שתף קטע נבחר

כאוס בשטח ההפקר: פצצת זמן בשם קלנדיה

לכוחות הביטחון הפלסטיניים אסור לפעול בו, גם צה"ל ממעט להיכנס אליו, ובאווירת הזנחה פושעת מתפתחת במחנה הפליטים קלנדיה קרקע פוריה לפעילות עויינת. משם הגיעה החוליה שרצחה את דני גונן. לוחמי ימ"מ עצרו את חבריה היום

חמושים בהלוויית הנער  מוחמד אל-קוסבה, (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
חמושים בהלוויית הנער מוחמד אל-קוסבה,(צילום: gettyimages)
  

מחנה הפליטים הפלסטיני קלנדיה שממנו יצאה החוליה שביצעה את פיגוע הירי בעין בובין ורצחה את דני גונן, נחשב לאחד המחנות הקשים מבחינה ביטחונית ופלילית כאחד. הוא גם אחד העלובים והמוזנחים שבהם. 

 

הסיבה המרכזית למתרחש במחנה הפליטים היא מיקומו. קלנדיה נמצא בשטח בשליטה ישראלית מלאה מצד אחד, אבל מעבר לגדר ההפרדה, בשטח ההפקר שבין ירושלים ורמאללה. אי לכך, נכנסים אליו מעט כוחות ביטחון ישראליים, אך כל כניסה כזו משולה למבצע צבאי קטן. גם מנגנוני הביטחון הפלסטיניים אינם מורשים על פי החוק היבש להיכנס לפעול בו, אולם הם מנסים להראות בו נוכחות מוסווית מפעם לפעם.

 

לפיכך מחנה הפליטים קלנדיה הפך לכר נוח לפעילות עבריינית ופעילות ביטחונית נגד ישראל. למשל, ההרוג הפלסטיני האחרון בגדה המערבית, מוחמד אל-קוסבה, התגורר בו. קוסבה היה הנער שיידה אבן לעבר רכבו של מח"ט בנימין ובתגובה נורה למוות. הוא היה ההרוג השלישי במשפחתו. שני אחיו נהרגו בעימותים עם כוחות הביטחון במהלך האינתיפאדה השנייה.

המחבלים שנעצרו ()
המחבלים שנעצרו
 

 

 

מוחמד אל-קוסבה. נהרג לאחר שיידה אבן ()
מוחמד אל-קוסבה. נהרג לאחר שיידה אבן

 (צילום: google maps) (צילום: google maps)
(צילום: google maps)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

מחסום קלנדיה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחסום קלנדיה(צילום: EPA)

בתוך המחנה פועלת קבוצה של חמושים שמורכבת לרוב מצעירים פלסטינים מובטלים. מרביתם אמנם מזוהים עם תנועת פתח אך הם אינם סרים כלל למרותה של הרשות הפלסטינית, בעיקר מתוך תחושת תסכול על שנשארו מאחור ומשום שהם נחשבים לדרג נמוך בסולם המעמד החברתי הפלסטיני.

 

אותם חמושים מחשיבים עצמם כחלק מגדודי חללי אל-אקצה, שהייתה הזרוע הצבאית של פתח. אך האמת היא שהזרוע הזאת כבר לא ממש קיימת בצורה מאורגנת בשטח. כל אלה, כולל חבריהם במחנות הפליטים ג'נין ובלאטה, הם רק ספיחים לא מאורגנים של אותו ארגון שהתפרק עם סיומה של האינתיפאדה השנייה.


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הם מקיימים מדי פעם מצעדי ראווה במחנות הפליטים, חמושים ורעולי פנים. הם לא חוששים לירות באוויר משום שהם מבינים שאין בשטח כוח משטרתי שיעצור אותם. בשנה האחרונה ובעיקר בזמן "צוק איתן" התקבלו דיווחים שונים על חמושים שירו מתוך הפגנות ליד מעבר קלנדיה. ההערכה הפלסטינית הייתה שהחמושים שירו הם תושבי מחנה הפליטים קלנדיה.

 

גורם ביטחוני פלסטיני אמר ל-ynet כי מחנה הפליטים קלנדיה הוא כאוס אחד גדול. לדבריו, מנגנוני הביטחון הפלסטיניים מבצעים מפעם לפעם מעצרים בתוכו, אך הוא הגדיר זאת כחטיפה. כלומר, המנגנונים (שכאמור אינם מורשים לפעול בו על פי הסכמי אוסלו) מגיעים מוסווים לאזרחים, עוצרים באופן מהיר מאוד חשודים, לעתים אפילו שולפים אותם באמצע הרחוב ומתוך רכב, ויוצאים במהירות חזרה לרמאללה. הגורם ציין כי מבצעי המעצרים הללו הכרחיים אולם הם אינם יכולים לפתור את הבעיה בתוך המחנה שהיא עמוקה הרבה יותר. הוא ציין כי להערכת מנגנוני הביטחון ישנן כמויות גדולות של נשק שנמצא במחנה ובשכונות המקיפות אותו.

 

קבוצות חמושות כאלה שיוצרות לא מעט פעמים בעיות למנגנונים, נמצאות גם במחנות בלאטה וג'נין. הגורם הביטחוני ציין כי במחנות הללו יש לרשות הפלסטינית 50 אחוזי שליטה, אבל לדבריו במחנה הפליטים קלנדיה מדובר באפס אחוז שליטה, הן של המנגנונים והן של ישראל.


פורסם לראשונה 15/07/2015 22:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
חמושים בקלנדיה
צילום: gettyimages
מומלצים