא לזירוז הלידה. עם זאת הנושא לא נחקר מדעית דיו.

 

אוקסיטוצין: פיטוצין הוא נגזרת סינטטית של ההורמון אוקסיטוצין. התרופה ניתנת בעירוי בחדר לידה תחת ניטור העובר, וניתן כאשר יש תנאים נאותים של צוואר הרחם. תנאים אלה נקבעים על סמך מדד בשלות צוואר הרחם הנקרא "בישופ".

 

מדד זה מסתמך על חמישה פרמטרים הכוללים פתיחת הצוואר, מחיקתו, קשיונו, מיקומו (קדמי בעד לידה יותר מאחורי) ועל סמך גובה החלק המוביל של הראש. ניקוד טוב של צוואר הרחם, מקנה ציון "בישופ" מתקדם ומאפשר מתן אוקסיטוצין בהצלחה.

 

מחקר ישראלי: גם לאבות יש הורמון "אמהי"

 

פרוסטגלנדינים: הורמונים הגורמים להתכווצויות הרחם. בזמן הלידה הם גם מרככים את צוואר הרחם ומקדמים את פתיחתו ומחיקתו. קיימות נגזרות רבות של פרוסטגלנטינים, בתצורת כדורים, ג'ל, או טמפון ל-24 שעות.

 

קטטר בלוני: שיטת זירוז מכאנית היוצרת לחץ על צוואר הרחם. הלחץ נוצר על ידי בלון אחד שלוחץ על הפה הפנימי של צוואר הרחם, או שני בלונים שלוחצים על צוואר הרחם מהפה הפנימי והפה החיצוני. ניתן להזליף מים פיזיולוגיים דרך הקטטר ע"מ לזרז את פעילותו.

 

לחץ זה מעורר הפרשה של פרוסטגלנדינים פנימיים (אנדוגניים) הגורמים לצירים ודינאמיקה מכאנית של צוואר הרחם. את הבלון משאירים למשך 12 עד 24 שעות.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

שיטה זו אינה מגבילה את היולדת, אינה מצריכה שכיבה וניתן להמשיך עם הקטטר בחיי היום יום, במתן שתן ואפילו בפעילות גופנית. השיטה מתאימה גם לנשים וולדניות וגם לנשים לאחר ניתוח קיסרי.

 

הפרדת קרומים ידנית ("סטריפינג"): שיטה בה מוחדרות אצבע או שתיים לצוואר הרחם, ובתנועות סיבוביות מבוצעת הפרדה של קרומי שק מי השפיר. פעולה זו גורמת לשחרור פרוסטגלנדינים טבעיים ומשפרת את מצבו של צוואר הרחם לקראת הלידה. חסרונה של השיטה הוא שאינה נעימה ליולדת.

 

ייעוץ רפואי: פרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב' וסגן מנהל המרכז הרפואי סורוקה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אין הוכחה מדעית על כך שעליה במדרגות מזרזת לידה
צילום: shutterstock
מומלצים