שתף קטע נבחר

גם בקיץ: איך להתמודד עם תופעות האלרגיה?

תופעות של אלרגיה, כך מתברר, נפוצות למרות מה שחשבנו גם בימי הקיץ החמים. איך ניתן להימנע ולהקל על הסימנים ואיזה תכשירים יוכלו לעזור?

לא רק בעונות המעבר: אם התרגלתם לעובדה שהאלרגיות תוקפות בעיקר בסתיו ובאביב, הנה הפתעה – אלפי ישראלים ממשיכים לסבול מהתקפי אלרגיות גם בקיץ. הסיבה היא מגוון עצום של מחוללי אלרגיה – "אלרגנים" שאינם פועלים על פי עונות השנה.

 

כך למשל, אלה הסובלים מאלרגיות לאבק, ימשיכו לסבול מהתופעה גם בימי שרב כבד, ואותו הדין לגבי הסובלים מאלרגיות למזון, לתכשירי תמרוקים, ולעוד מגוון עצום של אלרגנים.

 

קראו עוד במדור פארם נט

מגפת שלשולים והקאות בקיץ: איך למנוע ולטפל?

המדוזות כבר כאן: מה עושים לאחר הצריבה?

הקיץ התחיל: האם אתם באמת מוגנים מפני השמש?


למעלה מ - 15% מהאוכלוסייה סובלים מתופעות אלרגיות. הסימפטומים הראשוניים בגוף המאפיינים אלרגיה באים לידי ביטוי בדרך כלל בדרכי הנשימה - נזלת, ליחה מרובה בגרון, והתעטשויות. בנוסף קיימים סימפטומים נוספים, כגון דמע מהעיניים, גרד ופריחה בעור ובמקרים קיצוניים בצקות.

 

חלק מהחולים אף לוקים בהתקפים קשים הרבה יותר דווקא בעונות הקיץ, משום שהחדרים המזגים סגורים ואינם מאפשרים אוורור תקין, בגלל אבק שהצטבר במזגנים, היעדר משבי רוח המסייעים אף הם לאורור, או שימוש תכוף מאוד בדאודורנטים שעלולים אף הם לתקוף. אלה שאלרגיים למזון, כמובן שמותקפים על פני כל השנה ללא קשר לטמפרטורות.

  

למה זה קורה?

אלרגיה נגרמת על ידי חומרים הנקראים "אלרגנים" המעוררים בגוף "תגובה אלרגית" שראשיתה בשחרור היסטמין המחולל את הסימפטומים שהוזכרו לעיל.

 

פולן – אבקת הפרחים, נבגי עבשים הנישאים באוויר, אבק ובעיקר קרדית האבק המצויה במצעים הם הגורמים אליהם אנו חשופים מידי יום, החודרים למערכת הנשימה ומחוללים את האלרגיה.

 

איך ניתן להימנע?

 1. רצוי לאטום את הבית לאבק ולהשתמש במזגן או מאוורר כדי למנוע חדירת אבק ופולן. גם בעת נסיעה ברכב, רצוי לנסוע בחלון סגור ובמקרה הצורך להפעיל מזגן (המכילים מסנן).

 

2. מומלץ להישאר בתוך הבית בשעות בהן יש עלייה בלחות ובריכוז הפולן באוויר.

 

3. רצוי לשטוף את האף מספר פעמים ביום בתרסיס מי מלח (סטרימר לדוגמא) כדי לסלק אלרגנים ולמנוע התפתחות דלקת במערכת הנשימה בעיקר במערות האף (סינוסיטיס).

 

יש להימנע משימוש בתרסיסים או טיפות אף המכילים את המשמר בנזלקוניום כלוריד שנמצא כמגביר את האפקט האלרגי, גורם לאפקט REBOUND ,גורם להתמכרות לתכשירי אף ועשוי אף לגרום להתקף קוצר נשימה.

 

4. מומלץ להתרחק מגינות ומדשאות בהן עובדים גננים עם מכסחות דשא או מפוחי אוויר המעיפים את האלרגנים למיניהם בכל הסביבה.

 

5. יש לשאוב מזרנים ולאוורר את השמיכות בתדירות גבוהה שתמנע הצטברות קרדית האבק.

 

6. יש לאוורר, להפוך לשאוב את השטיחים בבית לפחות אחת לחודש. רצוי להימנע משהייה בחדרים בהם שטיחים מקיר לקיר, שטיחים אלו צוברים אבק רב, לא ניתן לאווררם ומהווים מקור לאלרגיה.

 

7. רצוי לתלות את הכבסים ובעיקר מצעים במקומות שאינם חשופים לאבק ופולן.

 

8. רצוי להימנע מעציצים המוציאים פרחים בתוך הבית. במידה ואתם לא מוותרים על עציצים בתוך הבית - יש להימנע מהשקיית יתר של העציצים (רטיבות מעודדת התפתחות עבשים שנבגיהם מקור לאלרגיה).

 

9. אלכוהול עשוי להגביר את תופעות האלרגיה ולגרום לבצקת במערכת הנשימה, מומלץ לא לצרוך אלכוהול בעת התקף אלרגיה.

 

 

רצוי לנסוע בחלון סגור ובמקרה הצורך להפעיל מזגן (המכילים מסנן) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רצוי לנסוע בחלון סגור ובמקרה הצורך להפעיל מזגן (המכילים מסנן)(צילום: shutterstock)

תכשירים שיעזרו להקל על הסימפטומים

אליעז רז, רוקח קהילתי בסופר-פארם, מסביר: "ישנן בשוק שתי תרופות ללא מרשם נגד אלרגיה המגיעות בטבליות. ישנן תרופות המכילות חומר אנטי אלרגי בלבד, ללא תוספות חומרים אחרים, וישנם תרופות המכילות שילוב של חומר אנטי-אלרגי וחומר מפחית גודש (במידה שהאלרגיה היא באף).

 

החומר CETRIZINE ׁ(זילרג'י או היסטזין) והחומר LORATADINE (לורסטין, לורטדים, אלרג'י'קס) הם אנטי-אלרגיים (במנגנון אנטי-היסטמיני) ללא תוספות חומרים פעילים נוספים. הם אינם מרדימים בד"כ, והמינון מהם הוא טבליה פעם ביממה. התכשירים הנ"ל מתאימים לטיפול באלרגיה על כל צורותיה, ולכן מתאימים לנזלות, עיטושים, פריחות, גירודים שהגורם להם הוא אלרגיה.

 

במקרה של אלרגיה המבטאת כנזלת והפרשות מהאף, ניתן להשתמש בתכשירים המכילים חומר אנטי-אלרגי וחומרים מפחיתי גודש, כדוגמאת NUSSIDEX (של חברת טבע). המינון המומלץ למבוגר הוא 1-2 כדורים, 2-3 פעמים ביממה, לפי הצורך.

  

ישנם גם תכשירים ללא מרשם רופא לטיפול מקומי כגון: טיפות עיניים, טיפות לאף, ג'לים חיצוניים.

 

טיפות עיניים

CROMO-COMMOD (של חברת קיוומה) או ,CHROMOPTIC (של חברת ויטאמד) - טיפות עיניים על בסיס החומר סודיום כרומאלגינאט. הטיפות מסייעות בהפחתת תסמיני אלרגיה, במיוחד בטווח הארוך, כלומר לתחזוקה ומניעה בעונות האלרגיה. ניתן להיתמש 2-3 פעמים ביממה, לפי הצורך.

 

טיפות/תרסיס לאף

VIBROCIL ׁׁ(של חברת נוברטיס) - תרסיס המכיל חומרים המכווצים את כלי הדם ברירית האף, ובכך מפחיתים גודש ונזלת, וכמו כן חומר אנטי-אלרגי, המפחית את התגובה האלרגית במקום. ניתן להשתמש 2-3 פעמים ביממה, לפי הצורך. מומלץ לא להשתמש מעבר ל-5 ימים רצופים, שכן שימוש ארוך עלול לגרום לתלות בתכשיר.

 

ALNASE (של חברת תרו) - טיפות המקלות גודש ונזלת, והמכילות חומר אנטי-אלרגי. גם כאם, מומלץ לא להשתמש מעבר ל-5 ימים רצופים.

 

CLEARINOL ׁׁ(של חברת תרימה) - תרסיס המבוסס על מי מלח המנקים ושוטפים את רירית האף מאלרגנים ואבק, ומחומר הנקרא ECTOINE, שמפחית את תגובה אלרגית במקום, מייצב את התאים

 

ברירית האף, ומנטרל חלבונים זרים החודרים לאף, והעלולים לגרום לתגובה אלרגית.

 

ג'לים חיצוניים

FENISTIL GEL ׁ(של חברת נוברטיס) - ג'ל אנטי-היסטמיני למריחה חיצונית לתוגובת אלרגיות בעור כגון: עקיצות יתושים, פריחות, גירודים. ניתן למרוח 3-4 פעמים ביממה על האיזורים הרצויים.

 

THIOGEL (של חברת רקח) - ג'ל נוסף אנטי-היסטמיני נוסף למריחה חיצונית.

 

"בפנטן להקלת גרד" של באייר

 

למקרים הכוללים תגובה אלרגית בכמה מקומות, (עיניים ואף, אף וגרון וכו') מומלץ להוסיף אנטי-היסטמין בכדור (יחד עם תכשיר מקומי), שכן, לאחר ספיגה לדם משפיע על כל האיברים, ומייעלת את פעילות התכשיר המקומי.

 

באלרגיות קשות או מתמשכות, מומלץ לפנות לרופא לצורך אבחון ויטפול מדויקים. טרם השימוש בתכשירים, מומלץ לעיין בעלון לצרכן או להיוועץ ברוקח.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תופעות האלרגיה לא מפסיקות בקיץ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים