שתף קטע נבחר

מהצפון באהבה: אוכל טבעוני בצפון הארץ

לקראת צעדת הענק למען בעלי החיים המתקיימת בשישי הקרוב בחיפה, אורי שביט מציעה 10 רעיונות לארוחות טבעוניות בצפון הארץ: החל מפיצה, דרך אוכל הודי ומנות ערביות ועד שווארמה וכנאפה

בתקופה הראשונה של פרוץ מגמת הטבעונות בישראל היה נדמה, במידה מסויימת של צדק, שהבאזז הגדול שלה מתחולל בעיקר במסעדות תל אביביות ולא מחלחל אל עבר מחוזות מרוחקים יותר.

 

גם היום אין ספק שתל אביב היא בירת הטבעונות הישראלית – היא אפילו הוכתרה לאחרונה כעיר הידידותית ביותר לטבעונים בעולם כולו על ידי מגזין האוכל האינטרנטי The Daily Meal, אבל המגמה הטבעונית כבר מזמן חצתה את גבולות גוש דן. כיום, ניתן למצוא מנות טבעוניות בכל מקום בארץ, בזכות כניסתם לכל רשתות הקפה הארציות, ולצידן לא מעט מסעדות ובתי קפה ידידותיים לטבעונים, שטורחים להוסיף מנות, להרחיב את ההיצע ולסמן אותו באופן ברור בתפריטים.

 

לקראת צעדת הענק הייחודית למען בעלי החיים שתתקיים ביום שישי הקרוב בחיפה (ראו מסגרת), עיר שבהחלט יכולה להתהדר בהיצע משגשג של מנות טבעוניות ועלייה עקבית במודעות לנושא, נזכרתי בכמה מהמקומות הכיפיים לאכול בהם בחיפה וגם באזורים צפוניים נוספים, אם אתם כבר מטיילים בסביבה במהלך הקיץ. ותעשו טובה, אל תגידו לי אחר כך שלטבעונים חסר מה לאכול.

 

בודהה בורגרס

אחת מהמסעדות הטבעוניות הותיקות בישראל הפכה בשנים האחרונות לרשת משגשגת, עם סניפים בצפון וגם בדרום (באילת!). שני הסניפים הצפוניים ממוקמים ביקנעם ובחיפה, ומציעים תפריט דומה לזה המוגש במסעדת האם בתל אביב – מבחר גדול של בורגרים, טורטיות, תבשילים, לזניות, סלטים, שייקים וקינוחים וכמובן את בר הסלטים המפורסם של המקום.

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)
 

  • בפאתי קניון G מצד שמאל, יקנעם. 04-8266222
  • שעות פתיחה: א-ה 10:00-21:30, שישי 10:00-15:00, שבת סגור

 

  • דרך הים 6, חיפה. 04-6343435
  • שעות פתיחה: כל השבוע, 10.00 – 23.00

 

גרין בורגר

דיינר טבעוני משפחתי שממוקם בקומה השנייה של הקניון החדש, יחסית, ברמת ישי. תמצאו כאן את מגוון המנות המתבקשות, המקבילות לאלה שמוגשות במקומות לא-טבעוניים בעליל: המבורגרים, שניצלים, שווארמה ורולים, לצד ארוחות בוקר עם חביתת חומוס או שקשוקה ומבחר מרקים, סלטים ופסטות. לאחרונה השיק המקום גם שירות קייטרינג המספק אוכל טבעוני לאירועים ברחבי הארץ.

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)
 

  • Street Mall, רמת ישי. 04-634-3438
  • שעות פתיחה: פתוח כל יום בין השעות 12:00-23:00

 

המקום של דובי

בר-מסעדה טבעוני, כיפי וחמים באווירה שכונתית, עליה מנצח הבעלים ואושיית הלילה המקומית דובי שיפמן. התפריט, שעובר כל העת שדרוגים ועדכונים, מורכב מאוכל ביתי טעים שכיף לאכול ליד האלכוהול, אבל גם בלעדיו.

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)
 

מסלט עדשים מרענן, דרך סביח עם חביתת חומוס פריכה בפיתה, ועד המבורגר עם צ'יפס. עוד בתפריט תבשילים, קציצות, קובה, חומוס וגם כנאפה טבעונית למהדרין. במקום מתארחים ערבי במה פתוחה, הופעות ודי.ג'ייז מתחלפים.

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)
 

  • מסדה 16, חיפה. 050-5299303
  • שעות פתיחה: כל השבוע, 12:00-02:00

 

יולי'ס לאנץ' בוקס

מסעדונת משפחתית מקסימה שפתחו יעל מנור מקמורו ובן זוגה, אחרי ששבו משנים ארוכות בניו יורק, שם ניהלו מסעדה טבעונית דומה.

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)
 

התפריט, שכתוב על הלוח ומתחלף בהתאם לחשק ולעונה, כולל מנות ביתיות כמו לביבות תירס, טאקוס ואמפנדס וגם מגוון מעניין של תבשילים וסלטים טריים. לקינוח מוצעות עוגות מושקעות, הכל על טהרת הצומח. המסעדה גם מציעה אוכל לקחת הביתה, שירותי קייטרינג וסדנאות.

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)
 

  • שיבת ציון 34, חיפה. 04-6042044
  • שעות פתיחה: א-ד 11:00-16:00, חמישי 11:00-19:00, שישי 11:00-15:0, שבת סגור.

 

בת הרים

מור סגל, צלמת ובשלנית יצירתית, פתחה לפני כמה שנים את מטבחה הגלילי שביישוב קדיתא והיא מארחת בביתה סועדים לארוחת טעימות טבעונית וצבעונית בהזמנה מראש. אין כאן תחליפים או חיקויים למנות בשריות, אלא חגיגה של שפע תוצרת האדמה, בדגש על בישול טבעי ועונתי.

 (צילום: מור סגל) (צילום: מור סגל)
(צילום: מור סגל)
 

התפריטים מתחלפים תדיר, אך בין היתר תוכלו לטעום לחם מחמצת ביתי, ממרחי ירקות שונים, סלט גרגירי חומוס חמים, עלי מנגולד ממולאים, תבשיל פריקי לימוני וקינוחים כמו עוגת קשיו RAW עם פירות העונה. מור מציעה גם קייטרינג לאירועים וסדנאות.

 (צילום: מור סגל)
(צילום: מור סגל)
 

  • קדיתא, בהזמנה מראש בלבד. 054-5951654

 

עוגתה

כבר שמונה שנים שהשף דודי ברזילי מוביל את המסעדה החמימה שהקים בלב קיבוץ כנרת, אך רק לפני כחודשיים עבר המקום מהפך בעקבות השף והפך ל-100% טבעוני.

 

התפריט המגוון מפורט על הקירות סביב וכולל בראנץ' זוגי עשיר במיוחד, סמבוסק במילוי שעועית שחורה או תרד ופטריות, "קישים" המוגשים בקעריות טורטיה אפויות, המבורגר ביתי ועוד מנות, שכולן מוכנות במקום - לרוב ממש ברגע ההזמנה.

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)

אל תחמיצו את קטגוריית המאפים והמתוקים, גאוות המקום, שהחלו את דרכם כקונדיטוריה. ניתן להזמין קייטרינג לאירועים ולקחת אוכל מוכן הביתה. כשר למהדרין.

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)
  

  • קיבוץ כנרת. 04-6759687
  • שעות פתיחה: א'-ה' 22:00-9:30, ו' 8:00 – שעה לפני כניסת השבת.

 

ג'וטי

מסעדה הודית צמחונית, שנפתחה לפני כ-4 חודשים בלבד וכבר הפכה לאבן שואבת לאוהבי האוכל ההודי באשר הם. כמעט כל המנות במקום טבעוניות – צריך בעיקר לזכור לבקש להחליף את היוגורט בטחינה במנת הטאלי המסורתית.

 (צילום: יעל לוי) (צילום: יעל לוי)
(צילום: יעל לוי)
 

עוד מוגשים פקורה וסמוסה ומגוון של תבשילים ביתיים, המתחלפים מדי יום בהתאם לחשק של ג'וטי, הבעלים הלבבית והבשלנית שעל הסירים במטבח. אפשר לשבת במקום או לקחת הביתה, וגם לעשות הזמנות גדולות יותר לקראת שבת.

 

  • החלוץ 70, חיפה. 054-2088077
  • שעות פתיחה: ב', ג', ה' 12:00-17:00, ד' 12:00-21:00, ו' 11:00-16:00. שבת וראשון סגור.

 

שארביכּ

מסעדה קטנה וביתית, שמסתתרת בחניון מתחת לבית בכניסה ליישוב הצפוני ראמה, ומציעה מגוון של מנות ערביות מקומיות, ביניהן לא מעט אופציות טבעוניות.

 

בין היתר תוכלו לטעום סלט עלים טריים, תבשילי עשבים עונתיים, תבשיל עדשים, קובה ממולאת בגרגירי חומוס עם בצל, פטאייר – מעין בורקס במילוי תרד, כרובית בטחינה וכמובן חומוס. רק תגידו שאתם טבעונים, וכל המבחר הטרי והטעים הזה יהיה שלכם.

