שתף קטע נבחר

הנפט יורד בכ-2% לשפל של 4 חודשים

ההסכם בין המעצמות לאיראן מוריד את מחיר הנפט. במסחר בבורסות הסחורות, הנפט מסוג WTI מאבד 2% מערכו ונסחר ברמה של 51 דולר לחבית - שפל של 4 חודשים. הנפט מסוג ברנט יורד ב-1.4% ל-57 דולר

מחיר הנפט צונח היום (ג') על רקע ההסכם בין איראן למעצמות. בסביבות השעה 13:00 נסחר הנפט מסוג WTI (סוג הנפט הנסחר בבורסת הסחורות של ניו יורק) בירידה של 2% - ברמה של 51 דולר לחבית. מדובר בשפל של 4 חודשים. הנפט מסוג ברנט (סוג הנפט הנסחר בבורסת לונדון) מאבד 1.4% מערכו ונסחר תמורת 57 דולרים.

 

היסטוריה: הסכם גרעין בין איראן למעצמות

 

איראן תוסיף תפוקה חצי מיליון חביות ביום

"איראן אינה מתכוונת לקחת על עצמה את האחריות לוויסות המחירים הגלובאליים של הנפט", אומרת אלה פריד מלאומי שוקי הון בעקבות הסכם הגרעין בין המעצמות לאיראן, שיחזיר בקרוב את הנפט האיראני לשווקים העולמיים.

 

>>>רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

מאז הטלת הסנקציות, איראן המשיכה אמנם לייצא נפט, תחת מגבלות, למדינות כמו סין ותורכיה, אולם התפוקה הממוצעת שלה ירדה מראשית העשור בכמיליון חביות. על-פי הערכות, עם הסרת הסנקציות, איראן תוכל להוסיף כ-0.5-0.8 מיליון חביות ביום בתוך שישה עד 12 חודשים. "זה עוד לפני תכניות הפיתוח המאסיביות שעשויות להגיע בהמשך. יתר על כן, לאיראן רזרבות זמינות אשר עשויות לצאת באופן מיידי לשווקים", מוסיפה פריד.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

כבר יותר מחודש שהערכות כי הסכם הגרעין ייחתם בסופו של דבר עם איראן, מעיבות על מחירי הנפט שהתאוששו במאי האחרון. הסיבה העיקרית לחשש ממפולת - הביקושים הגלובאליים ירדו ולא הדביקו את עודפי ההיצע שקפצו דרמטית בזכות המפיקות החדשות בצפון אמריקה, המפיקות נפט מפצלים. בינתיים, חברות אלה מנסות להשיב מלחמה, באמצעות ניסיונות לשכלל את טכנולוגיית ההפקה היקרה והלא בשלה עדיין, בטכניקות חדשות למיצוי פוטנציאל מאגרי פצלי הנפט.

 

האיראנים עלולים להציף את העולם בנפט זול

"יש לזכור כי הסרת הסנקציות מתרחשת כאשר מחירי הנפט בחצי השנה האחרונה הם נמוכים ותנודתיים. כך בדיוק מעוניינת לראות אותם סעודיה - המדינה היחידה באופ"ק המסוגלת לווסת את הכמויות, או במילים פשוטות למכור פחות נפט", מציינת פריד. לדבריה, כאשר התרחשה המפולת במחירי הנפט בסוף שנת 2014, ויתר קרטל יצרניות הנפט (או ליתר דיוק, הסעודים) על אחריות לצמצום התפוקה והציף את העולם בנפט זול, במסגרת מלחמה על נתח שוק.

 

"חשוב להבין בהקשר זה, כי מיליון חביות עודפות ביום, בשוק הנפט הגלובאלי, הנאמד בכ-93-95 מיליון חביות - מורידות דרמטית את נקודת האיזון בין ההיצע לביקוש. ולכן חזרתה של איראן למשחק במצב שכזה יוצרת לחץ נוסף בטווח הקצר, שכן ברור כי אחרי שנים של הסגר איראן תפעל לקידום תעשיית הנפט שלה, וחברות הנפט המובילות במערב כבר הביעו בה עניין רב".

 

לפי הערכות של ברקליס (חברת שירותים פיננסיים שבסיסה בלונדון) לאיראנים ייקח פרק זמן של עד שנה על מנת לחזור לקצב תפוקה יומי של 500 אלף חביות ביום. עם זאת, שר הנפט האיראני אמר לפני כחודש כי ייקח למדינתו 7 חודשים עד אשר תגיעה לקצב ייצור של מיליון חביות ביום, וזה בהחלט מדאיג את היצרניות הגדולות.

 

"אין ספק שאיראן, אשר במשך שנים מכרה פחות נפט ממכסת היצוא שלה באופ"ק, אינה מתכוונת לקחת על עצמה את האחריות לוויסות המחירים הגלובאליים. לנו נראה כי בטווח הקצר, באופן פרדוקסלי, הטריגר היחיד שיכול להקפיץ את המחירים בחצי השנה הקרובה, היא דווקא עלייה במתיחות גיאו-פוליטית במפרץ הפרסי בין איראן לשכנותיה", מסכמת פריד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים