שתף קטע נבחר

צילום: AP, AFP, אלכס קולמויסקי

לפיד על הסכם הגרעין: "יום רע ליהודים"

החתימה בין איראן למעצמות מעוררת דאגה במערכת הפוליטית בארץ - הן בקואליציה והן באופוזיציה. יריב לוין לאולפן ynet: "זה הסכם רע מאוד". לבני: "חובתה של ישראל להשמיע את עמדתה". סגנית שר החוץ חוטובלי: "נפעל בכל האמצעים הדיפלומטיים". ליברמן: "יום שחור לעולם החופשי. אם אין אני לי מי לי"

תגובות קשות במערכת הפוליטית בישראל להסכם הגרעין ההיסטורי בין איראן למעצמות. ראש הממשלה בנימין נתניהו הגדיר הבוקר (ג') את החתימה על המתווה: "טעות מרה בקנה מידה היסטורי". מעבר לכך נרשמה תמימות דעים בין  חברי כנסת כמעט מכל קצוות הקשת הפוליטית: הן הקואליציה והן האופוזיציה משוכנעות שמדובר בהסכם רע לישראל ולעולם.

 

 

שר הביטחון משה יעלון הגיב ואמר כי מדובר ב"ניצחון דרך השקר וההונאה של מי שהגיעה בעמדת נחיתות למשא ומתן, ויצאה ממנו כשידה על העליונה. העולם החופשי העניק היום לגיטימציה לדרך הטרור, במקום להיאבק בה". הוא הזכיר כי ישראל "מחויבת למנוע מאיראן להתחמש בנשק גרעיני, ובמידת הצורך נדע להגן על עצמנו בכוחות עצמנו".

 

המשנה לראש הממשלה, השר סילבן שלום, התריע כי ההסכם מוכיח ש"המערב מעדיף לקצור השגים מדיניים מפוקפקים בטווח הקצר על פני חשיבה והשגים בטווח הארוך. ביטול הסנקציות מאפשר לאיראן כרטיס כניסה חוקי לכלכלה העולמית, מה שיעשיר כלכלתה במאות מליארדי דולרים".

 

סגנית שר החוץ ציפי חוטובלי אמרה עם קבלת ההודעה מווינה: "זה הסכם כניעה היסטורי של המערב לציר הרשע בראשות איראן. ההשלכות שלו בעתיד הנראה לעין יהיו חמורות מאוד. איראן תמשיך לפזר את גרורות הטרור שלה לכל עבר, תמשיך ללבות את המזרח התיכון, וחמור מכול - תעשה צעד ענק לכיוון היותה מדינת סף גרעינית. מדינת ישראל תפעל בכל האמצעים הדיפלומטיים על מנת לנסות ולמנוע את האישרור של ההסכם".

 

שר החינוך נפתלי בנט הגדיר את 14 ביולי 2015 כיום הולדתה של מעצמה גרעינית חדשה: "ספרי ההיסטוריה נכתבים היום מחדש, עם פרק מסוכן וחמור במיוחד. אזרחי העולם המערבי שקמים לעוד יום עבודה עדיין לא מודעים לעובדה שכחצי טריליון דולר יעברו כעת למעצמת טרור חדשה, שהיא המדינה המסוכנת ביותר בעולם, אשר חרטה על דגלה השמדת מדינות ועמים. היום זה אנחנו, מחר זה יכול להגיע לכל מדינה על הכדור בצורת מזוודת נפץ בלונדון או ניו יורק".

 

שר התיירות יריב לוין, שהתראיין לאולפן ynet, נשאל על תגובת הממשלה הצפויה ואמר: "זה לא יהיה נבון להיכנס לפירוט פומבי של מה ממשלת ישראל תעשה, אבל יש לנו גם כלים וגם יכולות. ישראל לא יכולה להרשות לעצמה לוותר בעניין הזה. זהו הסכם רע מאוד, שסולל מתווה שבעוד 10 שנים איראן תוכל להחזיק בארסנל גדול של פצצות גרעין באישור ובהסכמה של המעצמות. היא תוכל לשקם את הכלכלה שלה ולייצר עוד טרור".

 

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

 

 

אחרי דחיות רבות, הדלפות מחדרי המו"מ והערכות סותרות הודיע הבוקר דיפלומט איראני בווינה שהושג הסכם שבמסגרתו תסיר הקהילה הבינלאומית את הסנקציות מעל איראן בתמורה לפיקוח על אתרי הגרעין שלה. "כל העבודה הקשה השתלמה והגענו להסכם. אלוהים יברך את העם שלנו", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס. גורם איראני נוסף אישר שהושג ההסכם ההיסטורי. נציגי הצדדים נפגשו לשיחת סיכום.

 

במהלך היום פרסמו הצדדים את סעיפי ההסכם שגובש בתום מרתון שיחות שנמשך יותר משבועיים בבית מלון מהמאה ה-19 בבירת אוסטריה. בלילה פרסמה סוכנות הידיעות רויטרס פרטים מתוך הטיוטה הסופית של ההסכם, בהם גישה של הפקחים הבינלאומיים לאתרי הגרעין החשודים באיראן (כולל אלה הצבאיים), יישום הקלות בסנקציות במחצית הראשונה של 2016 (רק לאחר שיוסרו חששות המערב בנוגע לפעילות הגרעינית), וסיכום לפתור את הסוגיות הללו עד סוף השנה.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו מתח ביקורת חריפה על ההסכם וטען כי הוא יוביל לנשק איראני גרעיני. "התחייבנו למנוע מאיראן להתחמש בנשק גרעיני – וההתחייבות הזאת בעינה עומדת".

 

השר לקליטת עלייה זאב אלקין לא מיהר להאשים את ממשלת ישראל בהסכם שנחתם, והוסיף כי ההסכם חייב לעבור אישור בקונגרס. "ישראל תמיד אמרה שכל האופציות על השולחן, ישראל תדע לדאוג לעצמה ולביטחון אזרחיה".

 

ח"כ ד"ר מייקל אורן שכיהן בעבר כשגריר ישראל בארה"ב, אמר כי מדובר ב"עסקה רעה מאוד בכל בחינה ועדיף היה להגיע להסכם אחר. יש לפעול על מנת להשפיע על הדיון שיתנהל על הגבעה".

 

יו"ר המחנה הציוני יצחק הרצוג התחייב לפעול "כדי שארה"ב תענה על הצרכים הביטחוניים המיידיים של ישראל ולא רק על החששות העתיידיים שלה". הוא התריע: "האינטרסים של ישראל הופקרו בגלל קרע אישי בין נתניהו לנשיא ארה"ב".

 

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד ביקר אף הוא את ההסכם ואמר באולפן ynet: "זה יום רע ליהודים. חשבנו שזה הסכם רע אבל זה הסכם גרוע. סוגיית הפיקוח הייתה צריכה להיות הבסיס של ההסכם הזה, זה צחוק מעבודה. אנחנו צריכים להגיד בקונגרס 'אל תסירו את הסנקציות עד שאין פיקוח'. העולם עבר ממדיניות למניעת גרעין איראן למדיניות הכלה של גרעין איראני". הוא חזר על הביקורת שלו כלפי מדיניות נתניהו: "המצב כרגע הוא שהבית הלבן לא מוכן לדבר עם ראש ממשלת ישראל. אנשים שהם חברי ישראל, שמחויבים לחלוטין לישראל, אומרים שעם הממשלה הזאת לא בא להם לדבר".

 

השיחות בווינה. ג'ון קרי ומוחמד זריף (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השיחות בווינה. ג'ון קרי ומוחמד זריף(צילום: AFP)

 

 

 

שרת התרבות והספורט, מירי רגב, הוסיפה: "העובדה שבטהרן חוגגים מלמדת על כך שההסכם רע לעולם החופשי. רע לאנושות. עכשיו הזמן להתלכד כולם בתוך הבית ולצאת למתקפת הסברה על דעת הקהל האמריקני. עוד לא נאמרה המילה האחרונה והקונגרס אינו בשל לאישור הסכם כניעה של המערב אל מול מדינת הטרור".

 

ח"כ ציפי לבני מהמחנה הציוני אמרה באולפן ynet: "אני חולקת עמוקות על המדיניות האמריקנית כרגע. אני רוצה לדבר על מחר בבוקר ועל תוצאת המדיניות הזאת: איראן מקבלת לגיטימיות למרות שזו מדינה המעורבת בטרור באזור. היא מייצרת בעיות לא רק בישראל אלא לכלל המדינות המתונות באזור. ההסכם גרוע לא רק בגלל מה שיש בו אלא גם על מה שאין בו. זכותה וחובתה של מדינת ישראל להביע את עמדתה ביחס להסכם, אבל אם אתה רוצה לשכנע את הקונגרס - זו בעיה. זה הפער בין להשפיע לבין לבחוש. השאלה איך אתה עושה את זה ולמי אתה עושה את זה".

 

השר אופיר אקוניס: "הדבר היחיד שמובטח בכל הקשור להסכם הוא שהוא לא יקוים ואיראן תמשיך לפתח גרעין שיאיים על שלום העולם כולו. הכותרות, החיבוקים, והחיוכים מבטיחים כבר מחר דאגה, חשש, וחוסר ביטחון לכלל המדינות במזרח התיכון ולמדינות שחתמו על ההסכם. מצער שבמקום ללמוד מטעויות שנעשו בהיסטוריה הקרובה, ישנם גורמים בקהילייה שחוזרים עליהן". הוא מתח ביקורת על גורמי אופוזיציה שטענו שמדובר בכישלון של נתניהו: "אני מצפה מהם להתייצב לימינה של מדינת ישראל במאבק הבינלאומי הזה".

 

ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) ענה לו באולפן ynet: "שאקוניס לא יטיף לנו מוסר. איראן מדאיגה אותנו לא פחות מאשר אותו, או אפילו יותר. אני אומר לידידי מכונת המסרים אקוניס: אנחנו חלק בלתי נפרד במאבק מול איראן, ועם זאת אי אפשר לטאטא את הכישלון המהדהד של נתניהו שעשה ועושה קילומטרז' על סיפור איראן. מה התוצאה? כלום".

 

 

שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, הסביר כי מדיניותו של אובמה נובעת מרצונו לנתק את ארה"ב מסכסוכים בעולם: "המדיניות שלו היא אי-התערבות, מדיניות של שקט, וההסכם הזה הוא תוצאה של חולשה". הוא חזה כי מוחמד זריף, שר החוץ האיראני, "ישוב הביתה כגיבור לאומי. כשהבנתי שהוא התמנה לנושא ונותן, הבנתי שאנחנו בצרות". גילרמן התריע כי "נראה כאילו ארה"ב והמעצמות מנהלות מו"מ עם שוויצריה. בשום רגע לא עלה נושא הטרור, אבל איראן מבצעת ומממנת טרור בכל העולם, היא אחראית להרג של אלפי אנשים, חלקם אמריקנים".

 

עוד הסביר כי איראן הרבה יותר מסוכנת מצפון קוריאה, והעריך ש"אם הייתה לנו מערכת יחסים קרובה יותר, אינטימית יותר בין הבית הלבן ללשכת ראש הממשלה, יכול להיות שאפשר היה לשנות משהו".  

 

השר יובל שטייניץ הוסיף: "זה הסכם גרוע ומלא פרצות. לא לילד הזה פיללנו ולא לילד הזה פיללו המעצמות שהחלו את המו"מ. זה ניצחון האייתולות על המערב. דרשנו מלכתחילה הסכם של פירוק והשמדה, בדומה למודל הלובי, ואז אין צורך בפיקוח".

 

שר הקליטה וירושלים, זאב אלקין, המכהן גם כחבר קבינט, הוסיף: "מנהיגי העולם המערבי חוזרים על הטעות ההיסטורית של התרפסות וותרנות בפני הטרור, שדוהר לעבר האופק הגרעיני. הסכם וינה של היום מזכיר את הסכם מינכן, אבל מדינת ישראל לא תסכים להיות צ׳כוסלובקיה. החזון הציוני מומש כדי שעם ישראל יגן על עצמו בכוחות עצמו ולא יהיה בן ערובה של הטעויות של צ׳מברלנים של ימינו".

 

 

  

 

ח"כ שלי יחימוביץ', חברת ועדת החוץ והביטחון מהמחנה הציוני: "כעת, משההסכם המסוכן והמזיק עם איראן הפך לעובדה מוגמרת, על נתניהו לחדול לאלתר מהעימות עם האמריקנים ומהטחת תרחישי האימה, להתעשת, ולהתכנס לקראת שיפור עמדות והגנה על האינטרסים של ישראל בעת יישומו. אל למפלגת העבודה להיות שותפה לניסיונות מעקף של הממשל האמריקני באמצעות הקונגרס. מתברר מעל לכל ספק שהעימות החריף של נתניהו עם האמריקנים היה כישלון מוחלט, שעוד יילמד בספרי ההיסטוריה. אולם כעת איננו עוסקים בהיסטוריה אלא בעתידנו".

 

השר דני דנון: "זהו הסכם מסוכן למדינת ישראל ולעולם החופשי כולו. הכסף שיזרום לאיראן יתדלק בראשונה את הטרור ברחובות ירושלים, וושינגטון ולונדון. אני קורא לידידינו ובני בריתנו בפרלמנטים הדמוקרטיים בעולם לדחות את ההסכם על הסף".

 

ח"כ עפר שלח (יש עתיד), חבר ועדת חוץ וביטחון, הגיב להסכם בין המעצמות לאיראן ואמר: "זה הסכם מדאיג. הוא אמנם מסיג את תוכנית הגרעין האיראנית לאחור, אבל התמורה בעייתית, הן במה שיש בה - ביטול הסנקציות על איראן והשארתה כמדינת סף גרעינית - והן במה שאין בה, בעיקר פיקוח הדוק יותר ועצירת התוקפנות האיראנית כלפי ישראל".

 

יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן: "הסכמים שמתעלמים מניסיון העבר - מסכנים את העתיד. ההסכם עם איראן ייזכר בהיסטוריה באותה שורה עם הסכם מינכן ועם ההסכם עם צפון קוריאה. הוא הסכם של כניעה מוחלטת לטרור ולאלימות בלתי מרוסנת בזירה הבינלאומית. מעל ההסכם הזה מתנוסס דגל שחור והוא ייזכר בהיסטוריה כיום שחור לעולם החופשי כולו. על מדינת ישראל לדאוג בכל עת ובכל מצב להגן על עצמה ולזכור שאם אין אני לי - מי לי".

 

היחידה שתמכה בהסכם היא הרשימה המשותפת, שבהודעה שמסרה נכתב: "זהו ניצחון של רצון העם האיראני ושל מאבקו להסרת המצור והסנקציות מעל מדינתו וסירובו להיכנע לכפיות הבינלאומיות". בהודעה דרשה הרשימה להחיל הסכם דומה גם על ישראל: "מטרות התנגדותה של ישראל (להסכם) הן להישאר המדינה היחידה בעלת הכוח הגרעיני באזור, ולהסיח את דעת הקהילה הבנלאומית מהכיבוש שהוא מקור המתח המלחמה ואי היציבות במזרח התיכון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג, גיל יוחנן
לפיד ונתניהו. "בבית הלבן לא מדברים איתנו"
צילום: אוהד צויגנברג, גיל יוחנן
צילום: אסף מגל
השר יריב לוין
צילום: אסף מגל
מומלצים