שתף קטע נבחר

אתלטיקה: כשליש מהמדליסטים חשודים בשימוש בסמים

תחקיר ענק שפרסם ה"סאנדיי טיימס" חשף ממצאים מדאיגים בנוגע לתופעת הסימום באתלטיקה: "מדובר ברמאות במימדים יוצאי דופן". השיאניות השליליות: רוסיה וקניה. בולט? יצא נקי. מאיגוד האתלטיקה העולמי טרם התקבלה תגובה

רגע לפני אליפות העולם בבייג'ינג, שתצא לדרך ב-30 באוגוסט, שערורייה חדשה פוקדת את ענף האתלטיקה. תחקיר ענק שפרסם בסופ"ש ה"סאנדיי טיימס" הבריטי, שהצליח לשים את ידיו על תוצאות של כ-12 אלף בדיקות דם שנלקחו מ-5,000 ספורטאים, הניב מסקנה חד משמעית ומדאיגה מאוד - כשליש מהאתלטים שזכו במדליות במשחקים האולימפיים ובאליפויות העולם באתלטיקה בין השנים 2001 ל-2012 חשודים בשימוש בחומרים אסורים.

 

לידיו של העיתון הודלפו קבצים השייכים לאיגוד האתלטיקה העולמי ובהם נתונים על בדיקות הדם שנלקחו מהאתלטים, והוא הסתייע במומחים מהשורה הראשונה בנושא סימום בספורט כדי להגיע לממצאים. "מדובר ברמאות במימדים יוצאי דופן", נכתב.

 

נתפס על שימוש בחומרים אסורים ב-2013. אסאפה פאוול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נתפס על שימוש בחומרים אסורים ב-2013. אסאפה פאוול(צילום: EPA)

 

ואלו הנתונים:

1. 146 מדליות באותן שנים, ביניהן 55 מזהב, נקטפו ע"י אתלטים שדגימות הדם שלהם סומנו כחשודות. בתחקיר נטען כי אף אחד מהאתלטים לא נושל מהמדליה שבה זכה.

 

2. למעלה מ-800 אתלטים סיפקו דגימות דם שהוכרו ע"י המומחים כ"מעידות באופן ברור על שימוש בחומרים אסורים, או לכל המעטה חורגות מהתחום הנורמלי".

 

3. 10 מדליות במשחקים האולימפיים בלונדון 2012 נקטפו ע"י אתלטים שדגימות הדם שלהם הוכרו כחשודות.

 

4. כ-80 אחוז מהמדליות שבהן זכתה רוסיה באירועים הרלוונטיים באותן שנים שייכות לאתלטים שסומנו כחשודים בשימוש בחומרים אסורים. קניה מדורגת במקום השני עם 18 מדליות חשודות.

 

יצא נקי. אוסיין בולט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יצא נקי. אוסיין בולט(צילום: רויטרס)

 

5. כוכבים כמו אוסיין בולט ומו פארה סיפקו בדיקות דם שאינן חורגות מהנורמה.

 

"מעולם לא ראיתי חריגה כה מדאיגה בערכים של בדיקות דם", טען רובין פריסטו,

שנחשב למומחה גדול בתחום הסימום בספורט. "עושה רושם שכל כך הרבה אתלטים מסוממים יצאו פטורים מעונש, אבל עוד יותר מקומם שהאיגוד העולמי הרשה לכך לקרות".

 

חשוב לציין כי התחקיר אינו מהווה הוכחה חד משמעית לשימוש בחומרים אסורים, אולם הגילויים מעלים לא מעט שאלות לקראת אליפות העולם בסוף החודש. איגוד האתלטיקה העולמי טרם הוציא תגובה רשמית בעניין.

 

נשיא הסוכנות הבינלאומית למניעת סימום בספורט, סר קרייג רידי מסר בתגובה: "החשדות הללו דורשות בדיקה מעמיקה כדי לבחון האם אכן נעשו עבירות על החוקים ואם כן באילו פעולות צריך לנקוט".

 

מאוטי וג'ונס עד ל"יום השחור של האתלטיקה"

לא מעט אתלטים, מוכרים יותר ומוכרים פחות, נתפסו בשנים האחרונות על שימוש בחומרים אסורים ונענשו על כך בעונשי הרחקה לתקופות שונות. חלקם הצליחו להתאושש וחזרו לעסוק בספורט מקצועני בהדרגה, בעוד אחרים החליטו לפרוש.

 

אחד המקרים הגדולים האחרונים, שכונה "היום השחור של האתלטיקה העולמית", התרחש ביולי 2013. אלוף העולם לשעבר, טייסון גיי, נתפס בשימוש בחומרים אסורים, אך זו הייתה רק ההתחלה. כמו צונאמי, שעה קלה לאחר מכן החלו כבר לצוץ שמות נוספים של אתלטי צמרת - אסאפה פאוול, שיאן העולם לשעבר ב-100 מ', נתפס גם כן, ולצידו גם נסטה קרטר, חברו לנבחרת השליחים של ג'מייקה שזכתה במדליית הזהב באולימפיאדות בבייג'ינג ובלונדון, ושרון סימפסון, שזכתה בשלוש מדליות אולימפיות.

 

מריון ג'ונס לאחר שנשלחה למאסר (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
מריון ג'ונס לאחר שנשלחה למאסר(צילום: איי אף פי)

 

אבל הם לא היו לבד. לאורך ההיסטוריה המספרים מצביעים על כ-750 אתלטים שנתפסו על שימוש בחומרים אסורים, כשבראש הרשימה הלא מחמיאה נמצאת רוסיה, ולצידה מדינות גמו ג'מייקה, הודו, סין, ניגריה ומרוקו.

 

כשהולכים קצת יותר אחורה בזמן, ישנם עוד מספר אירועים ושמות שנכנסו לפנקס השחור. מרלין אוטי האגדית אומנם זכתה בקריירה המפוארת ורבת השנים שלה במספר שיא של 14 מדליות, שלוש מהן מזהב באליפויות העולם, ו-9 נוספות באולימפיאדות, עד שב-1999 נתפסה בשימוש בחומרים אסורים בתום תחרות בלוזאן שבשווייץ. אוטי הושעתה מאליפות העולם בסביליה באותה שנה ובהמשך נאבקה כדי לנקות את שמה, אך נאלצה לרצות עונש השעייה של שנתיים.

 

המקרה הזכור ביותר של סימום בספורט. בן ג'ונסון בסיאול 88' (צילום: אימג'בנק / GettyImages) (צילום: אימג'בנק / GettyImages)
המקרה הזכור ביותר של סימום בספורט. בן ג'ונסון בסיאול 88'(צילום: אימג'בנק / GettyImages)

 

ואי אפשר בלי להזכיר את מריון ג'ונס. האצנית האמריקנית, זוכת שלוש מדליות זהב בסידני 2000, מעולם לא נכשלה בבדיקת סמים עד שהפילה את עצמה. בשימוע שנערך לה ב-2007 הודתה ג'ונס כי השתמשה בסמים בין 1999 ל-2001, כולל לפני ריצת הניצחון ל-100 מ' במשחקים האולימפיים. בעקבות כך נשללו ממנה כל המדליות וההישגים שלה, וב-2008 היא נידונה לשישה חודשי מאסר בפועל.

 

הסיפור הלך וחזר על עצמו אצל לא מעט שמות גדולים כמו ג'סטין גאטלין, דוויין צ'יימברס, ורוניקה קמפבל-בראון, טים מונטגומרי ועוד רבים וטובים אחרים. לפי התחקיר האחרון שפורסם, הרשימה עשויה להתארך בזמן הקרוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים