שתף קטע נבחר

"זו הפיכה": זעם ביוון על ההסכם עם גוש האירו

אזרחים ביוון שדחו את תנאי הצנע הנוקשים של אירופה במשאל העם, זועמים על ההסכם החדש. מאות הפגינו מול בניין הפרלמנט ושרפו דגלי "סיריזה", וברשת הופצה התגית ThisIsACoup#. איגוד עובדי המגזר הציבורי מאיים בשביתה

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
אחרי שאתמול (ב') ראש הממשלה אלכסיס ציפרס ומדינות גוש האירו הצליחו לגבש חבילת חילוץ חדשה ליוון שכוללת רפורמות מכאיבות, עברו שעות ספורות עד שהתחילה לרחוש מחאה נגד התנאים הקשים "ששודדים את אתונה מהריבונות הכלכלית שלה".

 

הצטרפו לעמוד הפייסבוק ynet חדשות בעולם

 

כמה מאות בני אדם החלו להתאסף מול בניין הפרלמנט באתונה וברשתות החברתיות החלו פעילים להפיץ את ההאשטאג ThisIsACoup# (זו הפיכה). מפלגת "היוונים העצמאיים", שותפתה של "סיריזה", בראשותו של ציפרס, לקואליציה, הודיעה כי היא אינה יכולה לתמוך בהסכם משום שמדובר ב"הפיכה שתוכננה על ידי גרמניה ומדינות אחרות".

הבנקים יישארו סגורים עד יום רביעי (צילום: AP) (צילום: AP)
הבנקים יישארו סגורים עד יום רביעי(צילום: AP)

עם זאת, שר ההגנה פאנוס קמנוס, מנהיג המפלגה הימנית, הצהיר כי הוא לא מתכנן לפרוש מהממשלה, אך לא יצטרף לממשלת אחדות לאומית. "ההסכם כלל נושאים חדשים רבים, אנחנו לא יכולים להסכים לו", אמר לאחר פגישה עם ציפרס. הודעה זו היא מכה קשה לממשלה שהוקמה רק לפני שישה חודשים, שנאבקת לשמור על הרוב בפרלמנט.

 

במגזר הציבורי קראו לשביתה בת יממה ביום רביעי, היום שבו הפרלמנט יצביע על הרפורמות הנכללות בחבילת החילוץ. איגוד עובדי המגזר הציבורי "אדדי" קרא להפסקת כל מלאכה באותו יום במחאה על ההסכם.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שורפים דגלי מפלגת "סיריזה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שורפים דגלי מפלגת "סיריזה"(צילום: AFP)
חבילת החילוץ החדשה כוללת מגוון רפורמות מסים ופנסיות. בין הצדדים הוסכם גם כי נכסי יוון בשווי 55 מיליארד יופקדו לצד שלישי תחת פיקוח אירופי. בנוסף, יוון הבטיחה כי תבצע שינויים נרחבים בשוק העבודה. אם תסרב לעשות זאת, יוון תאולץ לצאת מגוש האירו - צעד שיהרוס את הכלכלה המתמוטטת גם ככה שלה.

 

גם מחוץ ליוון נשמעו אמירות קשות נגד ההסכם האירופי. מפלגות אירופיות אחרות המתנגדות במדיניותן לצנע תקפו את ממשלותיהן על הסכם הצנע עם יוון. באירלנד, תיאר גרי אדמס, מנהיג מפלגת "שין פיין", את התנהגות מדינות הגוש - בכללן ממשלת אירלנד - "מדאיגה". לדבריו, "הם סגרו את המערכת הבנקאית של יוון והחזיקו את הממשלה היוונית ואת העם היווני כבני ערובה". אדמס הוסיף: "בושה שממשלת אירלנד לקחה את הצד של החזקים נגד אלה שצריכים עזרה". מפלגת "פודמוס" הספרדית השמיעה ביקורת דומה. חבר המפלגה פאבלו אצ'ניק צייץ: "המטרה של ההסכם היא הפיכה פיננסית ביוון".

"גרמניה ומדינות אירופה מחזיקות ביוון כבת ערובה" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"גרמניה ומדינות אירופה מחזיקות ביוון כבת ערובה"(צילום: רויטרס)

בעיות בקואליציה. ציפרס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בעיות בקואליציה. ציפרס(צילום: רויטרס)
 

בתוך כך, משרד האוצר היווני אישר כי הבנקים היווניים, הנעולים זה שבועיים, יישארו סגורים עד 15 ביולי. ב-29 ביוני הטילה יוון הגבלות על משיכת כספים ואפשרה ללקוחות למשוך רק 60 אירו ביום. 

 

ההאשטאג ThisIsACoup# הפך היום לאחד הטרנדים הבולטים ברשתות החברתיות ביוון,

צרפת, גרמניה ובריטניה. גם פרשנים ידועים כמו פול קרוגמן, זוכה פרס נובל לכלכלה שכותב ל"ניו יורק טיימס", צייץ והוסיף את התגית.

 

"ההאשטאג ThisIsACoup# צודק לחלוטין. זה מעבר לנקמנות טהורה, מדובר בהרס מוחלט של הריבונות הלאומית של יוון, ואין שום תקווה להקלה".

 

"גרמניה הורסת את אירופה שוב", צייץ המשתמש KostasKainakis@, המזדהה כמרצה לשיווק באתונה. "הגרמנים לא יכולים לעשות את זה עם הטנקים שלהם, אז הם עושים את זה עם הבנקים שלהם - מנסים לגנוב את נכסי יוון, הבריטים חייבים לצאת מהאיחוד", צייץ גולש מבריטניה.


פורסם לראשונה 13/07/2015 23:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מפגינים מול הפרלמנט
צילום: רויטרס
מומלצים