שתף קטע נבחר

“סרטן השד הוא מחלה יהודית”

500 נשים הגיעו לסימפוזיון שנועד להעשיר אותן בכל המידע הקיים על סרטן השד, מחלה שתוקפת 5000 נשים בארה”ב מדי שבוע

עדינה פליישמן, מנכ״לית שרשרת

ד״ר דניס סיטרין. צילומים: dejaviewsusa.com

מעל ל-500 נשים בכל הגילאים ומכל הזרמים, השתתפו בסימפוזיון רפואי תחת השם "מה כל אשה צריכה לדעת על סרטן השד" שהתקיים בבית-מלון בסקוקי בשבוע שעבר. את האירוע יזם וארגן הרב וולף העומד בראש אירגון CMC Chicago Mitzvah Campaign בשיתוף פעולה עם ארגונים שונים כמו Cancer Treatment Centers of America,Daughters of Israel אירגון שרשרת והתורמת הנדיבה סוזאן ג. קומן. לאירוע הוזמן פרופסור דניס סיטרין, אונקולוג בכיר המתמחה בטיפול בסרטן השד בשלושים השנים האחרונות, שפרסם לאחרונה את הספר "ידע הוא כוח".

 

"נשים רבות תחלוקנה את הידע עם אחרות ובעקבות כך מספר רב של נשים יינצלו", פתח הרב אהרון וולף, "הצלה ושיפור איכות החיים זו המשימה שלנו, מתנדבי האירגון מגישים סיוע ביום ובליל לקשישים, אבלים, חולים ולמשפחות המתמודדות עם משברים. משתדלים לקיים את ‘כל המציל נפש אחת בעולם כאילו הציל עולם ומלואו’.

 

"סרטן השד היא המחלה שכיחה ביותר בקרב נשים בארה"ב. כל שבוע נוספות כ-5000 נשים לקהילה זו". אמר ד"ר דניס סיטרין, אונקולוג במרכז הטיפולי בסרטן. "במבט לאחור ניתן לראות שחל שינוי עצום לטובה בתחום האבחון, הטיפול וההחלמה ממחלת סרטן השד. אופציות טיפול שונות נוספו, ההחלמה קלה יותר ומאפשרת לנשים רבות להמשיך את חייהן, באיכות חיים טובה עד לשיבה טובה. כיום אפשר להיות אופטימים יותר. שמרו על אורח חיים בריא, משקל מומלץ, פעילות אתלטית מספר פעמים בשבוע, אוכל בריא, הנקת תינוקות ואי צריכת אלכוהול".

 

מהו סרטן השד?

"הגוף מורכב מבליון תאים המתחדשים באופן מסודר ומבוקר. הסרטן קורה כשתאים מתחילים להתרבות ללא צורך ובניגוד לחוקי הגוף והם בעלי יכולת התפשטות ללא גבולות לאיברים אחרים”. בדיאגרמה של חזה הראה ד"ר סיטרין שמקורו של סרטן השד הוא ברקמה המצפה את צינורות ובלוטות החלב שבשד. הוא הסביר שבשלבי המחלה המוקדמים תאים סרטניים ממלאים את חלל צינוריות החלב ויוצרים גוש, מסה או גידול היכול להיות שפיר או ממאיר.

 

ד"ר סיטרין הדגיש את חשיבות בדיקות ההדמיה לאיתור המחלה באוכלוסיה הבריאה - ממוגרפיה - צילום רנטגן של כל החזה ואולטרה סאונד – החזר גלי קול לאזור ממוקד. הממוגרפיה מסייעת בזיהוי גוש סרטני זעיר ובכך משפיעה על גילוי מוקדם יותר וסיכויי החלמה טובים יותר.

 

"גם בדיקה עצמית היא חשובה מאוד", אומר ד"ר סיטרין וממליץ על בדיקה עצמית תקופתית. "אם אתן מרגישות איזה שינוי או כאב מהרו להיבדק. במחקר שערכתי אצל כל הנשים שהגיעו אלי לטיפול גיליתי ש-11 אחוז מהנשים היו מודעות לגוש בחזה אך התעלמו ממנו ופנו לרופא רק לאחר שנה. דחיה זו גרמה להחמרת המחלה ולהיווצרות גרורות בגוף".

 

בבדיקה עצמית כדאי לשים לב לשינויים הבאים: הופעת גוש, או התעבות בחזה. הופעת פריחה אדמומית ותחושת גירוד, היפוך הפיטמה והפרשה דמית, שינוי צבע החזה לכתום כקליפת תפוז. לעיתים נראה גידול קטן בבלוטת הלימפה.

 

"אם אתן מרגישות, חס ושלום, גוש בחזה, ניגשות לרופא המשפחה המסתפק בממצאי המישוש או ההדמיה ואומר שהכל בסדר, מומלצת פניה לחוות דעת שנייה", מציע ד"ר סיטרין, "גשו לכירורג לביצוע Needle biopsy, מחט מוחדרת לגוש החריג ושואבת ממנו רקמה זעירה הנבדקת בבדיקה מיקרוסקופית מדוייקת”.

 

ד"ר דניס סיטרין | צילומים: Dejaviewsusa.com ()
ד"ר דניס סיטרין | צילומים: Dejaviewsusa.com

 

לדברי ד"ר סיטרין קיימים תנאים רפואיים ואירועים טראומטיים במחזור החיים של האישה העלולים להעלות את סיכוייה לחלות בסרטן השד. נשים שנחשפו להקרנות בעבר בעקבות מחלת לימפומה או הודג'קינס, השמנת יתר, חשיפה לאסטרוגן כתוצאה מנטילת גלולות נגד הריון, או מטיפול הורמונלי לנשים בגיל העמידה שנועד להקל על תופעת גלי החום ואובדן סידן. נשים הנושאות פגם גנטי 1BRCA או 2BRCA מעלות באופן משמעותי את הסיכוי לחלות בסרטן השד. נשים רבות אינן משתייכות לקבוצת סיכון ספציפית, לכן כל אישה צריכה להיות מודעת לנושא.

 

סרטן השד פוגע גם בגברים: 2500 עד 3000 גברים בשנה לעומת 250,000 נשים בשנה. סרטן זה נובע מנשיאת המוטציות 1BRCA ו 2BRCA על ידי גברים ונשים כאחד.

 

"סרטן השד היא מחלה שרבות מאיתנו מתמודדות איתה", אמרה עדינה פליישמן, מנכ"לית אירגון שרשרת המסייע ותומך בנשים החולות בסרטן השד או השחלות. "על פי הסטטיסיקה, אשה אחת מתוך ארבעים נשים אשכנזיות נושאת מוטציה BRCA, פי עשר משיעור נשיאת המוטציה באוכלוסיה הכללית. נתונים אלו הופכים את סרטן השד למחלה יהודית. לשם כך הוקם האירגון המציע תמיכה דיסקרטית עבור המטופלת ומשפחתה. למשל: כרעם ביום בהיר התבשרה לאה, אשתו של רב מניו- ג’רזי, על סרטן השד בגופה, היא חפצה שמישהי שהייתה במצבה תכין אותה למסע בו תאלץ לצעוד. היא חששה מההתמודדות עם המחלה והרצון להמשיך במלוי תפקידה כמנהיגה בקהילה. ארגון שרשרת קישר אותה עם אשת רב משיקאגו שהתמודדה לפני מספר שנים עם אותה דיאגנוזה. קשר עמוק ונפלא נוצר בין שתי הנשים, קשר הנותן לשתיהן את הכוח, התקוה והאופטימיות למרות המחלה הקשה.

 

בעבר שיחה על מחלת הסרטן הייתה טאבו או סטיגמה, בני המשפחה לא דברו עליה, אמהות לא לימדו את בנותיהן לערוך בדיקה עצמית. גברים ונשים לא דברו בפתיחות על סרטן השד. למחלה לא היו פנים, היא נודעה בשתיקתה.

 

תופעה זו השתנתה מאז שרחל שורז ז"ל יסדה את "שרשרת" לפני 14 שנה. האירגון מייצג את קולן של מאות נשים, מנהיגות, אומניות, רופאות החיות עם המחלה וחולקות את סיפורן המלא באומץ גבורה וכח ומחזקות את הקהילה ומשפחותיהן. שרשרת גם מסייעת לבני משפחה בחינוך וקישור עם יעוץ גנטי ובדיקת ההיסטוריה המשפחתית. שרשרת תומכת באשה בשלבי האבחון והטיפול, בוחנת עמה את אפשרויות הטיפול ומציעה תמיכה לאורך כל הדרך. הקשר לשרשרת נעשה באמצעות דואר אלקטרוני או טלפון.

 

"כיום האירגון משרת 45,000 נשים”, אומרת פליישמן, "הרבה משפחות לא שמעו על האירגון, אנא ספרו עלינו לחברותיכן כדי שאף אשה לא תחווה את מחלת הסרטן לבדה".

 

sharsheret.org

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדינה פליישמן, מנכ"לית שרשרת
מומלצים