שתף קטע נבחר

מ"פ בצנחנים הואשם ועדיין לא נשפט: "ההילה נותנת לו שכפ"צ"

לפני יותר משנתיים הוגש כתב אישום נגד הקצין שהודה כי תקף מינית 12 מפקודיו. "מתעלמים מהטראומה שלנו ונותנים לו הקלות במקום לעשות צדק", טוענים חיילים שנפגעו. דובר צה"ל: "דרגתו ותפקידו של הנאשם לא השפיעו על ניהול ההליכים בתיק"

 

החיליים שהותקפו טוענים שעושים איפה ואיפה.  אילוסטרציה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החיליים שהותקפו טוענים שעושים איפה ואיפה. אילוסטרציה(צילום: רויטרס)
 

סחבת של שנתיים, פריבילגיות שקיבל מהצבא, אכזבת הלוחמים שנפגעו ועסקת טיעון מסתמנת. ארבע שנים חלפו מאז התפוצצה פרשת מפקד הפלוגה מחטיבת הצנחנים שלפי כתב האישום שהוגש נגדו לפני יותר משנתיים תקף מינית 12 מלוחמיו במהלך שנתם. כעת נודע ל-ynet שמשפטו כלל לא התנהל מאז שהוגש כתב האישום. באופן חריג, הפרקליטות הצבאית נעתרה לבקשתו לדחות את ההליך המשפטי בשל תהליך שיקום שעבר לטענתו.

 

בימים אלה נרקמת בין הקצין, שכבר הספיק לסיים את שירותו בצה"ל עקב הפרשה המביכה, לבין התביעה הצבאית עסקת טיעון, ולפי המסתמן היא תכלול רכיב של מאסר בפועל. מקורבים של חלק מהלוחמים שהתלוננו נגדו וכבר הספיקו לסיים את שירותם הצבאי טוענים: "אם היינו קורבנות ממין נקבה כולם כבר היו מתרעמים ועושים פסטיבל נגד המ"פ. מתעלמים מהטראומה שלנו ונותנים לו הקלות במקום לעשות צדק". בימים האחרונים נעתר בית הדין הצבאי בקריה לבקשתו של הקצין לשעבר והסכים לאסור את פרסום פרטיו המזהים, אף על פי שכבר הוגש נגדו כתב אישום. במקרים קודמים בעבר אפשר היה לפרסם פרטים מזהים על קצינים שסרחו עוד בשלב החשדות והמעצרים, לא כל שכן לאחר הגשת כתב אישום.

 

"אף אחד מהחיילים כנראה לא יתייצב מולו באולמות בית הדין הצבאי בגלל הבושה וחוסר הנעימות מהסיטואציה. במערכת אכיפת החוק בצבא מנצלים את זה כדי להימנע מלשפוט אותו ולתת לו את מה שהוא מבקש, כולל שמירה על כבודו", אמר ל-ynet גורם המקורב לאחד מהחיילים שהותקפו על ידי הקצין. "פיזרו סביבו את הילת המ"פ הצנחן שכנראה נותנת לו שכפ"ץ גם בפרקליטות הצבאית ובבית הדין. למה עושים פה איפה ואיפה וכאשר קצינים קרביים אחרים הואשמו בהתנהגות שאינה הולמת, כמו המג"ד לירן חג'בי, שמו אותו על המוקד? את החיילים פה אף אחד לא מייצג ולא יספור".

 

המגעים בין צוות ההגנה של הקצין, בראשות עו"ד מטעם הסנגוריה הצבאית, רועי בלכר, לבין התביעה הצבאית, החלו למעשה כמה שבועות לאחר שהוא הואשם בשלהי 2012. פרוטוקול הדיון בעניינו של הקצין מינואר 2013 העלה כי נציג התביעה הצבאית, סרן גל באומהקר, עדכן את בית הדין: "אם נשלח את הנאשם להערכת מסוכנות בשלב זה, התוצאה תהיה שלא בטובתו, ואנו רוצים לעודד את שיקומו. אנו רואים גם ערך רב בכך שהנאשם, שבחקירתו הכחיש את כל המיוחס לו, מודה גם בפני עצמו וגם בפני סביבתו הקרובה בביצוע המעשים". השופטת בתיק, אל"מ אורלי מרקמן, נעתרה אז, כמו לאחרונה, לבקשה לדחות את המשך המשפט ואף לאסור את פרסום פרטיו המזהים. לפני כשנתיים סוכם כי הליך השיקום לעברייני מין שבו השתתף הקצין יימשך כשלושה חודשים, אך בפועל הוא התארך שוב ושוב ללא הרשעתו.

 

14 סעיפי אישום של תקיפות מיניות

"זו פריבילגיה שמעטים מהנאשמים זוכים לה, אם בכלל", הסביר ל-ynet גורם משפטי. "לדחות בשנתיים את המשפט בשביל הליך שיקום שתוצאותיו אמורות להקל בעונש שיקבל הנאשם, וזאת במקום שייצא לתהליך שיקום שכזה אחרי שהורשע כמקובל".

 

כתב האישום נגד הקצין כולל לא פחות מ-14 סעיפי אישום שבהם מתוארות התקיפות המיניות הפיזיות של המ"פ בפקודיו. לפי כתב האישום, פעם אחר פעם, בבסיס האימון החטיבתי של הצנחנים בחבל לכיש, מפקד הפלוגה נכנס בלילות לחדרם של הטירונים הכפופים לו, ובעודם ישנים נגע בפלג גופם התחתון, בבטנם ובאיבר מינם או מישש את ירכיהם. בחלק מהמקרים, כך לפי כתב האישום, אף עיסה הקצין את איבר מינם של חייליו, שהתעוררו בבהלה כתוצאה ממעשיו, ואז פנה אליהם

ושאל היכן נשקם או תהה מדוע השכפ"צים אינם מסודרים בחדר, תוך שהוא מאיר על עיניהם עם פנס. בחלוף כמה חודשים אף חזר הקצין על מעשיו מול פקודיו הרדומים, בעת שהיו במוצב בגבול הלבנון. לאחר שהלוחמים החליטו לשבור את קשר השתיקה, פנה הקצין לגורם פיקודי ביחידה וניסה לשכנעו להניא את החיילים מלהתלונן. "אחי, תבהיר להם שלא יעבירו להורים", דרש המ"פ ממפקד זוטר, כך לפי כתב האישום המייחס לו גם עבירות של הדחת עד והתנהגות שאינה הולמת.

 

כעת, מסתמן ככל הנראה שהתביעה הצבאית תדרוש עונש מאסר בפועל על הקצין לשעבר. לפני כמה שבועות נשלח חייל שנגע כמה פעמים באיבריו המוצנעים של חברו הישן לעונש של חצי שנת מאסר בכלא הצבאי.

 

עורכי דינו של הקצין סירבו להגיב. מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "נגד הנאשם הוגש כתב אישום בשלהי 2012 ובהמשך לכך הוא השתחרר משירות צבאי. עוד לפני כן, עם פתיחת החקירה ועד לסיום שירותו, הוא היה מושעה משירות. כיוון שעמדות הצדדים טרם הוצגו בפני בית הדין הצבאי ומטעמי צנעת הפרט, לא ניתן לחושפן בשלב זה. הפרקליטות הצבאית פועלת ללא משוא פנים. דרגתו ותפקידו של הנאשם לא השפיעו על ניהול ההליכים בתיק, אלא טעמים ענייניים בלבד".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים