שתף קטע נבחר

היועמ"ש נגד שקד: אף משפטן לא יסכים לעוקף בג"ץ

היועץ וינשטיין מתנגד ליוזמת השרה להקמת בית משפט נפרד לשטחים במקום בג"ץ, שנחשפה הבוקר ב"ידיעות אחרונות". ביניש: "יוקרתו של העליון חוסמת תביעות נגד ישראל". לבני: הצעה כזו - חומר לאויבי ישראל". מזכיר הממשלה מרכז צוות ליישום דו"ח אדמונד לוי

שרת המשפטים איילת שקד מבקשת להקים ערכאה בשטחים שתעסוק רק בסכסוכי מקרקעין ביהודה ושומרון, במקום שבג"ץ יהווה הכתובת הראשונה לכך. 

 

על פי הצעתה של שקד, סכסוכי קרקעות יגיעו לבג"ץ, אבל רק לאחר שהעדויות והראיות כבר יידונו בערכאה מתאימה. "בדיוק כמו שיש סכסוך מקרקעין ברעננה והדיון נעשה בבית משפט רגיל - כך גם ייעשה ביהודה ושומרון", מציעה שקד. לפי שעה, נראה כי אין להצעתה של שקד סיכוי להתממש, בין היתר בשל חשש מאי-הכרה בינלאומית בבית משפט כזה.

 

הנשיאה לשעבר ביניש. "שלטון חוק בשטח לא ריבוני" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הנשיאה לשעבר ביניש. "שלטון חוק בשטח לא ריבוני"(צילום: גיל יוחנן)

 

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, מתנגד נחרצות למהלך של אימוץ המלצות דו"ח לוי שלפיו "במטרה להקל על הנגישות של התושבים המקומיים לערכאות מוצע לשקול הקמתן ביהודה ושומרון של בתי משפט לדיון בסכסוכי קרקעות. לחלופין, מוצע להרחיב את סמכותם של שופטים של בתי המשפט המחוזי לקיים דיונים שבתחום סמכותם המהותית, הנוגעים לסכסוכי קרקעות ביהודה ושומרון גם לתחומי האזור".

 

בשיחות פרטיות נוהג וינשטיין לומר שאין אף משפטן ישראלי בעל יוקרה ומעמד שמומחה למשפט הבינלאומי, שסבור כי ניתן ליישם את הפרשנויות של דו"ח לוי. היועמ"ש גם סבור, ועד כה הצליח לשכנע בכך את ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאימוץ הדו"ח ובכללו הקמת בית משפט למקרקעין בשטחים אינו מקובל על המשפט הבינלאומי. לדעתו, מהלך כזה עלול להביא את ישראל לטריבונלים בינלאומיים שאינם מכירים בסמכות בית המשפט העליון בשטחים.

 

ההערכה היא שגם בית המשפט העליון יתנגד לתוכנית בשל היותה למעשה עוקפת סמכות בית המשפט העליון בשטחים. "מדובר בצעד שנועד לצמצם את סמכותו של בג"ץ בעתירות על השטחים", אמרה ל-ynet נשיאת בית המשפט העליון לשעבר, דורית ביניש. "אחת מנקודות הזכות של ישראל בעולם היא העובדה שקיימת נגישות של תושבי השטחים לבג"ץ ושהוא מנסה להשליט את שלטון החוק בשטח שאינו ריבוני של ישראל. בזירה הבינלאומית טענה זו מסייעת רבות לישראל בשל יוקרתו של בית המשפט העליון. בכך נחסמות תביעות רבות נגד ישראל בטריבונלים בינלאומיים".

 

לביקורת על הצעתה של שקד מצטרפת גם שרת המשפטים לשעבר, ציפי לבני. לדבריה לא מדובר בהצעה חדשה, וגם ממשלות קודמות בראשות נתניהו נמנעו מלקדם את דו"ח אדמונד לוי. "אם רוצים שיהודה ושומרון יהיו כמו רעננה, אז צריך לספח. המשמעות כמובן היא זכויות הצבעה לכול, כמו שיש לתושבי רעננה, והפיכת ישראל למדינה עם רוב ערבי. אבל את האמת הזאת אין להם אומץ לומר כי הם מבינים שבטווח המיידי ישראל חותכת את צינור החמצן שמחבר אותה לארצות הברית", אמר לבני.

 

שרת המשפטים לשעבר טענה עוד כי הצעתה של שקד עשויה לשמש את אויבי ישראל. "זה כלי עבור ה-BDS. במקום ראיות לבית דין למקרקעין בשומרון אלה יהיו הראיות לבית הדין הפלילי בהאג נגד ישראל וצה"ל. בדרך לסיפוח ולניתוק סופי של ישראל מהעולם והסרת השכפ"צ המשפטי שלה, אנו נשמע את כל המילים המשפטיות הנכונות. קוראים לזה ביהדות 'נבל ברשות התורה'", סיכמה לבני. 

 

מורן אזולאי השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
השרה שקד. הצעה במחלוקת
צילום: עידו ארז
מומלצים