שתף קטע נבחר

רגע לפני: אישור מתווה הגז שוב נדחה

עוד פארסה בסוגיית הגז: לאחר שוועדת השימוע המליצה להכניס שינויים במתווה, בתום דיון לילי בלשכת ראש הממשלה הוחלט לא להביא אותו להצבעה ביום רביעי בממשלה ובכנסת. המשמעות: המתווה לא יאושר במושב הנוכחי של הכנסת שיוצאת לפגרה

 

התפנית החדשה בסוגיית הגז שמסרבת לגווע: שר האנרגיה יובל שטייניץ הודיע הלילה (ג') כי מתווה הגז לא יובא להצבעה בממשלה ובכנסת ביום רביעי הקרוב בעקבות לוח זמנים קצר שנותר להכנת המתווה הסופי לאישור בממשלה. המשמעות היא שהמתווה לא יובא להצבעה בכנסת לפני היציאה לפגרת הקיץ.

 

ההחלטה התקבלה בתום דיון לילי שכינס ראש הממשלה בנימין נתניהו בהשתתפות כל גורמי המקצוע בתחום הגז. הוועדה המליצה לערוך שינויים במתווה, דבר שהשאיר מעט זמן כדי לאשר אותו.

 

המסקנה הייתה שלא יוותר זמן להגיע להבנות עם חברות הגז עד מחר בנוגע לשינויים ואי אפשר יהיה להביא את המתווה לאישור הכנסת ולהמר על האפשרות שיהיה רוב. לכן, החליט נתניהו לדחות לעת עתה את אישור המתווה בממשלה ובכנסת.

 

המתווה המקורי שכנראה יצטרך לעבור שינויים:



ההפגנה ביום ראשון בכיכר הבימה נגד מתווה הגז (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ההפגנה ביום ראשון בכיכר הבימה נגד מתווה הגז(צילום: מוטי קמחי)

"בהתאם לעצת המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט ובעקבות לוח הזמנים הקצר שנותר להכנת המתווה הסופי לאישור כולל דוחק הזמנים בישיבת ממשלה מיוחדת ביום רביעי, החלטתי בעצה אחת עם ראש הממשלה לדחות את אישור המתווה כדי לאפשר הליך סדור של דיון ואישור בממשלה", אמר שטייניץ.

 

אישור המתווה על-ידי הממשלה הותנה בחתימה של שר הכלכלה אריה דרעי להפעלת "סעיף 52", שמטרתו לעקוף את הממונה על ההגבלים. אולם דרעי סירב וההכרעה עברה לכנסת.

 

בשל היעדר רוב לקואליציה, ועל רקע סירובם של שלושה שרים לאשר את העברת הסמכויות בשל ניגוד עניינים, הוחלט בלית ברירה לדחות את העיסוק בנושא. לאורך התקופה האחרונה שקל נתניהו להביא את המתווה השלם להצבעה בכנסת, בניסיון לגייס לו תמיכה גם מספסלי האופוזיציה (מקרב הח"כים של ישראל ביתנו ואולי גם יש עתיד).

 

מתווה הגז עורר מחלוקת ציבורית על רקע החשש להיווצרות מונופול שימנע הורדת מחירים לצרכנים בישראל, חרף עתודות הגז האדירות שנמצאו, ויניב רווחים אדירים לחברות הפרטיות על חשבון הציבור. בסוף יוני אושר מתווה הגז פה אחד בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני, אולם דרעי כאמור טרפד את אישורו.

 

על פי המתווה, חברות "דלק" ו"נובל אנרג'י" ימשיכו להחזיק במאגר לווייתן, הגדול ביותר שהתגלה בישראל, אך יידרשו למכור את רוב החזקותיהן במאגרי תמר וכריש-תנין בשנים הקרובות. המדינה קבעה תקרת מחיר והמתווה לא ישתנה במשך עשר שנים. עם זאת, לפי הדיווח אמש בערוץ 2, ועדת השימוע הציבורי שהוקמה כדי לבדוק את הנושא המליצה לערוך שינויים בסוגיית המחיר ובמנגנון הפיקוח.

 

בשבוע שעבר חשף יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל (המחנה הציוני) כי התברר לו שדרעי מתכוון לסייע לקואליציה ולחתום על העברת הסמכויות אליו רק אם הכנסת תאשר את המתווה המלא. בשל כך הוחלט להביא את המתווה להצבעה בכנסת ולא לקדם את סוגיית העברת הסמכויות. עם זאת, דרעי הכחיש שבכוונתו לחתום.

 

לשינויים שעליהם הצביעה הוועדה הצטרף גם דו"ח מבקר המדינה בנושא מדיניות משק הגז, שבו נטען כי "התנהלות הממשלה על זרועותיה בתחום הגז הטבעי הייתה לקויה ובלתי מגובשת. מסיבות שונות - שלחלקן תרמה התנהלות הממשלה - נוצר מונופול בתחום זה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים