שתף קטע נבחר

שופטת לנכה צה"ל: "העישון לא קשור למצבך"

מתמודד עם סכיזופרניה טען שבשל מצבו עישן חמש קופסאות ביום ולקה במחלת ריאות. בית המשפט דחה אותו: "בחרת במודע להזיק לעצמך"

נכה צה"ל שמתמודד עם סכיזופרניה ביקש להכיר גם במחלת הריאות שלו כנכות, בטענה שמצבו הנפשי גרם לו לעישון כבד של חמש קופסאות סיגריות ביום. בתום הליך ארוך וסבוך דחה בית המשפט המחוזי בחיפה את האיש וקבע: "האחריות של המדינה מסתיימת במקום שבו אנשים בוחרים במודע להזיק לעצמם".

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

התובע התגייס לצה"ל בשנת 1974 וכשנה לאחר מכן התפרצה אצלו סכיזופרניה פרנואידית שהוכרה בדרגת נכות של 70%. לפני כשנתיים הוא ביקש להכיר במחלת ריאות כרונית שבה לקה כ"נכות מוסבת". הוא טען כי המחלה היא תולדה של עישון כבד (חמש קופסאות ביום) שנבע ממצבו הנפשי.

 

ועדה רפואית מחוזית דחתה טענותיו בדבר קשר סיבתי בין הסכיזופרניה למחלת הריאות, והוא הגיש ערעור לוועדה רפואית עליונה, שבמסגרתה צירף חוות דעת מומחה, וטען שקיים קשר סיבתי מובהק בין סכיזופרניה לבין עישון. לפני כמה חודשים הפכה הוועדה העליונה את ההחלטה והכירה במחלת הריאות כנכות מוסבת של 80%.

 

על החלטה זו הגישה המדינה ערעור לבית המשפט המחוזי בחיפה, וטענה שהעישון "קטע" את הקשר הסיבתי, קל וחומר כשמדובר בפעולה הידועה כמזיקה לבריאות, שהמשיב בחר בה. היא הוסיפה שכעניין של מדיניות רפואית ומשפטית, יש לקבוע כי המדינה אינה אחראית למעשיו של מי שעוסק ביודעין בפעולה מזיקה כמו עישון או שתייה מופרזת של אלכוהול.

 

בתגובה טען המשיב שמחלת הנפש משפיעה על שיקול הדעת שלו ומחלישה את כושר הרצון שלו ויכולתו להימנע מעישון.

 

לא ראוי לשלם מהקופה

השופטת ריבי למלשטריך-לטר קיבלה הערעור של המדינה והסבירה שגם כאלה שאינם מתמודדים עם מחלת נפש נסחפים לעישון כבד.

 

היא הוסיפה נימוק ערכי שלפיו עישון היא פעולה יזומה ונשלטת גם אם נדרש לכך מאמץ רציני. "האם ראוי שהקופה המתוקצבת במשורה לאגף השיקום תכסה גם נכים העוסקים ביודעין בפעילות מזיקה שמתריעים מפני נזקה בכל פורום אפשרי, רפואי וציבורי?", שאלה השופטת בפסק הדין, וגם ענתה: "האחריות של המדינה מסתיימת במקום שאנשים בוחרים במודע להזיק לעצמם".

 

השופטת למלשטריך-לטר קיבלה את טענות המדינה והעירה שכספי קופת הנכים מוגבלים, ולכן ככל שנרחיב את הזכאות של נכים בגין "נכות מוסבת" גם למקרים של גורמים זרים מתערבים, נקטין את הזכות של נפגעים אחרים שסיכנו עצמם למען המדינה.

 

לכן, בסיכומו של דבר, הערעור התקבל ובוטלה החלטת הוועדה העליונה להכיר במחלת הריאות כנכות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים