שתף קטע נבחר

הלוחם בגזענות ירד מהמגרש

אדם גודס, כוכב הפוטבול שנאבק למען האבוריג'ינים, הצליח לעורר מחלוקת קשה באוסטרליה, ספג קריאות בוז וירד למחתרת

אדם גודס (35) הוא אחד מהכוכבים הגדולים של הפוטבול האוסטרלי. הוא זכה פעמיים במדליית בראונלו, התואר לשחקן המצטיין וההוגן של הליגה, לקח שתי אליפויות, שיחק בנבחרת ואפילו נבחר ב־2014 לאזרח השנה בזכות פעילויות הצדקה שלו - מה שמעיד על מעמדו במדינה.

 

אבל אדם גודס הוא גם אחד מהשמות השנויים במחלוקת במדינה, בגלל המלחמה חסרת הפשרות שלו בגזענות נגד אבוריג'ינים. ובימים אלה הוא נמצא בלב שערורייה חדשה שהציתה מחדש את הדיון בנוגע ליחס לילידים באוסטרליה.

 

גודס. שנוי במחלוקת באוסטרליה (צילום: AP) (צילום: AP)
גודס. שנוי במחלוקת באוסטרליה(צילום: AP)

 

גודס, שחקן סידני סוואנס, ספג שריקות בוז צורמות מהאוהדים במהלך המשחק מול ווסט קוסט איגלס בשבוע שעבר, ושניים מהם הורחקו מהמגרש בגלל קריאות גזעניות. לאחר מכן, גודס לא הופיע לאימון ולמשחק מול אדלייד, ומקבוצתו נמסר שהוא לקח הפסקה בלתי־מוגבלת בזמן מהספורט. על פי מנכ"ל המועדון, אנדרו איירלנד, "לאדם נמאס מההתנהגות הזו. היחס הזה נמשך כבר זמן רב, והשפיע עליו משמעותית".

 

תיבת הפנדורה נפתחה מחדש. לפני שנתיים, גודס פנה לאחד הסדרנים במהלך משחק, הצביע על ילדה בת 13 שקראה לו "קוף" והיא הוצאה מהאצטדיון. הסערה שככה כעבור זמן קצר והילדה התנצלה, אך המקרים הגזעניים לא נעלמו והאיבה כלפיו צמחה בעקבות המקרה.

 

"ריקוד אלים ותוקפני"

לפני כמה חודשים, כאשר הליגה ערכה מחזור משחקים מיוחד לכבוד התרבות האבוריג'ינית, הוא חגג שער בריקוד מלחמה שבמהלכו דימה השלכת חנית – מהלך שמבקריו כינו "אלים ותוקפני" והעיתונאי אנדרו בולט טען כי הריקוד טיפשי ומסוכן. מאותו רגע, הקריאות נגדו במגרשים רק הלכו וגברו, בוז בלתי־פוסק לצד "תחזור לגן החיות", עד לנקודת השבירה מבחינתו מול ווסט קוסט איגלס.

 

גודס ירד למחתרת כדי להתאושש, בשונה מהשנים הארוכות שבהן מיצב את עצמו כאחד מהלוחמים הבולטים נגד גזענות באוסטרליה. אבל המדינה עצמה עדיין לא נרגעה מהאירועים. הדוברת הבולטת לזכותו היא נובה פריס, האישה האבוריג'ינית הראשונה שנבחרה לפרלמנט באוסטרליה. בנאום נרגש שנשאה אתמול, היא אמרה בדמעות: "לסבא שלי היו שלשלאות סביב הצוואר הארור שלו. זו האמת של המדינה הזו. כשגודס יצא נגד הגזענות, העולם אמר לו 'תחזור לקופסה שלך'".

 

גודס. ירד למחתרת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גודס. ירד למחתרת(צילום: רויטרס)

 

בנוסף, אחד הטרנדים הבולטים ברשתות החברתיות הוא קמפיין בשם "אני עומד לצד אדם", שאליו הצטרפה גם שחקנית הקולנוע האוסטרלית קייט בלנשט. חברו לקבוצה לואיס ג'טה דאג לחגוג שער עם אותו ריקוד מלחמה כדי להביע תמיכה.

 

אבל אל מול כל האנשים המזדעזעים מהיחס לו זוכה גודס במגרשים, ישנם אוהדים רבים שטוענים כי לגיטימי לשרוק בוז לכוכב היריבה. אמה של אותה ילדה מהתקרית ב־2013 התראיינה ואמרה כי גודס עצמו חייב לבתה התנצלות בגלל היחס שלו כלפיה, ואלן ג'ונס, לשעבר מאמן נבחרת הראגבי של אוסטרליה וכיום שדר רדיו הידוע בקו השמרני שלו, הוסיף: "גודס הוא תמיד הקורבן.  

הוא הוכתר לאזרח השנה ואמר לנו שכולנו גזענים. בכל פעם שהוא מדבר, אוסטרליה היא מדינה גזענית. אנשים לא אוהבים לשמוע את זה". העיתונאי בולט טען: "הכל סובב את אדם גודס. הוא מנסה ליצור מתח על רקע גזעי שאינו קיים".

 

לכל אחד יש דעה. סלבריטאים, ספורטאים ופוליטיקאים אוסטרלים מדברים ללא הרף על הנושא ומתווכחים בטוויטר ובטלוויזיה. בינתיים, עוד לא ברור אם גודס עצמו יסכים לחזור לשחק. הוא פגוע, שבור, לא מסוגל לעמוד יותר ביחס לו הוא זוכה. לכולם ברור ששריקות בוז אינן דבר שניתן למנוע, ואם ישוב למגרשים אחרי הסערה הזו, הן רק יתגברו.

 

כשחושבים על גודס אי־אפשר לא להיזכר בקת'י פרימן, הגיבורה האוסטרלית מסידני 2000 (זכתה בזהב בריצת 400 מ'). היא תמיד דיברה בפתיחות על הגזענות שחוותה כילדה אבוריג'ינית, וגם דאגה להניף את הדגל האבוריג'יני לצד האוסטרלי בזמן החגיגות. אין ספק שהזמנים השתנו מאז ילדותם של גודס ופרימן, אבל המקרה האחרון ממחיש עד כמה הנושא הכאוב לא נעלם מסדר היום באוסטרליה.

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים