שתף קטע נבחר

בנקים סגורים וצנע: חיי החולים ביוון בסכנה

מחסור בתרופות ובציוד, עובדים מותשים ואי-יכולת לשלם לספקים, מחמירים את מצב בתי החולים הציבוריים שסובלים זה שנים בגלל הצנע. "חיי אדם בסכנה", מזהיר מנהל בית חולים, שבאופן אירוני נושא את השם "תקווה"

דרוש גלגל הצלה ליוון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דרוש גלגל הצלה ליוון(צילום: AFP)
הידרדרותה של יוון לספה של קריסה כלכלית עלולה להיתפש מופשטת מעט בעיני זרים, אך עבור אזרחיה החולים כרונית, מדובר בעניין של חיים ומוות. יאניס קלוידאס, פנסיונר בן 61 הוא אחד מהחולים הללו. קלוידאס חולה בסרטן העצמות ודרושות לו תרופות יקרות כדי להיאבק במחלתו הקטלנית.

 

הצטרפו ל-ynet חדשות בעולם בפייסבוק

 

אך ההגבלות החדשות על שירותי הבריאות, הייבוא ההולך ומצטמצם והלחץ התקציבי הופכים למכשולים רבים העומדים בדרך שבינו לבין התרופות החיוניות. "במהלך ששת החודשים האחרונים הם לא יכלו לתת לי כאן את התרופות", קלוידאס אמר בזעם, בעודו מחכה בתור בבית החולים הציבורי באתונה. במקום, הוא צריך לקבל טופס חתום בבית החולים ולקחת אותו לבית מרקחת אחר. זו הדרך היחידה שלו לקבל את הטיפול מבלי לשלם מראש ולחכות להחזר הוצאות. "התרופות שלי עולות 3,500 אירו", הסביר. "אני מקבל 500 אירו כספי פנסיה. אם אצטרך לשלם בעצמי הוצאות אלו, הכול ייגמר".

 

לבית חולים בשם "תקווה" חסרה תקווה

אם - כפי שרבים חוששים - יוון תצא מגוש האירו, היכולת לקבל תרופות שנרכשו מיצרנים זרים תהיה בסכנה. חשש זה מנקר בקלוידאס ואחרים שעומדים עמו בתור לרנטגן ולבדיקות לפני ניתוח. הרשויות אמרו להם כי יצטרכו לשלם בעצמם את ההוצאות הרפואיות בעתות של משבר כלכלי.

ההשלכות מיציאה אפשרית של יוון מגוש האירו יחמירו את מצב מערכת הבריאות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההשלכות מיציאה אפשרית של יוון מגוש האירו יחמירו את מצב מערכת הבריאות(צילום: AFP)
רבים איבדו את עבודתם ואת שכרם. אחרים חזו במשכורתם ובפנסיה שלהם נחתכות ב-30 עד 50 אחוזים. ביטוח בריאות הוא מותרות שאף אחד לא יכול להרשות לעצמו, מה שמותיר את בתי החולים הציבוריים ומרפאות המתנדבים כאופציה היחידה.

 

מאות נהרו בכל יום לבית החולים הציבורי "אלפיס" שבמרכז אתונה, שהפך לסמל לסיוע לחסרי ביטוח. בית החולים, שנוסד ב-1842, נושא את השם "תקווה" ביוונית. למנהל בית החולים תיאו גיאנרוס אין כל מושג מה יהיה התקציב שלו לשנה הנוכחית. המרכז הרפואי לא קיבל גרוש אחד מקרנות הביטוח בארבע השנים האחרונות. "מתחיל להיגמר לנו הכסף", מודה גיאנרוס. לדבריו, תזרים המזומנים ייגמר עד סוף החודש.

"תחבושות גאזה וכפפות הולכות ואוזלות" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"תחבושות גאזה וכפפות הולכות ואוזלות"(צילום: EPA)
 

אך הוא נחוש למנוע מהאי-ודאות להשפיע על איכות השירות, ומציע מיטות חינם ביחידה לטיפול נמרץ שביום רגיל עולות 3,500 אירו ללילה. לנוכח התחזיות הגוברות ליציאה יוונית מהגוש, הספקים המודאגים מתחילים גם הם להפעיל לחץ.

"החברות מתחילות לסחוט אותנו", מעיד גיאנרוס. "אנחנו מקבלים מהם מכתבים שבהם אומרים לנו שהם לא יכולים לספק לנו סחורה בגלל המצב". גיאנרוס מוסיף: "אני לא יכול לפעול בלי תרופות, אספקה, אוכל. זו לא בדיחה, זה פשע אמיתי. אם הם יהרסו את מערכת הבריאות, רבים ימותו. אני לא חושב שאף אירופאי יקבל את המצב הזה".

 

אספקה הולכת ומצטמצמת

כמו רוב המוסדות הציבוריים האחרים, צוות העובדים של "אלפיס" הצטמצם בשנים האחרונות כתוצאה מ"ברירה טבעית" נרחבת של השירות הציבורי, שהוטלה עליו במסגרת שש שנים של מדיניות צנע.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

"הצוות עובד מעבר לגבול היכולת. במקום חמש עד שש משמרות בחודש, אנחנו עובדים 10 עד 12", סיפר המנתח הראשי דימיטריס פאפוטסאס. "אנחנו מקבלים ציוד שמספיק לעשרה ימים. אחת הסיבות לכך היא הליכי ההזמנות החדשים שאורכים זמן רב. לעתים נוצר מצב של חוסר בתחבושות גאזה ובכפפות", אמר.

 

לפי גיאנרוס, כמה בתי חולים לווים זה מזה ציוד כדי להתגבר על החוסרים, והמצב עלול להחמיר בשבועות הקרובים. הפיקוח שהטילה הממשלה כדי לשמר את מעט המזומנים שעוד נותר בבנקים ביוון, משמעו ניירת נוספת שעל ייבואנים למלא בכל פעם שהם רושמים הזמנה.

 

הבירוקרטיה הזו וחששות הספקים הזרים מיציאת יוון מהגוש, העלו את החששות ממחסור

מיידי בתרופות. "יש לנו מלאי שיספיק רק לחודשיים, רובו יובא מגרמניה, איטליה, צרפת ושווייץ", הזהיר אוונגלוס קולוקוטרוניס, מנהל יצרנית התרופות היוונית אדלקו. "היום אנחנו מגישים בקשה לתשלום הזמנות בשוווי 160 אלף אירו. אני חושש שייקח זמן עד שנקבל אותן".

 

מנהיגי האיחוד האירופי יערכו ביום ראשון ועדה מיוחדת שתוארה כ"הזדמנות האחרונה" למנוע יציאת יוון מגוש האירו. גיאנרוס, מנהל בית החולים "תקווה", אמר כי הוא מתכנן לטוס לבריסל כדי למחות אישית על המחיר האנושי שגובה הצנע. "חיי אדם בסכנה והם חייבים לעשות משהו לפני נקודת האל-חזור", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
גמלאים חזו בפנסיות שלהם נחתכות ב-30 וב-50 אחוזים
צילום: AFP
מומלצים