שתף קטע נבחר

בלעדי ל-ynet: הישראלית שלחמה בסוריה "נגד דאעש" שבה לארץ. "טוב להיות בבית"

ג'יל רוזנברג נסעה לסוריה בנובמבר אשתקד להילחם לצד הכורדים נגד דאעש. הלילה היא שבה לארץ בסיועו של איש העסקים האמריקני-ישראלי מוטי כהנא. בראיון בלעדי ל-ynet היא מסבירה מדוע נסעה להילחם: "על השואה אנו היהודים אומרים 'לא עוד', רציתי לתרום בכל דרך אפשרית". צפו בראיון

 

שבה לישראל. ג'יל רוזנברג (צילום: רועי קייס) (צילום: רועי קייס)
שבה לישראל. ג'יל רוזנברג(צילום: רועי קייס)

שובה של הישראלית הלוחמת מסוריה: ג'יל רוזנברג, שידועה גם בשם העברי גילה או ג'יליאן, הצטרפה בחודש נובמבר אשתקד לכוחות הכורדיים כדי להילחם בסוריה לצדם במלחמתם נגד דאעש. הלילה (א') היא שבה לארץ. כך נודע ל-ynet.

 

בשיחה ראשונה עם ynet מספרת רוזנברג כי בחודש ינואר היא עזבה את סוריה ועברה לעיראק, משם המריאה לפריז לפני שבוע וחצי. כעת היא שוב בישראל: "טוב לחזור הביתה. נכון לעכשיו אני פה ולא מתכוונת לחזור לשם בקרוב", מבהירה הישראלית בת ה-31.

רוזנברג מתוך סוריה בשנה שעברה ()
רוזנברג מתוך סוריה בשנה שעברה

מציגה את הנעליים שעמן לחמה ()
מציגה את הנעליים שעמן לחמה

בשב"כ אישרו כי רוזנברג תושאלה. "בחודש נובמבר 2014 פורסם כי הגברת ג'יל רוזנברג הצטרפה לשורות המורדים הכורדים על מנת להילחם נגד דאעש. כמתחייב מכך, בעת כניסתה לישראל, תושאלה רוזנברג בנושא ושוחררה לדרכה", אמרו בשב"כ.

 

מי שמילא תפקיד מרכזי וקריטי בהבאתה ארצה והחזרתה מסוריה היה איש העסקים האמריקני-ישראלי מוטי כהנא, שפועל רבות בסיוע לאופוזיציה הסורית מאז תחילת מלחמת האזרחים במדינה לפני ארבע שנים והבאת יהודים מהתפוצות.

 

על הלחימה בסוריה מספרת רוזנברג ל-ynet כי היה קשה לראות את המשבר ההומניטרי שם. "זו מדינה במלחמה. יש שלושה מיליון פליטים בכל האזורים, רובם נשים וילדים. המצב ההומניטרי שם במשבר עמוק. רואים את אפקט המלחמה שם ואת האוכלוסייה האזרחית הסובלת וקשה לראות אותם במצב כזה", אמרה.

 

סיפורה של רוזנברג נחשף לראשונה ברשת ב' של קול ישראל. רוזנברג עלתה לישראל מקנדה ב-2006. היא נכנסה לסוריה דרך ירדן מנמל התעופה על שם המלכה עאליה, ואז משדה התעופה באירביל בחבל כורדיסטן שבעיראק לתוך השטח הסורי. היא פרסמה תמונות מהמחוז הכורדי בסוריה וכתבה: "בצה"ל אומרים 'אחריי'. בואו נראה לדאעש מה זה אומר". אחד מחבריה כתב לה: "שמרי על עצמך, חברה, את חתיכת אישה חזקה, ותשמידי את דאעש".

 

"לא הייתי בטוחה שאחזור לישראל"

כמה שבועות לאחר נסיעתה, הופצו שמועות כי היא נחטפה על ידי הארגון. יממה לאחר מכן היא הפריכה את אותן שמועות בחשבון הפייסבוק שלה. "חבר'ה, אני לגמרי בטוחה ומוגנת", כתבה בזמנו והוסיפה: "אין לי גישה לאינטרנט או לאמצעי תקשורת אחרים. אני לא יכולה להשיב באופן סדיר".

 

רוזנברג מסבירה כי הייתה חייבת לפעול למען אלה שסבלו מנחת זרועו של דאעש, בעיקר נשים וילדות שנאנסו ושועבדו לזנות. "כיהודים אנו אומרים 'לעולם לא עוד' ואין הבדל בין יהודים לבין כל אדם מדת אחרת. זה נגע ללבי ורציתי לתרום בכל דרך אפשרית וידעתי שיש להם לוחמות אז החלטתי להצטרף".

לחמה לצד הכורדים ()
לחמה לצד הכורדים

"לא הייתי בטוחה שאני אחזור לישראל", מספרת רוזנברג ל-ynet. "קשה לעזוב את החברים שלי שנלחמים שם. זה כל הזמן היה לי בראש. לשבת בחוף שרתון בתל אביב בזמן שחבריי נטבחים בלחימה, זו מחשבה קשה. אני לא אוהבת שהאשימו את ישראל וארה"ב ביצירת דאעש. שתי הממשלות של ישראל וארה"ב לא מאמנות את דאעש, אבל משום מה הרבה אנשים חושבים ככה וזה לא נכון ומתסכל לשמוע את ההאשמות האלה".

 

לדבריה, הדינמיקה הפוליטית והצבאית בשטח גרמה לה לעזוב את שדה הקרב ולטענתה לאיראן יש חלק משמעותי בכך. "המעורבות האיראנית וההתקדמות של דאעש הובילה אותי להבין שהגיע הזמן לשוב לישראל".

 

ומה ג'יל מתכננת לעתיד? "אני אשקיע את זמני בלפעול פוליטית למען העלאת המודעות למצב שם במקום להיות לוחמת בקו הקדמי בקרב. לפעול למען זכויות הכורדים בעיראק והמיעוטים שם".

 

כהנא שמח מאוד על חזרתה של ג'יל לישראל. "אחרי שסטיבן סוטלוף נרצח (אחד העיתונאים שהוצא להורג בסוריה על-ידי דאעש - ר"ק) לא ידעתי שיש עוד ישראלית", מספר כהנא ל-ynet. "עם סטיבן זה היה מאוחר מדי אז אמרתי שחייבים למצוא אותה שלא ירצחו אותה גם. לא רציתי שזה יעלה בעוד דם יהודי ולחסוך כאב ראש למדינת ישראל".

 

בימים האחרונים כהנא "כיכב" בסדרת כתבות של ביטאון חיזבאללה "אל-אחבאר", שם הם תיעדו לכאורה את קשריו ה"מחשידים" עם האופוזיציה הסורית. 

 

יואב זיתון השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי קייס
ג'יל רוזנברג
צילום: רועי קייס
מומלצים