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)
 

  • בכניסה הראשית (המזרחית) לראמה. 04-9995768
  • שעות פתיחה: ראשון, שלישי-שבת 08:00-16:30, שני סגור.

 

חשק לפיצה

אחת המגמות הפורחות לאחרונה בתחום הקולינריה הטבעונית היא פיצה – אותו מאכל איטלקי שישראלים מתים עליו, ובהגשה הקלאסית שלו מעוטר תועפות של גבינה, הפך ללהיט טבעוני בזכות לא מעט רשתות ופיצריות שהחלו להציע את המאפה האהוב בגרסה צמחית לחלוטין.

 

בחלק מהמקומות ניתן להזמין פיצה ללא גבינה עם תוספות (רוב הישראלים יגידו שזאת לא פיצה, למרות שמדובר בפיצה איטלקית קלאסית בשם "מרינרה") והרוב יוסיפו לה גבינה מן הצומח – מבוססת סויה, קשיו או חלבון אפונה.

 (צילום: אורי שביט) (צילום: אורי שביט)
(צילום: אורי שביט)
 

גם כאן הצפון לא מקופח – דיווחים מהשטח משבחים במיוחד את הפיצה הטבעונית של רשת פדאל, המוגשת רק בסניף בקריית טבעון; את הפיצה של פיאנו-פיאנו בסניף ביקנעם ואת זו של רשת טורינו, שמחזיקה סניפים בחיפה ובקריות. יש עוד לא מעט אפשרויות פיצה צפוניות, וזה בלי להזכיר רשתות כמו דומינוס, עגבניה ופרגו שמציעות גם הן פיצה עם גבינה טבעונית ברחבי הארץ.

 

רשתות קפה ידידותיות

כאמור, רוב רשתות הקפה בישראל הכניסו בשנים האחרונות מגוון של אופציות טבעוניות לתפריטיהן, מה שהפך את המזון הטבעוני לנגיש בכל פינה בארץ.

 

בין היתר תוכלו לאכול ברשת "ארומה ישראל" כריך חביתת חומוס (שמוגשת גם בארוחת הבוקר), פסטה עגבניות וטופו ומגוון סלטים; ברשת "לנדוור" תמצאו ארוחת בוקר מושקעת עם חביתת עדשים, תבשיל כוסמת וירקות כתומים ושקשוקה עם טופו.

 (צילום: יחסי ציבור) (צילום: יחסי ציבור)
(צילום: יחסי ציבור)
 

גם רשת "קפנטו" מציעה ארוחת בוקר, סלטים ומנות חמות כמו תבשיל חומוס עם מג'דרה; ב"קפה גרג" תפריט טבעוני מגוון עם סלטים, כריכים, טוסטים, המבורגר ושווארמה; וב"קפה לואיז" שפע של מנות יצירתיות כמו פאייה פטריות וחלב קוקוס או קיש של ירקות וקמח כוסמין. ועוד היד נטויה.

 

כולנו קולם – צעדת ענק חיפאית למען בעלי החיים

ביום שישי ה-24 ביולי בשעה 11:00, תצא לדרך הצעדה החיפאית הראשונה למען בעלי חיים. מדובר ביוזמה של פעילים יהודים וערבים, הפועלים יחד למען בעלי החיים והפסקת הניצול והפגיעה בהם באשר היא. בצעדה עתידים לקחת חלק אלפי משתתפים שיגיעו מכל רחבי הארץ, שהמשותף ביניהם הוא דאגה ואכפתיות לבעלי חיים.

 

הצעדה, הגדולה מסוגה בחיפה, שמתקיימת באישור ובשיתוף העירייה, קוראת להפסקת הפגיעה, הניצול וההתעללות בבעלי חיים במכלאות ובהסגרים של כלבים וחתולים, בתעשיות המזון, במעבדות הניסויים, בתעשיית הבידור, בתעשיית הלבוש ועוד.

 

המעוניינים להצטרף מוזמנים להגיע בשעה 11:00 לתחנת רכבת מרכז השמונה בחיפה, ממנה תצא הצעדה אל הגנים הבהאיים, שם יתקיים אירוע הסיום. לדף האירוע חפשו בפייסבוק "כולנו קולם".

 

מתכונים וסיפורים טבעוניים נוספים ניתן למצוא בבלוג טבעוניות נהנות יותר מאת אורי שביט 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל לוי
הודי לטבעונים
צילום: יעל לוי
מומלצים