שתף קטע נבחר

הצעת חוק: איסור המתת כלבים בריאים חסרי בית

הצעת חוק משותפת של שמונה חברי כנסת מכל קצוות הקשת הפוליטית מנסה לשים קץ להמתות של כלבים בריאים חסרי בית. בהצעת החוק שהגישה ח"כ תמר זנדברג (מרצ) הוצע לאסור המתת כלבים בריאים בכלביות העירוניות, לאחר שלא נמצא עבורם בית מאמץ. "ממיתים כלב בריא אם אין לו דורש, אבל אין פעולה אקטיבית כלפי הציבור כדי לעודד אימוץ כלבים". בארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות בירכו על הצעת החוק

הצעת חוק המשותפת לשמונה חברי כנסת מסיעות מרצ, ליכוד, כולנו, המחנה הציוני והרשימה המשותפת, מבקשת לשים סוף להמתות של עשרות אלפי כלבים בריאים חסרי בית מדי שנה ברחבי הארץ.

 

יוזמי הצעת החוק, ח"כ תמר זנדברג (מרצ) שהגישה אותה במשותף עם חברי הכנסת אילן גילאון (מרצ), מיכל רוזין (מרצ), זהבה גלאון (מרצ), מיקי זוהר (ליכוד), איתן כבל (המחנה הציוני)

מיכאל אורן (כולנו) ודב חנין (הרשימה המשותפת), ציינו כי "מדינה נאורה ומתוקנת לא צריכה להשלים עם המתה המונית זו של כלבים, אשר עצם קיומה מזעזע כל אדם נורמטיבי. לכן מוצע לאסור על המתתם של כלבים בריאים", כך נכתב בהצעת החוק.

 (צילום: ארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות) (צילום: ארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות)
(צילום: ארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות)

 

"זה הרג המוני של כלבים"

לדברי היוזמים, כיום מומתים כלבים בריאים רבים לאחר שלא נמצא עבורם בית מאמץ או באם לאחר תקופת הסגר של 10 ימים בה התגלה כי אינם חולים בכלבת ולא נמצא עבורם בית, דינם המתה על ידי ווטרינר.

 

"מכוח סעיפים אלו מתאפשרת מדי שנה המתה של עשרות אלפי כלבים בריאים בכלביות עירוניות בישראל. בשנים האחרונות עוברת החברה בישראל תהליך חיובי ורצוי של שימת דגש הולך וגובר על זכויותיהם של בעלי החיים. כמות משקי הבית המחזיקים חיית מחמד גדלה באופן משמעותי, והיחס השלילי לתופעות כמו המתה המונית של כלבים היכה שורש בחברה ובתרבות הישראלית", כך נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק.  

 

 (צילום: ארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות) (צילום: ארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות)
(צילום: ארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות)

 

"זו הצעת חוק אופטימית שמקבעת את הרעיון כי לא ממיתים כלבים סתם כך", אומרת ח"כ תמר זנדברג ל-ynet. "כרגע יש המתה המונית של בעלי חיים בריאים לחלוטין ואין לכך שום הצדקה. זה נקרא המתה, אבל זה פשוט הרג המוני של כלבים. השאלה היא אם מוצאים בית לכלב היא לא שאלה של משאבים, אלא איך מתכננים את עולם העמותות ומנחילים את נורמת אימוץ הכלבים בקרב האנשים".

 

לדברי זנדברג, "הקשר בין האנשים שרוצים לאמץ כלב לשרותים העירוניים והעמותות בהם נמצאים הכלבים הוא מאוד קלוקל ורחוק מלמצות את הפוטנציאל שלו. היום ממיתים כלב בריא אם אין לו דורש, אבל אין פעולה אקטיבית כלפי הציבור כדי לעודד אימוץ כלבים. מי שרוצה לעשות חסד, הולך לעמותה". 

 

 (צילום: ארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות) (צילום: ארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות)
(צילום: ארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות)

 

צעד חירום: לסגור את "ברז ההמלטות"

בארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות בירכו על הצעת החוק נגד המתות כלבים בריאים. "זו יוזמה מבורכת, אך היא חייבת צעדים נלווים כי היא לא יכולה לעמוד בפני עצמה. המתה של כלבים בריאים היא דבר קטסטרופלי המעידה בעיניי, על רמה מוסרית נמוכה של המדינה", אומר ל-ynet ד"ר משה רפבלוביץ, יו"ר הארגון.

 

"אנחנו מדברים על המתה של עשרות אלפי כלבים מדי שנה בישראל. הם מומתים בכלביות, עמותות או מתים מפרוו, מחסור במזון, תקיפות הדדיות בכלוב. יש גם כלבים שנמצאים בשטחים פתוחים שלא מגיעים בכלל לכלביות ואין דרך לדעת מה מספרם". 

 

לדברי רפלוביץ', הריבוי בכלבים הנטושים הוא כתוצאה ישירה מחוסר עיקור של כלבות וסירוס כלבים. "המדינה צריכה לנקוט בצעד דרסטי. קודם צריך לסגור את ברז ההמלטות שמכסה את הבריכה. יש זרם של המלטות בלתי פוסקות ולכן צריך לבצע עיקור חובה לכל הכלבות במדינה, למעט החרגות ואז לא ייוולדו גורים רבים. לדבריו, על המדינה ומשרדי הממשלה ליצור תוכנית לטווח ארוך שתסייע במניעת התרבות של כלבים חסרי בית ולהעניק תנאים ראויים לכלבים בכלביות.  

 

עמותת "תנו לחיות לחיות" סייעה בניסוח הצעת החוק יחד עם חברי הכנסת, "הדבר מתרחש למרות שרוב הציבור מתנגד לתופעות כאלו, ומתאפשר על רקע הקצאת משאבים דלה מצד המדינה לטיפול בבעיית הכלבים הנטושים וחסרי הבעלים. המתת הכלבים לא פותרת את המצב, אלא מנציחה אותו, ואנו פועלים לכך שבמקביל לקידום איסור ההמתה שבהצעת החוק הנוכחית, יקודמו גם פתרונות נוספים שיטפלו בבעיה מהשורש, ויצמצמו את כמות הכלבים חסרי הבעלים שנולדים בישראל", כך נמסר מהעמותה.

 

להערכת זנדברג, הצעת החוק שהונחה בתחילת השבוע שעבר בכנסת תטופל רק במושב הבא של הכנסת. להערכתה, הצעת החוק תזדקק גם למימון להקמת תשתיות נרחבות לשיכון הכלבים. "אין ספק כי מרבית הציבור בישראל מתנגד להמתה ההמונית של כלבים בריאים בישראל. על רקע מציאות זו, אין הצדקה להמשך ההמתה של כלבים בריאים", היא מסכמת. באם יאושר התיקון, יוענק לכל הגורמים המטפלים בכלבים חסרי הבית שלושה חודשי התארגנות לנושא.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות
צילום: ארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות
מומלצים