שתף קטע נבחר

לבני: איראן היא הבעיה, לא הפתרון מול דאעש

במאמר שפרסמה ח"כ ציפי לבני מהמחנה הציוני ב"ניוזוויק" הציעה שורה של אמצעים משלימים להסכם הגרעין: ציר אזורי לשיתוף פעולה ביטחוני, טיפול משלים בחיזבאללה ובחמאס ושמירה על היתרון הצבאי הישראלי

"אנחנו חייבים להתמודד עם האמביציות הזדוניות של איראן במזרח התיכון". זו כותרת מאמרה של שרת החוץ לשעבר ציפי לבני בעיתון האמריקני המוביל "ניוזוויק". בתחילת מאמרה כתבה לבני כי הביקורת בישראל נגד ההסכם חוצת מפלגות, ובסיומו הציעה כמה אמצעים משלימים להסכם, שיסייעו בהתמודדות עם המצב החדש שנוצר.

 

"כשהעולם חגג בווינה את ההסכם עם איראן, ישראל נעטפה בדאגה", כתבה ח"כ לבני מהמחנה הציוני בפתיחת מאמרה. "יש בישראל ביקורת נוקבת, חוצת מפלגות, על תוכן ההסכם בתחומים שונים. אני מבקשת במאמר זה להפנות את תשומת הלב לתוצאת ההסכם ולצורך לקבל כמה החלטות משלימות וקריטיות, בין שההסכם יאושר בקונגרס ובין שלאו".

 

לדברי לבני, "יש צורך דחוף במחויבות משותפת ומעשית במאבק נגד האג'נדה האזורית של איראן. במשך שנים, כשפעלתי כשרת החוץ של ישראל, הבהרתי שכל מדינה צריכה לבחור צד, וכל מנהיג צריך לבחור צד. העולם החופשי מחויב על פי ערכיו להילחם בטרור האכזרי שמפעילים הג'יהאדיסטים נגד כל מי שלא שותף לאידאולוגיה הדתית הזאת".



 

"העולם החופשי החליט לחבור לגורמי טרור שיעים כדי להילחם בגורמי הטרור הסונים" (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
"העולם החופשי החליט לחבור לגורמי טרור שיעים כדי להילחם בגורמי הטרור הסונים"(צילום: דוברות הכנסת)

"איראן ללא ספק שייכת לקבוצה הקיצונית הזאת", הבהירה לבני. "המשטר הוא שיעי-דתי ועל סדר יומו המוצהר השתלטות בשם הדת על האזור כולו. הוא תומך ישירות בחיזבאללה ובחמאס ובוחש בתימן, בסוריה, בעיראק, בלבנון, באפגניסטן, בבחריין ועוד. העולם החופשי אינו יכול ואינו צריך לבחור בין דאעש לבין איראן, אלא להילחם בשניהם במקביל - מאבק צבאי כשצריך, ותוך לחץ מדיני ובידוד - עד שיפסיקו לממש את האידיאולוגיה שלהם דרך טרור".

 

במאמר ב"ניוזוויק" הזכירה לבני כי "יש כאלה שאומרים כי עם איראן יוכל העולם החופשי להילחם טוב יותר בדאעש. אבל השורה התחתונה היא שהעולם החופשי החליט לחבור לגורמי טרור שיעים כדי להילחם בגורמי הטרור הסונים. או במילים אחרות - המסר שעלול להתקבל הוא שכל מה שהוא שימוש בנשק קונבנציונלי הוא לגיטימי. אין לי ספק שזאת אינה כוונת ההסכם והוא נועד מלכתחילה לטפל בנושא הגרעיני, ודווקא משום כך נדרש עכשיו הטיפול המשלים בחלק השני של משוואת הטרור - מהלכים והסדרים אזוריים חדשים שיאפשרו התמודדות טובה יותר מול המצב שנוצר".

 

בסיום המאמר כתבה לבני כי ישראל לא ניצבת לבדה מול האיום האיראני - המצב ביום שאחרי ההסכם משפיע על משטרים פרגמטיים במדינות ערביות ולמרות האיום מדאעש איראן היא הבעיה ולא חלק מהפתרון. כעת יש צורך בנקיטת אמצעים משלימים על מנת לדאוג לשלום המזרח התיכון כולו:

 

1. הבהרה כי המחויבות האמריקנית למניעת נשק גרעיני לא מסתיימת בתום תקופת ההסכם, אלא נשארת גם אחריו - כולל שימוש בכל האמצעים הנדרשים כדי למנוע זאת.

 

2. יצירת ציר אזורי לשיתוף פעולה ביטחוני ומחויבות למניעת העברת אמצעי לחימה מאיראן לארגוני הטרור באזור. בחינת אזורי חיץ בין איראן לסוריה ובין סוריה ללבנון, על מנת למנוע השתלטות איראנית ישירה או באמצעות חיזבאללה.

 

3. טיפול משלים בחיזבאללה וחמאס, והרחבת הגדרתם כארגוני טרור - כולל על הזרוע המדינית.

 

4. באופן ספציפי לישראל, המחויבות האמריקנית לביטחון ישראל, שהוכחה כל השנים, דורשת גם תרגום מעשי ומיידי עכשיו, עם השינוי האזורי, כולל התחמשות של מדינות נוספות באזור. לכן צריך לשמור על היתרון הצבאי הישראלי מול שכנותינו, יתרון שיאפשר לנו להגן על עצמנו. זו יכולה להיות הזדמנות ליצירת מנגנון בין ארצות הברית לישראל ומדינות האזור לשיתוף פעולה אסטרטגי ומעשי בהתמודדות עם האג'נדה האיראנית האזורית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הכנסת
ח"כ ציפי לבני
צילום: דוברות הכנסת
מומלצים