שתף קטע נבחר

המסתערים: יחידת העילית של דאעש

אף שהוא ידוע בעיקר בברוטליות הזוועתית שלו, דאעש מצליח להוכיח שהוא מאורגן היטב ובעל כוח לחימה גמיש. לאחרונה, החלה לפעול יחידת עילית בשם "אינרמסיון" (הסתערות), שלוחמיה זורעים טרור באמצעות פיגועי התאבדות וטקטיקות יצירתיות אחרות ופורצים את הדרך לכוחות הרגילים

 

 

פנאטים וממושמעים, לוחמי יחידת העילית של ארגון "המדינה האיסלאמית", חודרים לערי עיראק וסוריה, זורעים כאוס ונלחמים עד המוות, בעודם לבושים חגורות נפץ במטרה לפוצץ את עצמם בין מתנגדיהם במקרה שלא נותרת בפניהם ברירה אחרת.

 

הצטרפו ל-ynet חדשות בעולם בפייסבוק

 

דאעש מכנה אותם "אינרמסיון" (הסתערות), יחידת כוחות מיוחדת הפועלת במקביל לכוחות הרגילים, וזוכה לשבחים הודות להצלחותיה בשדות הקרב. סרטון שפורסם לאחרונה על ידי הארגון תיעד אותם מתכוננים לפתוח במתקפה על העיר א-סוחנה. הקטע נקרא "ניצחון השהידים" ובו נראים לוחמים חבושים בבנדנות כחולות, צועקים סביב מפקדם, נשבעים אמונים לאללה ונודרים נדר לעולם לא לסגת.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"הם גרמו לכאוס ואז המתקפה הקרקעית שלהם החלה", אמר רדור חליל, דובר יחידות ההגנה הכורדיות העממיות שנתמכות על ידי ארצות הברית, שהובילו שרשרת ניצחונות צבאיים נגד המדינה האיסלאמית בסוריה. אף שהוא ידוע בעיקר בברוטליות הזוועתית שלו, דאעש הוכיח כי הוא מאורגן היטב ובעל כוח לחימה גמיש, כך מעידים בכירים בצבא עיראק, גורמי מודיעין ומפקדים כורדים.

 

הטקטיקות שלו יצירתיות: שימוש בסופות חול ככסות למתקפה או הצבת צלף בודד שקושר עצמו לחלקו העליון של עץ דקל כדי לירות בלוחמים שעוברים מתחת. כוחותיו פועלים פעם בשיטות גרילה ללחימה ופעם בשיטות קונבנציונליות יותר. השיטה הראשונה נדרשת כדי להתיש את אויבו בטרם המוני לוחמים יתקדמו עם משוריינים ולעתים ארטילריה כבדה כדי לכבוש את השטח.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

זורעים אימה. לוחמי יחידת העילית ()
זורעים אימה. לוחמי יחידת העילית

הלוחמים משלבים גם פיגועי התאבדות כטקטיקת קרב כדי לפרוץ קווי אויב ולגרום לדה-מורליזציה של אויביו, והם ממשיכים לשפר אותם כדי שיהיו יעילים יותר. לאחרונה, הם הגבירו את היקף השריון שעל גבי כלי הרכב שלהם כדי להימנע מאש שתביא למותו של הנהג או במקרה של הפעלת מטעני נפץ.

 

פיגועי התאבדות כטקטיקה - גם בסיני

אסטרטגיות אלה מיושמות גם בחזיתות חדשות - כמו חצי האי סיני, כפי שאירע בשבוע שעבר במתקפה הדרמטית שביצעו אנשי דאעש במצרים. אנדראס קינג, פרופ' מקינגס קולג' לונדון שנטמע בין כוחות הכורדיים העיראקיים, אומר כי מפקדי דאעש המקומיים מקבלים הוראות אסטרטגיות כלליות מלמעלה אך ניתן להם חופש לפעול לפי ראות עיניהם כדי להשיג את מטרותיהם. מדובר בניגוד גמור להיררכיה הנוקשה בצבאות עיראק וסוריה, שם המפקדים חוששים לעתים לפעול ללא אישור ישיר.

 

לוחמי דאעש ממושמעים ביותר - הוצאה מהירה להורג היא העונש על נטישת שדה קרב או על הירדמות בשמירה, אומרים הקצינים העיראקים. הארגון גם שופע בכלי נשק שאותם גנב מהכוחות העיראקיים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

דאעש בולט ביכולתו לבצע קרבות רבים בו-זמנית, טוען עבדול וואהב א-סעדי, גנרל בכיר בצבא עיראק. "בצבא העיראקי אנחנו מצליחים לנהל קרב אחד גדול כל פעם", אומר א-סעדי, שנפצע פעמיים בשנה האחרונה כשהוביל את הכוחות שהשתלטו בחזרה על ערי המפתח בייג'י ותיכרית.

 

זרים מגיעים לדאעש כדי למות

גם זוועות הארגון הן חלק מהטקטיקה של זריעת טרור בקרב אויביה. פעיליו עורפים ראשים של חיילים ומשחררים סרטונים של הרציחות ברשת. מסרטון לסרטון הם מגבירים את אפקט ההלם - בווידאו שפורסם לאחרונה שבויים נראים מורדים לתוך בריכה בתוך כלוב.

 

לפי הערכות עיראקיות, מספר הלוחמים של דאעש הפועלים בעיראק ובסוריה נע בין 30 אלף ל-60 אלף. קציני צבא לשעבר שהדיחו את הדיקטטור סדאם חוסיין מסייעים לדאעש לארגן את לוחמיו. ג'יהאדיסטים לשעבר עם ניסיון לחימה באפגניסטן, צ'צ'ניה וסומליה העניקו לארגון יתרון מלחמתי חשוב.

 

לוחמים זרים שמצטרפים לדאעש לעתים קרובות הופכים למחבלים מתאבדים. "אנשים מגיעים לשורות דאעש כדי למות, והארגון שמח לסייע להם בכך", אומר פטריק סקינר, סוכן CIA לשעבר שעובד כעת עם חברה להערכת סיכונים גיאו-פוליטיים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הטקטיקות של הארגון הביאו אותו לכיבוש מהיר על צפון ומערב עיראק לפני שנה. פעיליו כבשו את מוסול, העיר השנייה בגודלה במדינה. זמן קצר לאחר מכן מנהיגם, אבו בכר אל-בגדדי, הכריז על הקמת החליפות האיסלאמית.

 

ועדיין, דאעש מאבד שטחים

בחודש מאי כבש דאעש את רמאדי, בירת מחוז אנבאר המערבי, ובסוריה הוא השתלט על העיר המרכזית תדמור. לוחמי יחידת העילית היו תוספת קריטית ללכידת רמאדי. תחילה הגיע גל של תריסר מחבלים מתאבדים שהיכו במוצבי הצבא, ולאחר מכן הגיעו הלוחמים האחרים בחסות סופת חול. כוחות עיראקיים נחלשו וברחו לנוכח התקדמות הכוח האיסלאמיסטי הענק.

 

אולם מאז שהתקיפות האוויריות של הקואליציה בהנהגת ארצות הברית בעיראק ובסוריה החלו מקשות על תנועות דאעש, הארגון מאבד שטחים. הלוחמים העיראקיים וכוחות המיליציות השיעיות הצליחו לכבוש כמה ערים, כמו תיכרית.

 בסוריה, הלוחמים הכורדים שנתמכים על ידי הפצצות אמריקניות כבדות כבשו מחדש את קובאני בתום קרבות הרסניים. לאחרונה איבד דאעש את תל אבייד, עיר גבול סורית נוספת.

 

אך על אף האובדן, לוחמי העילית של דאעש תקפו את קובאני שוב בחודש שעבר. כ-70 ג'יהאדיסטים נלחמו בכוח כורדי גדול במשך יומיים. אך בטרם נטבחו, הצליחו להרוג יותר מ-230 אזרחים, בהם 100 ילדים ויותר מ-30 חיילים כורדים. באותו הזמן, הם תקפו את תל אבייד, שם הם נלחמו במשך כמה ימים עד שנהרגו, וגם את העיר הסורית חסקה, שם הם ממשיכים להתעמת.

 

"הם לא תכננו להישאר בחיים", התייחס מפקד כורדי ללחימה של לוחמי דאעש בקובאני. "היה נראה שהם רצו להגיע כבר לגן עדן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
דאעש פועל בחמה שבסוריה
צילום: AP
מומלצים