שתף קטע נבחר

פורשים מצה"ל? טיפים לבניית קריירה שנייה

בעקבות הסערה סביב המלצות ועדת לוקר הכוללות את שינוי שיטת הפנסיה וקיצור גיל הפרישה בקרוב, רבים ממשרתי הקבע יאלצו "לחשב מסלול מחדש". איך עוברים לקריירה אזרחית אחרי שנים רבות בקבע? 5 טיפים מועילים

בניית קריירה שנייה באמצע החיים היא תהליך לא פשוט, שדורש מאיתנו לעצור ולחשוב לעומק מה אנחנו רוצים ומה הם היכולות שלנו. פרסום מסקנות ועדת לוקר העלו לשיח הציבורי את סוגית אנשי הקבע, שחלקם משתחררים שנים רבות לפני גיל הפנסיה ומעוניינים לפתוח בקריירה שניה. לפניכם כמה טיפים שיוכלו לעזור למשתחררים טריים.

 

1. מי אתם?

ראשית, עצרו וחשבו "בנקודה הזו של החיים שלנו, מי אנחנו? ומה אנחנו באמת אוהבים?. כדי לבנות את האסטרטגיה בדרך לקריירה הבאה שלכם, באסטרטגיה כמו באסטרטגיה יש לבצע מספר שלבים. ראשית, יש להכיר את עצמנו מקרוב, את תפקידי חיינו, את הכובעים שאנו חובשים בכל יום. מה תפקידנו במשפחה ומה המחויבות שלנו כלפיה, מה אהבנו במסגרת הצבאית, מה הם התחביבים שלנו, באיזה תחום אנחנו רחבים בידע או בניסיון.  

 

לכתבות נוספות בערוץ קריירה  

>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

בשלב זה חשוב להיות כנים ולהבין מה הדברים שגורמים לנו הנאה ומניעים אותנו לעשייה, ומה הדברים שפחות מדברים אלינו. אסור לנו לשכוח שבמהלך השירות הצבאי רכשנו מיומנויות שיכולות להמשיך ולשרת אותנו גם באזרחות. למשל: תכלול רב של משימות, ניהול צוות, הדרכה ועוד. ברוב המקרים בנוסף להתמודדות האישית, שיח עם הסביבה החברתית והמקצועית יכול לעזור, כל שצריך לעשות הוא להתגבר על האגו לטובת השגת המטרה הסופית.  

 

 (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

2. מה יש בכם שאין באחרים?

שנית, עלינו להגדיר בינינו לבין עצמנו מה יש בנו שאין באחרים. זו היא למעשה ה - USP שלנו (unique selling proposition) שבזכותה יחליטו להעסיק אותנו ולא מועמד אחר, הייחודיות שבתרומה שלנו שתצא בכל מפגש שלנו במהלך חיינו המקצועיים - בין אם בראיון עבודה, במפגש עם לקוח עתידי. אם ישנו אתגר בתהליך מציאת ההבטחה השיווקית, הסתכלו שוב על משובים שקיבלתם, היזכרו בתפקידים אליהם התקדמתם וחשבו מה גרם לכם להשיג אותם.

 

3. תוכנית עבודה

סידרתם את הראש? עכשיו לשנס מותניים וקדימה לתוכנית העבודה. כאשר החלק התיאורטי מאחורינו ואנו חשים מדויקים ומונעי מטרה, הגיע שלב בניית תכנית העבודה. בשלב זה עלינו להגדיר בעל פה ובכתב, בהתאם לתובנות שגילינו על עצמנו, מה הוא חזון הקריירה שלנו? היכן אנחנו רואים את עצמנו בעוד מספר שנים?

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

כמו בכל אסטרטגיה, כאשר קיימת מטרה עלינו לפרט אותה ליעדים. לכן, את החזון שהגדרנו, עלינו לפרט למטרות אופרטיביות לשנה הקרובה או לתקופה שאנחנו נבחר. נקבע יעדים לעבודה - היכן היינו רוצים להתברג? מה חשוב לנו במקום העבודה - בצוות או לבד? מידת אחריות ויזמות גבוהה או עבודה מונוטונית קבועה וברורה? 

 

4. כתיבת קורות חיים

יש לכתוב קורות חיים מרשימים ומפורטים, ומומלץ לקבל חוות דעת של מישהו שיש לו ניסיון בתחום משאבי האנוש. צה"ל עורך לא מעט פעילויות למשתחררים, בדקו אם יש הקצאות והשתלבו. כמו כן אל תוותרו על חוות דעת כתובות ממפקדים ופרטי התקשרות לעת הצורך - זה יכול לשרת אתכם בהמשך.

 

5. כל הכלים שבעולם

השתמשו בכל הכלים שיכולים לעזור לכם לצלוח את התוכנית שהצבתם; צרו רשימת נטוורקינג, מי הם האנשים שאנחנו מכירים שעשויים לעזור לנו, למי נפנה על מנת להגיע למקומות עליהם אנו חולמים?

 

אין ספק כי בכל שלב אנו עשויים לחוש קושי או תסכול. הרי אם היה כה פשוט להגדיר חזון או חלום, לא היינו זקוקים לתכנית אסטרטגית ורובנו היינו חשים תחושת מיצוי והספק. אך אל חשש - יש דרכים לעקוף את הקושי. הבחירה שלנו תוביל אותנו להתנסות, למיפוי אפשרויות, לבדיקת השטח. משם נוכל לקבל אינדיקציה וניסיון ולכוון את עצמנו בצורה מדויקת יותר לניסיון הבא. העיקר הוא העשייה.

 



כעת, כאשר בניתם אסטרטגיה מדויקת עבורכם ועבור מטרותיכם צאו לדרך בהצלחה, באמונה מלאה ובמוטיבציה לעשייה מבלי לחשוב על התוצאה. דברו ב"יש" וב"אפשר" בחשיבה כזו, הנכון והטוב כבר יגיע. 

 

הכותבת היא לימור אטד, בעלת עסק לייעוץ תקשורתי, מפתחת שיטת I-FACTOR לתקשורת מקדמת בקריירה וארגונים, ומרצה לקריירה בקריה האקדמית אונו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קריירה שינוי כיוון חיים עבודה אילוסטרציה אילוס
צילום: shutterstock
מומלצים