שתף קטע נבחר

סרברניצה: ר"מ סרביה נרגם באבנים ונפצע בראשו, ההמון קרא "אללה הוא אכבר"

דרמה בבוסניה בטקס המרכזי לציון 20 שנה לטבח סרברניצה - הטבח הגדול ביותר באירופה מאז השואה, שבו רצחו סרבים 8,000 בוסנים-מוסלמים. ר"מ סרביה בא לטקס, גינה את "הפשע הנתעב" - אך נמנע מלכנותו רצח עם. מקומיים רדפו אחריו וזרקו אבנים, בקבוקים ונעליים. הוא נפצע קל

 

 

דרמה התחוללה בצהריים (שבת) בעיירה סרברניצה שבבוסניה, בזמן הטקס לציון 20 שנה לטבח סרברניצה - הטבח הקשה ביותר שידעה אירופה מאז השואה. ראש ממשלת סרביה, שהגיע לכבד את האירוע בנוכחותו אך נמנע מלהכיר בטבח שביצעו הכוחות הסרביים ב-8,000 גברים בוסנים מוסלמים ב-1995 כרצח עם, עזב את המקום כשמקומיים רודפים אחרי מכוניתו ורוגמים אותה באבנים ובבקבוקים. תושבים השמיעו קריאות "אללה הוא אכבר", והחלו לזרוק עליו חפצים, בהם נעליים, אחרי שהניח זר פרחים. הוא נפצע קל בפניו ומשקפיו נסדקו. ynet העביר שידור חי מהאירוע בסרברניצה.

 

הצטרפו ל-ynet חדשות בעולם בפייסבוק וקבלו סיפורים מרתקים מרחבי הגלובוס

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הניסיון לגונן על ראש הממשלה  (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הניסיון לגונן על ראש הממשלה (צילום: gettyimages)
  

זורקים בקבוקים על ראש הממשלה הסרבי (צילום: מתוך יוטיוב) (צילום: מתוך יוטיוב)
זורקים בקבוקים על ראש הממשלה הסרבי(צילום: מתוך יוטיוב)

אנשי אבטחה בוסנים בזמן המהומה בסרברניצה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אנשי אבטחה בוסנים בזמן המהומה בסרברניצה(צילום: AFP)

 

עשרות אלפי בני אדם שבאו באוטובוסים, במכוניות, באופנועים וברגל, הגיעו לטקס בסרברניצה כדי לזכור את הנרצחים וכדי להשתתף בהלוויה של 136 קורבנות שגופותיהם זוהו לאחרונה, שני עשורים לאחר מעשה הרצח ההמוני. גם ראש ממשלת סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' הגיע למקום וכינה את טבח סרברניצה "פשע מפלצתי" - מבלי להגדירו "רצח עם", לפני שהאירוע גלש לפסים אלימים.

 

לפני צאתו לסרברניצה פרסם ווצ'יץ' מכתב פתוח שבו גינה את "הפשע המפלצתי", כדבריו: "אין מילים שיוכלו לבטא את הצער והחרטה על הקורבנות והפשע הנתעב הזה", כתב ווצ'יץ' שהיה בעברו לאומן נצי אבל הפך בהמשך לפרו-אירופי. עם זאת, כאמור, הוא שוב נמנע משימוש במילים "רצח עם" לתיאור הזוועות, מה שעורר את זעמם של בוסנים רבים. לאחר תקיפתו האשימה בלגרד: "זו מתקפה על סרביה". שר הפנים הסרבי נבוז'סה סטפנוביץ' היה חריף יותר, ואמר כי "ניתן לראות בכך ניסיון התנקשות".

ראש הממשלה חולץ מהמקום  (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש הממשלה חולץ מהמקום (צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

"תראו אותו ותראו את אלפי המצבות האלה", אמרה חמידה דז'נוביץ', שבאה לקבור שתי עצמות משרידי גופתו של בעלה, שנרצח בטבח. הן נמצאו וזוהו רק לאחרונה. "הוא לא מתבייש לומר שזה לא היה ג'נוסייד? הוא לא מתבייש לבוא לכאן?", אמרה. היא סיפרה על בעלה: "אני זוכרת אותו חוזר פעמיים לנשק את הילדים שלנו, כאילו הוא ידע שלעולם לא נתראה עוד".

 

בין הקברים בסרברניצה, היום בצהריים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בין הקברים בסרברניצה, היום בצהריים(צילום: EPA)

אישה בוסנית ליד הקבר הטרי שבו נטמנה אחת הגופות שזוהו לאחרונה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אישה בוסנית ליד הקבר הטרי שבו נטמנה אחת הגופות שזוהו לאחרונה(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

עשרות נכבדים זרים - בהם נשיא ארה"ב לשעבר ביל קלינטון, ראש ממשלת טורקיה אחמט דבוטאולו, הנסיכה הבריטית אן ומלכת ירדן לשעבר נור - הגיעו גם הם לטקס כדי לחלוק כבוד ל-8,000 הגברים והנערים המוסלמים שנרצחו בעיירה שבמזרח בוסניה על-ידי הכוחות הבוסנים-הסרבים. שני בתי דין בינלאומיים הגדירו לימים את מעשה הטבח כרצח עם, אולם מועצת הביטחון של האו"ם נמנעה השבוע מלהכיר בו ככזה בעקבות וטו שהטילה רוסיה. במקום שבו נערך הטקס קבורים שרידי גופותיהם של 6,000 מנרצחי הטבח.

 

טבח סרברניצה התרחש ב-11 ביולי 1995, במהלך מלחמת בוסניה שהחלה שלוש שנים לפני כן והסתיימה מאוחר יותר באותה השנה. במהלך המלחמה הכריז האו"ם על סרברניצה מקום מקלט לאזרחים, אבל באותו 11 ביולי פשטו כוחות סרביים על המובלעת המוסלמית. כ-15 אלף גברים ניסו לברוח דרך היערות לעבר שטח שהיה בשליטת הממשלה ואילו אחרים הצטרפו לנשות וילדי העירייה שחיפשו מקלט במחנה של חיילים הולנדים מכוחות האו"ם.

מיצג קברים במלאת 20 שנה לטבח  (צילום: AP) (צילום: AP)
מיצג קברים במלאת 20 שנה לטבח (צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

החיילים ההולנדים, שמספרם היה קטן מאוד לעומת זה של החיילים הסרבים שהגיעו למקום, רק ראו את החיילים הסרבים מקבצים כ-2,000 גברים מוסלמים לקראת רציחתם. בהמשך הם אספו כ-6,000 גברים ונערים נוספים - וירו בהם למוות ביער. עד היום חולצו כ-7,000 גופות קורבנות מ-93 קברים ומ-314 מוקדים

מעל לפני האדמה וזוהו באמצעות בדיקות DNA מתקדמות. אף אחת מ-136 הגופות שהובאו למעמד הקבורה היום לא נמצאה בשלמותה.

 

הבוסנים-הסרבים דוחים את הטענות שמדובר היה ברצח עם, ומנהיגם מילורד דודיק טען כי מספר ההרוגים שהוצג שקרי.


פורסם לראשונה 11/07/2015 12:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדרמה בסרברניצה
צילום: EPA
סרברניצה, היום
צילום: EPA
מומלצים