שתף קטע נבחר

עייפים אחרי ארוחת הצהריים? אולי אתם סובלים מסינדרום PLD

חוקרים הוכיחו כי בשעות הצהריים, אחרי שאנחנו אוכלים, מערכות הגוף מתחילות להאט, והעייפות המשתקת משתלטת. זה כמובן גובה מחיר כלכלי כבד כי אנחנו פחות יעילים בעבודה, וגם מחיר בריאותי כתוצאה מהעייפות המצטברת. פיתוח ישראלי חדש מביא את הפתרון

גם אתם חשים עייפות באמצע יום העבודה? עכשיו זה מוכח - הגוף דורש שנת צהרים: מתברר שמאחורי ההרגל הייקי של השלפשטונדה או הסייאסטה הספרדית, עומד צורך פיזי בלתי נשלט לישון, בעיקר בין 13:00 ל-16:00. לתופעה יש שם: סינדרום העייפות אחרי ארוחת צהרים, ובאנגלית - PLD - Post Lunch Dip syndrome.

 

עייפים? קראו עוד:

הסיבה המפתיעה שבגללה אתם עייפים כל היום

ויטמין B12: אולי בגללו אתם עייפים יותר מתמיד

עייפים כל היום? 8 סיבות ופתרונות

 

למרות שמו, סינדרום העייפות אחרי ארוחת צהרים אינו קשור דווקא לארוחה עצמה, אלא יותר לשעון הביולוגי, הפותח בשעות הצהרים "שער שינה", בו מערכות הגוף מאטות את הקצב. יש המכנים תחושה זו כ"שעת השבירה". התופעה רווחת יותר בקרב אנשים בגילאים שבין 18 - 45, המנהלים אורח חיים אינטנסיבי. כמו כן, נמצא שנשים עייפות יותר מגברים.

 

המירוץ בין הקריירה, הטיפול בילדים וניהול הבית הופך את הנשים בגילאים 18 - 45 לסובלות עיקריות מהסינדרום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המירוץ בין הקריירה, הטיפול בילדים וניהול הבית הופך את הנשים בגילאים 18 - 45 לסובלות עיקריות מהסינדרום(צילום: shutterstock)

 

מחיר העייפות בצהרים

מחקר אמריקני שפורסם ב-Journal of Occupational and Environmental Management, בדק 30,000 אנשים עובדים וגילה כי סינדרום העייפות אחרי ארוחת צהרים עולה למשק האמריקני יותר מ-136 מיליארד דולר בשל ירידת התפוקה של העובדים. מדובר בסכום גבוה ביותר מ-100 מיליארד דולר מההפסד למשק עקב עייפות ותשישות בשל מחלה וסכום הגבוה ב-35 מיליארד דולר מההפסד למשק כתוצאה ישירה מהיעדרות.

 

גם בישראל, מצב העייפות בכי רע. על פי נתוני ה-OECD לשנת 2013, ישראל חמישית בעולם במספר שעות העבודה השבועיות. בהתאם, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדווחת שרוב הישראלים ישנים פחות משש שעות בלילה .

 

סקר שבדק את רמות העייפות בקרב 500 נשאלים בגילאי 18 ומעלה מראה כי 80% מהישראלים מדווחים על עייפות ונפילת אנרגיה ברמה כזאת או אחרת במהלך היום. 95% אחוז מהסובלים מעייפות דיווחו כי העייפות היא בעיקר אחר הצהריים, כ- 40% מהסובלים מדווחים על תחושת עייפות חזקה.

 

פתרון צמחי יעיל

כדי לחוש עירניים וחיוניים יותר במהלך היום, רבים מאתנו צורכים קפאין במשקאות קפה או במשקאות אנרגיה. בשנת 2010 נערך מחקר משותף של בית החולים רמב"ם והטכניון, בראשות פרופ' גיורא פילר, מנהל מרפאת השינה בטכניון ועולא קסיס. המחקר בדק השפעה של שלושה משקאות על תחושת העייפות בצהרים.

 

משקה אחד הכיל קפאין, משקה שני הכיל נוסחה המבוססת על תמצית של שלושה צמחים: ג'ינקו בילובה, גווארנה וסמבוק. המשקה השלישי היה פלסבו. כל המשקאות היו מסומנים באותיות, כשהנבדקים אינם יודעים מה שתו.

 

הנבדקים במחקר עברו בדיקות שבחנו רמת בריכוז, זיכרון לטווח קצר, ותחושת העייפות הסובייקטיבית לפני שתיית המשקה, חצי שעה לאחריו ושעתיים לאחר השתייה.

 

חצי שעה לאחר שתיית המשקה, התוצאות הראו מדדים דומים לקפאין ולנוסחה הצמחית מבחינת שיפור הביצועים, אך בעוד הקפאין העלה את הדופק ולחץ הדם של הנבדקים, אלו ששתו את הנוסחה הצמחית לא חוו עלייה דומה בדופק ובלחץ דם, בניגוד לקפאין. 120 דקות לאחר השתייה נבדקו שוב המדדים והתברר כי יעילות הקפאין התפוגגה, בעוד אלו ששתו את הנוסחה הצמחית נותרו מרוכזים ועירניים יותר, ביחס לאלו ששתו את משקה הפלסבו.

 

במחקר המשך, נבחנה השפעת הנוסחה הצמחית לאורך 30 ימים בצהריים. גם תוצאות מחקר זה מצביעות באופן מובהק על שיפור הביצועים. בעקבות המחקרים, הפורמולה הצמחית זכתה בתערוכות בעולם.

 

"אני לא ממפתחי המוצר ואין לי מניות בחברה", מבהיר פרופ' פילר, "הבשורה של המשקה זה שהוא מבוסס על טהרת הצמחים, שנחשבים לצמחי מרפא עם סגולות שונות. גם קפאין זה צמח, אבל עליו יש מחקרים לכאן ולכאן - כאלה האומרים שכמות מסוימת של קפאין זה טוב, וכאלה שטוענים שקפאין בכלל לא בריא. מנגד, כל המחקרים שבוצעו של הצמחים הללו, לא מצאו דברים שליליים".

 

לאחרונה רכשה חברת אלטמן את הזכויות לייצור מסחרי של הפורמולה, והיא מתחילה לשווקה השבוע תחת המותג push, בקבוקון קטן עם שוט של אנרגיה טבעית ללא ממריצים מלאכותיים או חומרים משמרים ורק עם 9 מ"ג קפאין טבעי מצמח הגוארנה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חולמים על המיטה בזמן העבודה? זה לא אתם אשמים, זה הסינדרום
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים