שתף קטע נבחר

אחרי ההסכם: איראן יוצאת לשכנע במפרץ

מתקפת החיוכים החלה: שר החוץ זריף יצא למסע דילוגים שבמהלכו יבקר בכווית ובקטאר, שחוששות כמו ישראל מההסכם שנחתם בין טהרן למעצמות. זריף קרא להתגייסות כוללת נגד דאעש: "איום על מדינה אחת הוא איום על כל מדינות האזור"

 

האיראנים מנסים לשכנע: שר החוץ מוחמד ג'וואד זריף יצא היום (א') לביקור בן יממה במדינות המפרץ כדי לנסות להרגיע אותן בעקבות חתימת הסכם הגרעין בין טהרן למעצמות.

 

זריף החל את ביקורו בכווית ומשם צפוי להמשיך לקטאר. במסגרת מסע הדילוגים שלו, הוא צפוי לבקר גם בעיראק. במסיבת עיתונאים בכווית אמר זריף כי על כל המדינות באזור להתגייס לצד איראן כדי להילחם בקיצוניים במזרח התיכון. "כל איום על מדינה אחת הוא איום על כל המדינות. אף אחת לא יכולה לפתור את הבעיות ללא עזרה של שאר המדינות", אמר זריף.

 

סגנו במשרד החוץ, חוסיין אמיר עבדולייאן, הצטרף למסע ואמר: "חשוב לפתח את הקשרים בכל התחומים עם שכנותיה של איראן". כמו בישראל, גם במדינות המפרץ חוששים מאוד שהסכם הגרעין יחזק את איראן ויעמיד אותן בסכנה כי גם שם טוענים שהאיראנים מרמים ומנסים להשיג נשק גרעיני.

יוצא לשכנע. שר החוץ זריף (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יוצא לשכנע. שר החוץ זריף(צילום: רויטרס)

נציגי הרפובליקה האיסלאמית מכחישים זאת. "יש מחויבות ליצור קשרים אזוריים כדי להילחם באלימות ובקיצוניים ולהשיג יציבות ביטחונית באזור", אמר סגן שר החוץ האיראני לכלי תקשורת מקומי.

 

ביום שישי התייחס זריף לביקורו הצפוי ואמר כי טהרן תמשיך לתמוך בבנות בריתה בסוריה ובעיראק במאבק נגד ארגון דאעש. היום התייחס לנושא גם הנשיא חסן רוחאני: "אילולא איראן, אירביל ובגדד היו נופלות לידי הטרוריסטים. רק איראן מגנה עליכן", אמר רוחאני.

 

בסוף השבוע קיבלה איראן חיזוק מבריטניה לאחר שהממשלה בלונדון ביטלה את האזהרה הגורפת לנוסעים לאיראן וכעת היא ממליצה רק להימנע מנסיעה לאזורים הסמוכים לגבולות עם עיראק, פקיסטן ואפגניסטן.

 

מאז ההודעה המשותפת של המעצמות ואיראן על חתימת הסכם הגרעין לפני כשבועיים, יותר ויותר מדינות לא מחכות להסרת הסנקציות בפועל, ומנסות לחדש את קשרי המסחר והקשרים הדיפלומטים עם איראן. שר הכלכלה הגרמני סיגמר גבריאל היה הבכיר המערבי הראשון שביקר באיראן, לאחר חתימת הסכם הגרעין.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

 

הוא הגיע לביקור של שלושה ימים בטהרן עם אנשי עסקים בכירים מגרמניה, ביקור שארגונים יהודיים ומחוקקים באופוזיציה מתחו עליו ביקורת רבה. בשבוע הבא תגיע למדינה גם שרת החוץ של האיחוד האירופי פרדריקה מוגריני, שתבקר גם בסעודיה על רקע החתימה על הסכם הגרעין.

 

אחרי שמזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה שיבח את האיראנים על הסכם הגרעין, היום ולאחר חודשיים שבו לא נאם בפומבי, נשיא סוריה בשאר אסד שיבח גם כן את ההסכם ותקף את צביעות המערב על יחסה למלחמת האזרחים המתחוללת בארצו. "המדינות שדבקות בזכויות שלהן חייבות לנצח. איראן היא ההוכחה הטובה ביותר לכך מבחינת הישגיה בתחום הגרעין", אמר. בנאומו טען כי מדינות המערב "מגדירות טרור כשזה פוגע בהן וחירות ומהפכה כשזה פוגע בנו".

 

באשר לתמיכה האיראנית, הבהיר אסד כי "איראן היא אחות והעניקה לנו יכולות צבאיות (ידע צבאי) בלבד". הוא התייחס גם להסכם הגרעין ואמר: "אנחנו נמצאים בשלב גורלי שאין בו פשרות. אין ויתור על הזכויות ולו במעט. והנה העולם משתנה לאט לאט. המדינות שדבקות בזכויות שלהן חייבות לנצח. איראן היא ההוכחה הטובה ביותר לכך מבחינת הישגיה בתחום הגרעין".

 

ביום חמישי התראיין הנשיא ברק אובמה לרשת BBC הבריטית והודה כי בעקבות הסרת הסנקציות, לא ניתן יהיה למנוע מהרפובליקה האיסלאמית לממן טרור כפי שעשתה גם תחת משטר הסנקציות. "הסרת הסנקציות נועדה כדי להבריא את כלכלת איראן. על כך נבחר הנשיא חסן רוחאני", אמר אובמה בראיון. "עם זאת, משמרות המהפכה וכוח קודס יכולים לקבל עוד משאבים ולהעביר עוד אמצעי לחימה לחיזבאללה".

 

אובמה ציין כי איראן הוכיחה לאורך הדרך שהיא מעוניינת לממן פעולות שמשרתות את האסטרטגיה שלה וזה כולל פעולות טרור נגד יריביה כמו ישראל. "אנחנו בונים הגנה חזקה נגד האיומים הללו. חתמנו על עסקה עם איראן, אבל יש עוד דרך ארוכה. כרגע פועלים באופן דיפלומטי, אבל איראן יודעת שגם האופציה הצבאית נמצאת על השולחן", אמר הנשיא האמריקני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים