שתף קטע נבחר

תפוס נייר, חטוף פרה: ביזה במכולות ונצואלה

ממשלת ונצואלה לא מצייצת מילה על מחסור באוכל ובמוצרי יסוד, אבל בשבועות האחרונים צצים באינטרנט עוד ועוד סרטונים המתעדים אזרחים צובאים על סופרמרקטים וחנויות חשמל. הם יוצאים עם נייר טואלט, טלוויזיות וכאפשר - גם פרות שלמות

 

טרנד אינטרנטי יצירתי בוונצואלה מביא לכך שבכל שבוע צץ לפחות סרטון אחד ברשתות החברתיות שבו נראים אנשים בוזזים חנויות, סופרמרקטים או מכולות מלאות באוכל ברחבי המדינה, ואף נלחמים אחד בשני עבור שקית אוכל זעומה. לעתים הסרטונים מקבלים עשרות אלפי שיתופים, לפעמים רק כמה מאות, אבל הם בהחלט מצביעים על בעיה רצינית - מחסור חמור במזון במדינה, והשתקה של הנושא בידי כלי התקשורת המסורתיים.

 

עוד סיפורים מרחבי העולם ישירות לפיד בדף הפייסבוק של ynet חדשות בעולם

 

עוד חדשות בעולם :

 

לאור העובדה שהבוליבר, המטבע הוונצואלי, על סף קריסה והאינפלציה במדינה הוא הגבוה בעולם, מחסור במוצרים בסיסיים הפך לנורמה במדינה הלטינית בשנים האחרונות. המצב הגיע לנקודת משבר של ממש מוקדם יותר השנה כאשר אלפים פרסמו באינטרנט תמונות של מדפים ריקים בסופרמרקטים - וכעת נראה שהמצב רק הולך ומחמיר.

חוטפים מוצרי מזון. מתוך הסרטונים שהועלו לרשת ()
חוטפים מוצרי מזון. מתוך הסרטונים שהועלו לרשת

יוצאים עם טלוויזיות מחנות למוצרי חשמל ()
יוצאים עם טלוויזיות מחנות למוצרי חשמל

עשרות ואולי אף מאות סרטוני ביזה מופצים בוונצואלה בוואטספ, ביוטיוב ובפייסבוק. חלקם מגיעים גם לכלי התקשורת שמתנגדים לממשל הוונצואלי וחלקם גם נשלחים לאתרים הידועים כמתנגדים לממשל. "בהחלט, חלה עלייה במספר הסרטונים מסוג זה", סיפר מקימו של אתר המתבטא נחרצות נגד הממשל. "בכל שבוע אנחנו מקבלים בין חמישה לעשרה סרטונים כאלה".

 

הבעייתיות בסרטונים המדוברים היא שלרוב קשה לאמת את מקורם, את התאריך שבהם צולמו או המקום שבו צולמו. "ללא ספק, ישנו סיכוי שהסרטונים מזויפים או לא מעודכנים. אבל מרבית המקרים אמיתיים", הוסיף המקור המתנגד לממשל ששוחח עם רשת BBC וביקש להישאר בעילום שם. "אנחנו מאוד נזהרים לא לפרסם דברים שאינם אמיתיים. לפעמים אנחנו מדברים ישירות עם מי ששלח לנו את הסרטון, לפעמים אנחנו לא חושבים שזה הכרחי".

 

ישנן כמה סיבות שיכולות להסביר למה הציבור בוונצואלה ממשיך לקחת חלק בטרנד האינטרנטי הזה. סיבה אחת יכולה להיות הלך הרוח הנוכחי במדינה. על פי סקר שנערך לאחרונה בוונצואלה, התושבים מתייחסים למחסור באוכל כבעיה הגדולה ביותר שניצבת בפני המדינה, לפני שיעור האינפלציה והפשע. "האנשים, בעיקר מהמעמד הבינוני והנמוך, צריכים לעמוד בתור במשך שעות כמעט בכל יום בשביל אוכל ובשביל מוצרים בסיסיים אחרים כמו חוקרי ניקוי, שמן או נייר טואלט", סיפר מרסלינו ביסבאל, מומחה בתחום דעת קהל.

בוזזים משאית ()
בוזזים משאית

סיבה אחרת, על פי חוקר התקשורת אנדרס קאנייסארס, היא חוסר מידע אמין הן מהממשל הוונצואלי והן מהתקשורת המתנגדת לשלטון. "זה מניע אנשים רבים לשתף דברים שהם רואים בהם ערך עיתונאי, משום שאין כלי תקשורת אחד בוונצואלה שיכול באמת לספר מה קורה", אמר.

 

"אני מפרסם את התמונות הללו כדי להראות את האמת", צייץ גולש ונצואלי, שהוסיף לכיתוב תמונה שבה נראים צעירים סוחבים פרות שלמות. "אני אזרח ונצואלי וזה כואב לראות מה שקורה במדינה שלי ולראות איך התקשורת פשוט לא מדווחת על אירועים כאלה", צייץ גולש אחר.

 

עם זאת, פרסום הסרטונים כרוך גם בסיכון גדול - הפצת מידע שעשוי להתברר ככוזב. "זה מסוכן במיוחד במדינה שבה מדיניות הממשלה היא לא לצייץ מילה על

העניין, כאילו הדבר כלל לא קורה", אמר ביסבאל.

 

בעבר טענה ממשלת ונצואלה כי סרטונים ותמונות אלו הם רק חלק מקמפיין נגד הנשיא ניקולאס מדורו שמנוהל בידי חברות פרטיות וממשלות זרות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממשלת ונצואלה: "קמפיין נגד הנשיא מדורו"
מומלצים