שתף קטע נבחר

המחלות שעלולות להכשיל טיפול שתלים

שתלים דנטליים נפוצים מאוד בטיפולי שיניים, ולרוב אחוזי ההצלחה נעים סביב 95%, זאת אם מדובר במטופלים ללא מחלות רקע. איזה מחלות יכולות להשפיע לרעה ומה ניתן לעשות?

שתלי השיניים חוללו מהפיכה, לא פחות מכך, בתחום שיקום הפה. זאת בשל העובדה שמדובר בשיטה בטוחה יחסית, ומוצלחת מאוד, להחלפת שיניים טבעיות שנעקרו, בלי הצורך להסתובב עם שיניים תותבות.

 

אחוזי ההצלחה המדווחים בספרות עומדים סביב 95% מהשתלים, וישראל נמצאה בשנת 2010 במקום 3 בעולם ביחס השתלים המבוצעים למספר תושביה, כ- 100,000 שתלים מדי שנה.

 

ואולם,לא הכול ורוד, ויעידו על כך התביעות הרבות המוגשות כנגד רופאי שיניים בשל כישלונות וסיבוכים, אשר חלקם, מיוחסים להשפעת מחלות רקע של המטופל.

 

קיראו עוד כתבות במדור בריאות בשן

 

מהם גורמי הסיכון שעלולים להשפיע על  השתלים?

 

סוכרת

סוכרת הינה אחת המחלות הכרוניות הנפוצות בעולם, והיא מתבטאת בעליית ערכי הסוכר (גלוקוז) בדם מעל הנורמה. חולה סוכרתי אשר אינו מאזן את ערכי הסוכר בדמו יסבול בסופו של דבר פגיעה באיברי גוף שונים, כגון לב, מערכת העצבים, כליות וכו' ("אברי מטרה"), והמחלה תשפיע גם על תהליכי ריפוי וחידוש רקמות החיוניים לאחר כל טיפול כירורגי, לרבות השתלות דנטאליות.

 

המדד האמין ביותר לבדיקת איזון הסוכר בדם הוא בדיקת A1C, אשר מבטאת איזון במשך 2-3 חודשים שקדמו לבדיקה, ואשר הערך הרצוי שלה הוא נמוך מ-6.

מחקרים הראו ששיעור ההצלחה של שתלים בחולי סוכרת שמאוזנים מבחינת רמת הסוכר בדמם, נמוך באחוזים בודדים מאחוזי ההצלחה במטופלים בריאים. ואולם מחלה שאינה מאוזנת, משך זמן המחלה, חומרתה, עשויים להקטין משמעותית את סיכויי ההצלחה של ההשתלה.

 

המקובל הוא כי אין לבצע השתלות דנטאליות אצל מטופל שערכי A1C גבוהים מ- 7.5, או שזוהתה פגיעה באברי מטרה. אצל חולי סוכרת רצוי לשקול שימוש בשתלים ארוכים יותר (ככל שהדבר ניתן), טיפול מקדים באנטיביוטיקה ושטיפות פה מחטאות - כל אלו נמצא שמשפרות את שיעור ההצלחה בחולי סוכרת.

 

סוכרת לא מאוזנת עלולה להשפיע על איברים רבים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סוכרת לא מאוזנת עלולה להשפיע על איברים רבים(צילום: shutterstock)

 

עישון

גם העישון יכול להשפיע לרעה על תהליכי ריפוי, באמצעות החומרים הרעילים הנמצאים בעשן הסיגריות, וגם השפעת העישון על שיעור ההצלחה של שתלים נחקרה היטב.

 

שיעור הסיבוכים אצל המעשנים עד קופסה ביום גבוה יותר, ושיעור הכישלונות (בממוצע, על פי מחקרים שונים) עולה מ-5% ל-15%, כלאמר- 10% כישלונות המיוחסים לעישון. מחקרים שנעשו במעשנים כבדים יותר הראו שיעור כישלונות שהגיע עד-30% מהשתלים.

 

מחקרים חדשים מצביעים על כך שלהפסקת עישון יש יתרונות בריאותיים מידיים, כבר בטווח הקצר. תחילתו של טיפול שיניים משקם מהווה הזדמנות טובה עבור הרופא לנסות ולשכנע את המטופל לנסות הפסקת עישון, או לפחות צמצום משמעותי של העישון במהלך הטיפול. 

 

אוסטיאופורוזיס – "בריחת סידן"

בריחת סידן היא מחלה התוקפת בעיקר נשים אחרי גיל המעבר. ומתאפיינת בדלדול העצם ופגיעה בהרכב העצמות, עד כדי התרחשותם של שברים ספונטניים.

 

הטיפול במחלה נעשה כיום על ידי תרופות מקבוצת ה"ביפוספונאטים" (למשל פוסלן, מקסיבון, אלנדרונאט) אשר מעכבים את פעולתם של תאים הורסי עצם, ונמצא כי תרופות אלו מורידות בעשרות אחוזים את סיכויי התרחשותם של שברים.

 

ואולם- הסיכון שהמחלה מציבה לשתלים דנטאליים הוא כפול: מצד אחד, איכות העצם ואיכות החיבור בינה לבין השתל הדנטאלי נמוכים עקב המחלה עצמה, ומצד שני- נמצא כי תרופות הביפוספונאטים עלולות לגרום לנמק של העצם לאחר טיפולים כירורגיים. מדובר בסיבוך קשה שעשוי להתרחש אף לאחר עקירה פשוטה, ויש לעשות כל שאפשר כדי למנעו.

 

המלצות האיגוד האמריקני לכירורגיית פה ולסת הם להפסיק את הטיפול בתרופה למשך 3 חודשים לפני ההשתלה, ולמשך 3 חודשים לאחר ההשתלה, וזאת כמובן- רק במידה והדבר ניתן מבחינה רפואית ובהתייעצות בין הרופאים המטפלים.

 

יש להנחות את המטופל להקפיד על היגיינה אוראלית ואמצעים לצמצום זיהומים, כגון שטיפות פה מחטאות, ועל הרופא לעקוב בדריכות אחר סימני זיהום ולטפל בו מיד וככל שיופיע באמצעות אנטיביוטיקה מתאימה.

 

משך נטילת התרופה, נטילתה דרך הוריד ולא בכדורים מינון גבוה שלה וטיפולים אונקולוגיים הם גורמים המגדילים מאוד את הסיכון לנמק בקרב הנוטלים את התרופה.

 

לאחרונה הומלץ על בדיקת דם בשם CTX אשר עשויה להעריך את הסיכון לשלושה רמות סיכון, כאשר ברמת הסיכון הגבוהה אין לבצע כלל השתלות, וברמת הסיכון הבינונית יש לבצעם רק כאשר הם הכרחיים.

 

התייעצות רפואית לפני הטיפול

מומלץ לכל מטופל השוקל לעבור טיפול שיניים שיכלול שתלים, ואשר סובל ממחלות כרוניות ומטופל בתרופות באופן קבוע, לדרוש מרופא השיניים הסבר מקיף באשר לסיכונים הכרוכים בטיפול לאור מצבו הרפואי.

 

במקרה של ספק אין להתעצל ויש להיוועץ עם רופא המשפחה או רופאים מומחים ולהתעקש כי יעמדו בקשר ישיר עם רופא השיניים. רצוי גם לוודא כי הרופא מבצע ההשתלות הינו מומחה בכירורגיית פה ולסת, שכן טיפול בחולים בסיכון מהווה חלק מהכשרתם.

 

הכותב עובד בשיתוף עם חברת חברת אולמד, המתמחה בחיבור בין עורכי דין לרופאים לצורך מתן חוות דעת רפואית במקרה של תביעה בגין רשלנות רפואית.

 

ד"ר (DMD) אלון קורן-מידן, רופא שיניים ועו"ד ממשרד עורכי הדין קורן-הדר המתמחה ברשלנות רפואית.

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מתי טיפול שתלים עלול להיכשל?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים