שתף קטע נבחר

הנדסה אזרחית - בונים קריירה למרחקים ארוכים

על רקע התפוגגות החלום של לימודי המשפטים ומנהל העסקים, שמותירים בוגרים רבים - המחפשים אחרי עבודה בשכר ראוי - בתחום הבנייה, האנרגיה והתשתיות - נרשם מחסור חמור של מהנדסים אזרחיים. מהי הנדסה אזרחית, מדוע מדובר במקצוע כה נדרש, ומהו האופק הצפוי למהנדסי העתיד?

מקצוע ההנדסה האזרחית, הכולל בין היתר הנדסת בניין, תשתיות ומים, הפך בשנים האחרונות למקצוע מיוחד ונדרש, אשר מציע לעוסקים בו ניסיון בתחומי ניהול, יציבות, שכר גבוה ואפשרויות קידום בארץ ובחו"ל.

 

אם בעבר מקצוע ההנדסה התרכז בעבודה בשטח, באתר הבנייה, כיום מהנדסים רבים ומנהלי פרויקטים מעורבים בתחומים נוספים, כגון עבודה מול הרשויות, התנהלות מול שותפים מחו"ל, טיפול בנושאים משפטיים, פיתוח עסקי, ניהול עובדים ועוד. הפרויקטים של ימינו חדשניים במיוחד וכוללים טכנולוגיות חדשות ושיטות עבודה מתקדמות. החברות השונות מחפשות בנרות מהנדסים טובים ומהנדסות מוכשרות לפרויקטים הנדסיים גדולים בתחום המנהור, מתקנים סולאריים, תשתיות, אנרגיה, ועוד.

 

קצת רקע על המקצוע

תחום ההנדסה האזרחית מתחלק לשני חלקים, באופן כללי: מצד אחד נמצאים מהנדסי התכנון, ומצד שני תוכלו למצוא את מהנדסי הביצוע.

 

מהנדס התכנון בוחן את התוכניות של האדריכל ומספק תוכניות משלו, המבטיחות כי החזון האדריכלי יהיה יציב, הן מבחינת חומרי הבנייה והן מבחינת עומס. שאר היועצים של הפרויקט, ביניהם יועצי אינסטלציה, מיזוג אוויר ומיגון, מקבלים אישור ממהנדס התכנון. החתימה של המהנדס מתנוססת על התוכניות המוגשות לעירייה.

 

תפקידו של מהנדס הניהול והביצוע, לעומת זאת, הוא להיות אחראי על העבודה בשטח. תפקידו ליישם עד הפרט האחרון את התוכנית, משלב הקרקע החשופה ועד גזירת הסרט לכביש או כניסת הדיירים לבניין מגורים. מהנדס התכנון מגיע לשטח לתיאום עם מהנדס הביצוע, על מנת לוודא כי התכנונים מיושמים כראוי.

 

מדוע יש מחסור כה חמור במהנדסים אזרחיים?

"פעילות הבנייה בישראל הולכת וגדלה, ועדיין יש מחסור גדול במספר הדירות", אומר חיים פייגלין, יו"ר איגוד הקבלנים של מחוז חיפה ויו"ר ועדת תכנון ובנייה של התאחדות בוני ישראל. "על מנת שנעמוד באתגרי הביקוש העתידי לדירות, אנחנו אמורים לבנות בין 60 ל-70 אלף יחידות בשנה. הגידול הצפוי באוכלוסיית ישראל צפוי לעמוד על 160 אלף איש, כלומר, צריך בכל שנה לבנות עיר בסדר גודל של רמת גן".

 

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

 

פייגלין מסביר שלצד המחסור במהנדסים, כרגע הגורם שמגביל את קצב הבנייה הוא קרקע, "אך ברגע שתהיה מספיק קרקע, יתעורר צורך גדול אף יותר למהנדסי בניין. נכון להיום, יש להערכתי מחסור של מאות מהנדסים בשוק, אם לא אלפים. כל שנה עוזבים מהנדסים מבוגרים שיוצאים לגמלאות, ולא מספיק בוגרי לימודים נכנסים לשוק העבודה". על פי הערכות בענף, השוק דורש 500 מהנדסים חדשים בכל שנה, אך מוסדות הלימוד מוציאים לשוק כ-250 בוגרים, כך שנוצר מחסור אדיר, "שרק הולך ומחמיר", מזהיר פייגלין.

 

"בשנות ה-90, ישראל קיבלה מתנה עם העלייה הרוסית", מסביר פייגלין. "יחד עם העלייה הגיעו מהנדסים, אך גם נוצר צורך באלפי יחידות דירות נוספות. למעשה, אפשר להגיד שהם בנו לעצמם את הבתים. בשנים האחרונות המהנדסים שהגיעו עם העלייה הגדולה מתחילים לפרוש, ואין ממש דור חדש שיחליף אותם. מוסדות הלימוד לא יצרו מספיק מהנדסים במהלך השנים האלו".

 

לדברי לימור שאקו, סמנכ"ל משאבי אנוש ותפעול של קבוצת שיכון ובינוי, "המשק משווע למהנדסים ולמהנדסות. על פי ההערכה שלנו, חסרים עשרות ואולי מאות מהנדסים. גם בעולם חסרים עשרות אלפי אנשי מקצוע בתחום. בכל כנס או ועידה בתחום הנדל"ן והתשתיות, הדוברים מדברים שוב ושוב על הצורך האדיר בהכשרת אנשי מקצוע בתחום החיוני הזה".

 

שאקו אומרת כי גם בקבוצת שיכון ובינוי, כמו בכל חברות הבנייה והתשתיות בישראל, יש דרישה רבה למהנדסים אזרחיים. "ענף הבנייה והתשתיות מדווח על מחסור גדול במהנדסים, אשר יוכלו להיות שותפים אמיתיים בפרויקטים של בנייה - מבנייני מגורים שיתרמו לשוק הדיור, ועד פרויקטי אנרגיה מתחדשת אשר מגוונים עבור המדינה את תמהיל מקורות האנרגיה שלה ודואגים לעתיד האנרגטי שלה".

 (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

 

בניסיון לענות לביקוש ההולך וגובר, הורחבו בשנים האחרונות מספר המלגות בתחום בטכניון, מוסד ותיק וידוע בהכשרת מהנדסים אזרחיים. בנוסף, מתקיימת פעילות אינטנסיבית בתי ספר תיכוניים על מנת לעודד תלמידים להצטיינות במקצועות ריאליים. הטכניון הקים גם לאחרונה תוכנית לימודים בינלאומית באנגלית על מנת להדגיש את הממד הגלובלי ואפשרויות הפיתוח בחו"ל ולהגדיל את האטרקטיביות של לימודי המקצוע.

 

מה יש להנדסה אזרחית להציע?

מקצוע ההנדסה האזרחית מציע ללומדים אותו אופק כלכלי, תעסוקתי והתפתחותי. "יש היום תנאים מצוינים למהנדסי בניין טובים, בכל הרמות, החל מתכנון, פיקוח ועד ניהול של ביצוע, של פרויקטי בנייה ותשתיות", מפרט פייגלין. "התנאים הולכים ומשתפרים, המשכורות למהנדסים הטובים הן יפות מאוד והן צומחות עם השנים. מהנדס מתחיל יכול להגיע ל-15,000 שקל ברוטו, ולמנוסים ומצוינים המשכורות מגיעות ל-30 עד 40 אלף שקל בחודש".

 

בנוסף, מקצוע ההנדסה האזרחית מבטיח גם יציבות וקריירה ארוכת שנים. "באופן כללי", אומר פייגלין, "לבוגר שיוצא עכשיו מלימודי הנדסה אזרחית מובטחת עבודה לעשרות שנים".  שאק הוסיפה:, "למי שמחפש מקצוע מאתגר, מתגמל, מעניין, בלי 'תאריך תפוגה', אשר מציע בטחון תעסוקתי יחד עם התפתחות מקצועית - כדאי ללכת ללמוד הנדסה אזרחית".

 

כניסה לשוק בתור מהנדס אזרחי נותנת גם אפשרויות רבות לעבודה בחו"ל, על פרויקטים מאתגרים במיוחד. כיום ניתן למצוא פרויקטים מורכבים הנדסית אשר נבנים מתוך ספינות בלב ים, או פרויקטי תשתיות שמחברים בין מדינות באפריקה, באזורים שהקדמה מגיעה אליהם רק עכשיו. המהנדס המשתתף בפרויקט הזה זוכה להיות חלק ההתפתחות הגלובלית והבאת הקדמה לאזורים מתפתחים כלכלית.

 

שלומי בוקור, אשר שימש כסמנכ"ל תפעול בשיכון ובינוי נדל"ן ולפני כן בתפקידי שטח בסולל בונה, מהנדס אזרחי בהכשרתו שלקח חלק בפרויקטי תשתיות ובינוי בישראל ב-18 השנים האחרונות, עובר ממש בימים אלו לגואטמלה, לניהול פרויקט להקמת תחנות כוח הידרו-אלקטריות של שיכון ובינוי. לדבריו, "בענף הבנייה והתשתיות ישנן הרבה אפשרויות מעניינות להתפתח דרכן, יחד עם ערכים והגשמה עצמית ברמה גבוהה מאוד".

 

שאקו: "אני קוראת לצעירים המתלבטים מה ללמוד ולצעירות המחפשות קריירה מרתקת, להגיע למקצוע הכולל מימוש עצמי, הצלחה, יצירה ועשייה במקצועיות ובמקצוענות, עם שותפות אמיתית בפיתוח תשתיות, פיתוח פרויקטים לאומיים ופיתוח העתיד של כולנו".

 

היום מהנדס - מחר מנכ"ל

עוד היבט מעניין באשר למהנדסים אזרחיים בשוק העבודה, היא העובדה כי רבים מהמנכ"לים והמנהלים הבכירים הם מהנדסי בניין.

 "בתור עמדת פתיחה להגיע להיות מנהל חברת בנייה ותשתיות", אומר פייגלין, "סביר להניח שמעמדה של מהנדס הסיכוי גבוה יותר להגיע לכך". בממוצע, בענף הבנייה והתשתיות המהנדסים מגיעים מהר יותר לתפקידי ניהול לעומת מקבליהם בשוק ההיי טק, מה שנותן ללימודי הנדסה אזרחית יתרון משמעותי.

 

המהנדסים האזרחיים, אם כן, סוללים לא רק את התשתיות מתחת לרגלינו, אלא גם סוללים את דרכם לקריירה מתגמלת, מאתגרת ומצליחה, שבשיאה יכולה להגיע לניהול חברות בנייה עצומות ולהשפעה ממשית על עתידה הכלכלי של מדינת ישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים