שתף קטע נבחר

בנק ישראל: מחזורי המשכנתאות מקטינים את הסיכון

למרות הסיכון בחשיפת המערכת הפיננסית לשוק הדיור, רק 4% מהמשכנתאות שניטלו בחודשים האחרונים נחשבות למסוכנות. לטענת הבנק המרכזי, מחזורי המשכנתא מנתבים את ההלוואות החדשות למסלולי הריבית הקבועה ובכך מורידים מהסיכון

למרות הגידול בקצב נטילת המשכנתאות, רק 4% מהמשכנתאות שנלקחו בחודשים האחרונים נחשבות מסוכנות, כלומר כאלו ששיעור המימון בהן (סכום ההלוואה ביחס לשווי הנכס) מעל 75% או שיעור ההחזר החודשי על המשכנתא עובר את ה – 40% מההכנסה של משק הבית, זאת לעומת כ-20% מהמשכנתאות שניטלו לפני שנתיים, כך אומרים בבנק ישראל.

 

על פי דו"ח היציבות החצי שנתי שפורסם היום (ג') וכולל סקירה של הסיכונים ברכיביה השונים של המערכת הפיננסית, זו המשיכה להפגין יציבות בחודשים האחרונים.

 

בבנק ישראל מציינים כי "החשיפה של המערכת הפיננסית לשוק הדיור עדיין מהווה סיכון משמעותי. זאת מפני שהבנקים ממשיכים להיות חשופים לענף הבינוי והנדל"ן, כמו גם למשכנתאות בהיקפים ניכרים. הסיכון שבחשיפה לענף הבינוי והנדל"ן ולמשכנתאות, כמו גם לאשראי הצרכני שלא לדיור, מתעצם נוכח המתאם הגבוה באשראים אלו".

 

בבנק המרכזי מוסיפים כי "זעזוע שיוביל לעליית הריבית או לפגיעה בהכנסות הלווים עלול להוביל לפגיעה בבנקים החשופים ללווים אלו. עם זאת, הצעדים שנקט המפקח על הבנקים בשנים האחרונות, כמו הגבלות על שיעורי המימון ביחס לשווי הדירה או שיעורי ההחזר החודשיים על המשכנתא ביחס להכנסה, הביאו לירידת הסיכונים על משכנתאות חדשות שנלקחות".

 

"לצד זאת, הירידה בתשואות הארוכות הובילה גם לירידה בריבית במסלול המשכנתא בריבית קבועה, ובשל כך חלק משמעותי יותר מהלווים החדשים בוחרים במסלול זה, שאינו טומן בחובו סיכון ללווים מעליית ריבית עתידית. יחד עם זאת, עדיין כ-71 אחוזים מיתרת חוב המשכנתא הוא בריבית משתנה, מתוך כך כ-36 אחוזים בריבית הצמודה לפריים".

 

ברקע המעבר של הציבור בנטילת משכנתאות חדשות, מריבית משתנה לריבית קבועה, מציינים בבנק ישראל כי אם קצב מחזורי המשכנתאות יגדל ויכלול, כאמור, מעבר של הציבור ממסלולי הריבית המשתנה למסלולי הריבית הקבועה , תחול ירידה בחשיפת הציבור לסיכון הריבית, זאת מלבד העובדה שמחזור המשכנתא גם חוסך כסף.

 

משקי הבית בישראל ממונפים פחות

נציין כי יתרת החוב של משקי הבית עלתה ב-12 החודשים האחרונים ב- 5%, כאשר נכון לסוף מרס 2014 היא עמדה על 435 מיליארד שקל, מתוכם כ-270 מיליארד שקל מקורם בהלוואות משכנתא מהבנקים.

 

האשראי הצרכני שאינו לדיור צמח בשנת 2014 ב-6.3%, ועומד נכון לתחילת חודש אפריל 2015 על כ-130 מיליארד שקל (כ-90% בהלוואות מהבנקים).

 

בבנק ישראל מסבירים כי קצב הצמיחה המהיר של האשראי הצרכני בשנתיים האחרונות נעוץ בעליה ברכישת מוצרים בני קיימא, מרביתם מגידול ברכישת כלי רכב. ההוצאה לצריכה של כלי רכב למשקי בית עלתה ב 2013 ב- 9% ובשנת 2014 ב- 24% .

 

למרות העליה, מציין הדו"ח, עדיין משקי הבית בישראל ממונפים הרבה פחות ממקבליהם בעולם. כך, נכון לשנת 2013 סך ההתחייבויות לסך הנכסים של הציבור בישראל עמד על 8% בעוד בארה"ב הנתון עמד על 15% ובבריטניה 17%.

 

מהדו"ח עולה כי נכון לסוף שנת 2014 , היקף נכסי הציבור בבנקים בחברות הביטוח ובבתי ההשקעות, הסתכם בכ- 3 טריליון שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים