שתף קטע נבחר

 

קבלה בע"מ

"איך קורה שדווקא המקובלים לא משלמים מס הכנסה? השיח הציבורי נוהג להפנות אצבע מאשימה בנושא זה כלפי המקובלים הפועלים להעלמת מס, אך גם אם ייתכן מאוד שהם אינם נקיי כפיים, את עיקר האשמה צריך להטיל על המדינה שאינה ממלאת את תפקידה בנושא". אריאל פינקלשטיין לא אופטימי

"רשות המסים עושה סדר בחצרות הרבנים והמקובלים", קבעו הכותרות בעקבות טיוטת חוזר שפרסמה רשות המסים בנושא מיסוי מקובלים. הטיוטה נכתבה בעקבות דו"ח מבקר המדינה מאוקטובר האחרון, שהצביע על אזלת ידה של רשות המסים בשני העשורים האחרונים, בטיפול בסוגיית מיסוי ענף המקובלים.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

על פי ההערכות, ענף זה מגלגל מדי שנה מאות-מיליוני שקלים (ואולי אף מיליארדי שקלים) שאינם עוברים מיסוי, ולטענת המבקר ישנם חששות מבוססים לכך שכספים אלה משמשים עבור הלבנת הון בהיקפים לא מבוטלים. הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת דנה השבוע בסוגיה זו, ולפחות כעת נראה שאם זו לא תנער את רשות המסים - אנחנו עדיין רחוקים מאוד מהיום בו יוסדר המיסוי של ענף המקובלים בישראל, על אף הכותרות המבטיחות בתקשורת.

 

כל מה שקורה, חדש ומעניין - היכנסו לערוץ היהדות :

 

איך קורה שדווקא המקובלים לא משלמים מס הכנסה? השיח הציבורי נוהג להפנות את האצבע המאשימה בנושא זה כלפי המקובלים עצמם, בטענה שהם פועלים באופן שיטתי להעלמות מס, אך למעשה הדברים אינם מדויקים. גם אם ייתכן מאוד שהמקובלים אינם נקיי כפיים, את עיקר האשמה צריך הציבור להטיל דווקא על המדינה שאינה ממלאת את תפקידה בנושא.

 

אכיפה בררנית?

כלפי חוץ דווקא אוהבים ברשות המסים ובמשרד המשפטים לדווח על מיסוי מקובלים: אליקים רובינשטיין ומני מזוז הכריזו כל אחד בעבר, בעת כהונתו כיועץ משפטי לממשלה, כי גם מקובלים ישלמו מס הכנסה. רק שנים לאחר מכן, באוגוסט 2009, החליטו ברשות המסים להרים את הכפפה, והכותרות בתקשורת הכריזו כי "רשות המסים פושטת על המקובלים".

 

אך דו"ח מבקר המדינה קבע בשנת 2014, כי החגיגה הייתה מוקדמת: הטיפול בסוגיית מיסוי המקובלים היה מינימלי מאוד, והליך המיסוי הקיף אחוז קטן מאוד של מקובלים, כך שהטיפול השומתי של הרשות בענף המקובלים לא הניע הליך של הסדרת מיסוי הענף.

 

מבקר המדינה טען כי נושא הסדרת מיסוי המקובלים מצוי בתחום האפור, ולכן לא ניתן לפתור אותו באמצעות דיני המס הקיימים, אלא יש צורך להציג מדיניות ייחודית לסוגיה זו. למרות זאת, עיון בטיוטת החוזר שפרסמה לאחרונה רשות המסים - מגלה כי בניגוד לדברי המבקר, הרשות ממשיכה לנסות לפתור את אותה הסוגיה על פי אותם נהלים ישנים. המדיניות בנושא נותרה עמומה, מה שיוביל ככל הנראה לכך שבפועל לא תתבצע הסדרה ממשית של מיסוי ענף המקובלים.

 

על פניו נראה כי הסיבה לאי הסדרת הנושא עד היום היא רשלנות של רשויות המס, אך יש הטוענים שלא מדובר פה רק ברשלנות. אחת הטענות החוזרות ונשנות בנוגע למיסוי המקובלים היא שרשות המסים הפעילה בנושא אכיפה בררנית כלפי מקובלים שונים. כך, לאור הקשרים הענפים של חלק מהמקובלים עם בכירים בממשלה, בכנסת ובשירות המדינה, יש שהעלו טענה מרחיקת לכת כי לא מדובר במקריות, אלא ביד מכוונת, שמתאפשרת על ידי מדיניות עמומה. לפחות במקרה אחד בעבר דווח על חבר כנסת שניסה להתערב לטובת מניעת חקירה בענייני כספים.

 

לאור זאת, טוב תעשה רשות המסים אם תקבל את דברי מבקר המדינה, ותסדיר באמצעות מדיניות מגובשת, ברורה ושקופה את סוגיית מיסוי ענף המקובלים כך שלא יהיה לאיש פתחון פה בנושא. טוב מאוחר מאשר לעולם לא.

 

  • הכותב הוא מנהל פרויקט "שביל הזהב" להסדרת יחסי עם, דת ומדינה, במכון לאסטרטגיה ציונית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החגיגה הייתה מקוקדמת
צילום: shutterstock
מומלצים