שתף קטע נבחר

התגעגעתם? אחמדינג'אד חוזר

השונא הגדול של ישראל חוזר לפוליטיקה: מול 400 תומכים בטהרן הוא התחיל את המרוץ לפרלמנט, ופוזל כבר לבחירות לנשיאות ב-2017. השאלה הגדולה: האיראנים סלחו לו על הסנקציות? אל תזלזלו בו

 

 

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

נשיא איראן לשעבר, מחמוד אחמדינג'אד, השיק קמפיין פוליטי חדש לקראת הבחירות לפרלמנט שייערכו בפברואר הקרוב. החלטתו לרוץ בבחירות עשויה להציב אתגר בפני המחנה המתון יחסית באיראן, שעמד מאחורי הסכם הגרעין עם המעצמות שהושג בחודש שעבר.

 

עוד כתבות מגניבות מהעולם ישר לפיד שלכם בפייסבוק

 

עוד חדשות בעולם :

 

סיכוייו של אחמדינג'אד לגרוף ניצחון מפתיע כמו בבחירות לנשיאות ב-2005, ניצחון שאחריו יצא לשמונה שנות נשיאות שבהן התעמת בלי סוף עם המערב ואיים שוב ושוב להשמיד את ישראל, נראים נמוכים. רבים מבני בריתו לשעבר הפנו לו בשנים האחרונות את גבם, ושניים מהאנשים שכיהנו כסגניו בעת שהיה נשיא נשלחו מאז לכלא בגין מעשי שחיתות.

 

עם זאת, אחמדינג'אד עדיין זוכה לפי הערכות לתמיכה משמעותית בפריפריה, ויכול להיתפש על-ידי המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי כגורם מאזן מול הרפורמיסטים שניסו למחוק את מורשתו מאז בחירת חסן רוחאני לנשיא לפני שנתיים.

 

בכינוס שנערך ביום חמישי שעבר שבר אחמדינג'אד, בן 58 כיום, שתיקה של שנתיים, והבטיח "להגדיר מחדש את רעיונות המהפכה" ששטח מנהיג המהפכה האיסלאמית של 1979, האייתוללה רוחוללה חומייני. "בעזרת אללה, ניצחון ועתיד ורוד מאוד מחכים לנו", אמר אחמדינג'אד לכ-400 תומכים בכנס בטהרן. "עם זאת, יהיו מהמורות ומכשולים שטניים בדרכנו. אסור לשכוח שארה"ב היא האויב שלנו".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

אחמדינג'אד קרא לתומכיו להתחיל לפעול במרץ ברחבי איראן. הוא זוכה גם היום לאהדה בקרב התושבים הכפריים העניים, משום שבימי כהונתו דאגה ממשלתו להעביר קצבאות חודשיות במזומן לנזקקים אחרי שקוצצו הסובסידיות הממשלתיות בתחומי המזון והאנרגיה, ומשום שהוא היה דובר חריף נגד הקפיטליזם וחוסר הצדק. בימי נשיאותו הוא קיבל אלפי מכתבים ביום מאזרחים איראנים, ומוקדם יותר השבוע השתרך תור של אנשים מחוץ לביתו בטהרן כדי לבקש ממנו עזרה - עובדה המשקפת את היותו "אחד מהעם" בעיני איראנים רבים.

 

מנגד, איראנים רבים מהמעמד הבינוני והעליון, אפילו בערים קטנות, מאשימים את אחמדינג'אד בהבאת הסנקציות הבינלאומיות הקשות שהוטלו על איראן בשל תוכנית הגרעין האיראנית, וטוענים כי ההשתלחויות החוזרות ונשנות שלו במערב גרמו לכך. אחמדינג'אד לא הגיב עד היום על הסכם הגרעין שבעקבותיו אמורות הסנקציות להיות מוסרות, אבל הצלחה משמעותית שלו בבחירות בפברואר עלולה לפגוע בסיכוי לשיפור עמוק יותר ביחסים בין איראן לארה"ב - ולהניח את היסודות לחזרתו לנשיאות.

 

סגן שר החוץ של איראן לשעבר סאדק חרזי, שהוא פוליטיקאי רפורמיסט, אומר כי הקריירה הפוליטית של אחמדינג'אד נגמרה, אבל "האחמדינג'אדיזם" נותר "איום על המדינה". בהיעדר סקרים מהימנים לא ניתן להעריך את רמת התמיכה המדויקת שלה זוכה אחמדינג'אד. קאמבק שלו תלוי גם במנהיג הרוחני העליון חמינאי, שקובע מי יכול להתמודד על מקום בפרלמנט או על הנשיאות ומי לא.

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

לפי הפרשן הפוליטי סעיד ליילז, המפתח לקביעת עתידו של אחמדינג'אד הוא כיצד יחליט המשטר להתמודד איתו: "הוא לא יכול לחזור למרכז הבמה בלי אישור מהדרג הפוליטי הבכיר. חזרתו לבמה פירושה שחמינאי רוצה להשתמש בו כגורם מאזן כדי לשלוט ברפורמיסטים בבחירות הקרובות".

 

הסכם הגרעין חיזק את מעמדם של רוחאני והמתונים, ולדברי ליילז ייתכן מאוד שבכירי המשטר רוצים שהבחירות לפרלמנט ירסנו את התחזקות המתונים על ידי כך שהמושבים בפרלמנט יתחלקו פחות או יותר שווה בשווה בין המתונים, השמרנים והקיצונים. השמרנים חוששים שהמתונים יפתחו את המדינה להשפעה משמעותית של תרבות מערבית שתפגע בערכים האיסלאמיים שלה. הקיצונים חוששים שהסכם הגרעין יוביל להתקרבות משמעותית יותר לארה"ב, שבה הם רואים את "השטן הגדול" המעוניין לפורר את איראן.

 

שמרנים וקיצונים רבים יצאו נגד אחמדינג'אד בשנים האחרונות לנשיאותו, אבל ייתכן שהם יראו בו כעת בן ברית שהם זקוקים לו, מחשש שהרפורמיסטים יזכו בניצחון מוחץ כמו בבחירות של שנת 2000. המחוקק השמרן גולם עלי חדד אדל, שבתו נשואה לבנו של חמינאי, אמר כי המתונים מעוניינים יותר בהשבת מסעדות מקדונלד'ס לאיראן מאשר בהתמודדות עם המבצע הצבאי שמנהלת סעודיה נגד המורדים השיעים בתימן בסיועה של ארה"ב. 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

איש אינו יכול להאשים את אחמדינג'אד בנקיטת עמדה רכה מדי כלפי ארה"ב, אבל הוא כן מואשם על-ידי רבים באחריות למשבר הכלכלי שנוצר לקראת סוף שלטונו בעקבות החמרת הסנקציות הבינלאומיות בשנת 2012. אחרי שהתפטר בשנה שלאחר מכן, אפילו כלי תקשורת של המחנה הקיצוני אמרו כי יש להעמידו לדין בשל הניהול הכושל שלו את כלכלת המדינה. העיתון "ג'וואן" אף קרא לו להתנצל בפני האיראנים בטלוויזיה הממלכתית, והשבועון "יאלסרת" כתב שיש להעמידו לדין כדי שאחרים ילמדו לקח.

 

למרות זאת, מהרדאד חדיר, עיתונאי בעיתון מתון, אומר שאחמדינג'אד ובני בריתו יכולים לזכות במיעוט מקרב המושבים בבחירות

בפברואר, ועם תמיכת חמינאי הוא יוכל לרוץ לנשיאות ב-2017. "המעמדות החלשים, שנמשכים בקלות לסיסמאות פשוטות, עשויים עדיין לאהוב את סגנונו של אחמדינג'אד, אפילו אם הם לא בהכרח תומכים בו כאדם. אם המנהיג העליון ירגיש שריצה של אחמדינג'אד בבחירות יכולה ליצור התלהבות ותחרות משמעותית, הוא יקדם זאת בברכה, כל עוד אחמדינג'אד לא יהיה מקושר לפרשות שחיתות כלכלית".

 

סאדק זיבקלם, פרופסור באוניברסיטה, אומר שמוטב למתונים שלא לבטל את סיכוייו של הנשיא לשעבר: "אל תזלזלו באחמדינג'אד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אחמדינג'אד חוזר. "הכול תלוי בחמינאי"
צילום: רויטרס
מומלצים