שתף קטע נבחר

6 המלצות: כך תתמודדו עם עייפות בגיל מבוגר

מה לאכול בשביל למנוע עייפות, כמה פעמים ביום, מה הקשר בין מתח לשינה טובה ולמה חייבים לעשות פעילות שאוהבים. דיאטנית קלינית מסבירה למה כל כך הרבה מבוגרים לא מצליחים להתגבר על העייפות

מרגישים עייפות? אתם לא לבד. תחושת עייפות היא אחת התופעות השכיחות ביותר בגיל מבוגר. תזונה, מתח, תרופות מסוימות וחוסר פעילות גופנית הם רק חלק מהסיבות.

 

בגיל מבוגר הרגלי השינה שלהם היינו רגילים לאורך השנים משתנים באופן משמעותי. שינויים אלו באים לידי ביטוי במגוון רחב של היבטים, כמו לדוגמא בקושי בהירדמות, אי יכולת לישון בלילה שעות רבות ברצף, נטיה להישאר בשלב השינה הקלה לאורך זמן ארוך יותר מאשר בשלבי השינה העמוקים יותר ומתח נפשי.

 

גם לתרופות אותן נוטלים רבים מבני ה-60 פלוס יש השפעה על תחושת העייפות. כך לדוגמא תרופות מסוימות מגבירות את העירנות ומקשות על היכולת להירדם בלילה, לכן במידה ואתם סובלים מעייפות ונוטלים תרופות התיעצו עם הרופא המטפל האם יש קשר בין השניים, במידת הצורך ניתן לשנות את המינון או סוג התרופות.

 

כמו כן גם מחלות שונות, כמו דלקת פרקים ועד לאי ספיקת לב או אלצהיימר עלולות לגרום להפרעות בשינה. גם במקרים הללו כדי לפנות לגורם רפואי לשם טיפול תרופתי מתאים. אולם לצד כל זה, ישנם מספר המלצות תזונתיות והתנהגותיות להתמודדות עם עייפות אותם מומלץ ואפשר לאמץ.

 

עוד בנושא: המדריך הטבעי להתמודדות עם נדודי שינה 

סיבות שונות יש לעייפות, אפשר להתמודד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סיבות שונות יש לעייפות, אפשר להתמודד(צילום: shutterstock)
 

זקוקים לשעות שינה 

חשוב לזכור כי לכל אדם דפוסי שינה שונים. ההמלצה הכללית למבוגרים היא להקפיד על 7-9 שעות שינה בלילה. רבים יעידו כי עם הגיעם לגיל מבוגר גופם זקוק לפחות שעות שינה, אך רמת העירנות שלהם במהלך היום נשארת דומה, וזהו כנראה מצב נורמלי ושכיח. אך במידה ועולות תלונות של קושי בהירדמות, קימה תכופה בלילה, או ערות בשעה מוקדמת מאוד בבוקר, ייתכן שמדובר בתופעה בשם אינוסנמיה אשר שכיחותה עולה עם הגיל.

 

תזונה נכונה נלחמת בעייפות

התפריט שלכם עשוי לקבוע אם תסבלו מעייפות ואם לא. כמו בכל גיל, גם בקרב בני הגיל השלישי מומלץ להקפיד על תפריט מאוזן ומזין, לצמצם צריכת מזונות ממותקים, מתועשים ומעובדים, כגון ממתקים ודברי מאפה.

 

הרגלי תזונה נכונים מסייעים בשמירה על איזון רמות הסוכר ומונעים תחושה של ירידה בתחושת האנרגיות ועייפות.

 

כדאי לשלב בכל ארוחה מזונות עשירים בסיבים וביניהם דגנים מלאים, שיבולת שועל, פירות, ירקות וקטניות. במשפחת הדגנים, הגרסה ה"מלאה" היא מועדפת מכיוון שהיא בעלת ערך תזונתי גבוה יותר.

 

כמו כן מומלץ לאכול עלים וירקות ירוקים העשירים בויטמינים ומינרלים התומכים ומאזנים את מערכות הגוף ומחזקים את תחושת העירנות.

תזונה מאוזנת עשירה בעלים ירוקים, ירקות, פירות וקטניות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תזונה מאוזנת עשירה בעלים ירוקים, ירקות, פירות וקטניות(צילום: shutterstock)
 

עוד בנושא: סופר שייק: 3 מתכוני שייק נגד מחלות ודלקות

 

שתייה: גם שלא מרגישים צמאים

חשוב להקפיד על צריכה מספקת של נוזלים, ולא להסתמך אך ורק על תחושת הצמא, אשר הולכת ופוחתת בגילאים המבוגרים יותר. התייבשות עלולה לגרום, בין היתר, לתחושת עייפות מוגברת. את הנוזלים ניתן לקבל משתיית מים, העדיפים על פני משקאות ממותקים, אולם גם ממזון, כגון מרקים, פירות וירקות.

שותים גם כשלא מרגישים צמאים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שותים גם כשלא מרגישים צמאים(צילום: shutterstock)
 

ארוחות קטנות למניעת תחושת עייפות

רבים חשים עייפות לאחר ארוחה גדולה, במיוחד בזמן הצהריים. אולם קרב בני הגיל השלישי קיימת נטייה לחוש עייפות כבדה כאשר מגיע מועד ארוחת הערב, דבר המשפיע על כמות המזון הנצרכת בזמן זה של היום. בנוסף, רבים נמנעים מאכילה מספקת בשעות הערב עקב קשיי עיכול שנוצרים לאחר הארוחה ומפריעים לשינה טובה.

 

מסיבות אלו, כדאי להקפיד על אכילת 5-6 ארוחות קטנות הפזורות במהלך היום, המורכבות ממזונות בעלי ערך תזונתי גבוה כגון פירות, ירקות, בשר רזה, דגים, דגנים מלאים, קטניות ומוצרי חלב.

ארוחות מזינות קטנות לאורך היום יקלו על תחושת העייפות ()
ארוחות מזינות קטנות לאורך היום יקלו על תחושת העייפות

צאו החוצה

אל תתעצלו. רבים מבני הגיל המבוגר נמנעים מיציאה מחוץ לבית, לעיתים אפילו למשך ימים שלמים ובכך לא נחשפים לאור השמש.

 

מומלץ לפתוח את החלונות בבית ולאפשר לקרני האור לחדור, גם אם מזג האויר בחוץ אינו שמשי, ולהשתדל לצאת יום יום להליכה קצרה אם זה אפשרי. אור השמש תורם לשיפור מצב הרוח ותחושת העירנות וליצירת ויטמין D, אשר מחסור בו יכול לתרום לעייפות.

תעשו דברים שאתם אוהבים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תעשו דברים שאתם אוהבים(צילום: shutterstock)
 

פעילות גופנית להורדת לחץ

תרומתה החשובה של פעילות גופנית למצבם התזונתי והבריאותי של בני הגיל המבוגר כבר לא מוטלת בספק. פעילות גופנית היא בעלת השפעה חיובית, בין היתר, על קוארדינציה ושיפור חוזק וסיבולת שרירים, מפחיתה עייפות ומתח, ואף תורמת לאיכות שינה טובה יותר. כמובן שעל כל אחד ואחת להתייעץ עם איש מקצוע באשר לפעילות הגופנית המתאימה למצבו.

 

חפשו פעילות גופנית אותה אתם נהנים ואוהבים לעשות, בכך לא רק תשמרו על הכושר כי אם תעלו את מימד האושר והשמחה בחייכם וגם תהיו עייפים הרבה פחות.

 

עוד בנושא: מהו המרכיב החשוב ביותר באימון בגיל המבוגר?

 

צפו: תזונה, הורדת מתח ופעילות גופנית - המלצות להתמודדות עם עייפות בגיל מבוגר 

 

הכותבת הינה דיאטנית קלינית, מנהלת מדעית אבוט יצרנית אנשור פלוס




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
קשה להתמודד עם עייפות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים