שתף קטע נבחר

אובמה: כולם חוץ מישראל תומכים בהסכם

נשיא ארצות הברית בנאום תקיף כחלק מהמבצע לשכנוע עמו לתמוך בהסכם הגרעין שנחתם עם איראן. "אם נסרב להסכם זה, נקבל הסכם טוב יותר - לאיראן", אמר וזכה למחיאות כפיים. הוא הזהיר: "אם ניסוג מההסכם, תיפתח מלחמה במזרח התיכון. לא נתנגד להסכם, רק משום שהוא גורם נזק ליחסים עם ישראל"

 

 

יום לאחר נאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בפני הקהילות היהודיות בארצות הברית נגד ההסכם עם איראן, תקף הערב (יום ד') הנשיא האמריקני ברק אובמה את המתנגד הכי גדול של ההסכם - בנימין נתניהו. בנאום שנשא באוניברסיטה האמריקנית בוושינגטון, שבה נשא דברים בעבר הנשיא המנוח ג'ון פ' קנדי, התייחס אובמה להתנגדות הישראלית להסכם ואמר: "ישראל היא המדינה היחידה בעולם שמתנגדת להסכם", והזהיר כי אם לא ייסוג מההסכם תיפתח מלחמה במזרח התיכון. עם זאת הוסיף כי הוא מוכן לדון בדרכים להגברת צורכי הביטחון של ישראל. ynet העביר בשידור חי את נאומו.

 

אובמה, שהתייחס לטיעונים שמשמיעים מבקרי ההסכם, בהם ישראל, סיכם את נאומו: "איראן חמושה בנשק גרעיני מסוכנת הרבה יותר לישראל, לארה"ב ולעולם מאיראן שמרוויחה מהקלה בסנקציות. נתניהו מתנגד באופן חריף לכך. אבל אני מאמין שהוא טועה. אני מאמין שהעובדות תומכות בהסכם. אני מאמין שהוא תואם את האינטרסים של ישראל וארה"ב. וכנשיא של ארה"ב זאת תהיה בגידה בחובתי להתנגד להסכם, רק משום שהוא גורם נזק ליחסים עם בת בריתי. זה לא יהיה נכון לארה"ב וזה לא יהיה נכון כלפי ישראל".

 

בנאום ניסה הנשיא אובמה להקדים תרופה למכה: הוא יודע שישראל פתחה במסע שכנוע של המחוקקים האמריקנים האמורים לדחות או לאשר את ההסכם בחודש הבא, והוא יודע שאיפא"ק משקיעה עשרות מיליוני דולרים במטרה, והנאום הוא חלק מפעולות התגובה שלו. "הנה האירוניה: מלחמה תהיה פחות אפקטיבית מהעסקה הזו", אמר. "גם מומחים ישראלים טוענים שתקיפה צבאית תדחה את תוכנית הגרעין בכמה שנים, שזה רק חלק קטן ממה שנותן ההסכם הזה. בנוסף, הפקחים יסולקו, איראן תעמיק את התוכנית מתחת לאדמה והקהילה הבינלאומית תהיה מפולגת. אלה שמציעים את אופציית המלחמה אומרים שזה יהיה מהיר וכואב. אבל אם יש משהו שלמדנו זה שאין מלחמות קלות".

 

מוכן לדון על הגברת צורכי הביטחון של ישראל. אובמה (צילום: AP) (צילום: AP)
מוכן לדון על הגברת צורכי הביטחון של ישראל. אובמה(צילום: AP)
 

בנאומו ניסה אובמה להציג את הדיון בנושא הגרעין כהחלטה הגדולה ביותר שנעשתה במסגרת מדיניות החוץ האמריקנית מאז הכרזת המלחמה בעיראק ב-2002. אובמה טוען זה זמן רב כי תמיכת הקונגרס ביציאה למלחמה בעיראק הייתה טעות היסטורית ושבעקבותיה חוותה ארצות הברית שמונה שנים של סכסוך עקוב מדם.

 

כאמור, הנשיא האמריקני פתח את נאומו עם התייחסות להשלכות מלחמת עיראק. "הקריאות למלחמה ההיא נחשבו לקריאות של עוצמה ומי שהתנגד נחשב חלש. עשור מאוחר יותר אנחנו עדיין מתמודדים עם ההשלכות: חיים שהלכו לאיבוד, פצועים, טריליון דולרים שבוזבזו. באופן אירוני המרוויח היחיד מהמלחמה היה האיסלאם בעיראק - דאעש", אמר אובמה. 

"כיצד יהיה אפשר להצדיק מלחמה כשהאופציה הדיפלומטית לא נוצלה עד תום?" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"כיצד יהיה אפשר להצדיק מלחמה כשהאופציה הדיפלומטית לא נוצלה עד תום?"(צילום: EPA)

אובמה התייחס למבקרי הסכם הביניים עם איראן ואמר: "מתנגדי ההסכם עם איראן שכינו אותו 'טעות היסטורית' טעו: תוכנית הגרעין האיראנית הושהתה, מצבור האורניום הופחת, הפיקוח הוגבר". הוא התייחס בפרט להתנגדות ישראל ואמר: "כולם חוץ מממשלת ישראל לא הביעו התנגדות להסכם". עם זאת ציין כי ארה"ב מבטיחה לשמר יתרון איכותי לישראל.

 

"אם נסרב להסכם זה, נקבל הסכם טוב יותר - לאיראן"

הנשיא האמריקני התייחס לביקורות שהושמעו עוד בטרם יבש הדיו על ההסכם, "עוד לפני שהקונגרס קרא אותו - נוצר רוב של אופוזיציה. לוביסטים הפכו למומחים גרעיניים, אתגרו את הממצאים. הציעו טיעונים למה כדאי לדחות את העסקה".

 

אובמה פרש וביקר את הטיעונים של המתנגדים להסכם, בהם נתניהו, שאומרים ש"אפשר להגיע הסכם טוב יותר". "סנקציות לבדן לא ישפיעו על איראן. מי שאומר שצריך לשמור על משטר הסנקציות - מוכר פנטזיה". לדבריו, "גם הממשלה האיראנית, גם האופוזיציה האיראנית וגם העם האיראני לא יסכימו להיכנעות גמורה.

"השמרנים באיראן קוראים 'מוות לאמריקה'. אך לא כל האיראנים חושבים כך" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"השמרנים באיראן קוראים 'מוות לאמריקה'. אך לא כל האיראנים חושבים כך"(צילום: AFP)
  

מעבר לכך, בעלות הברית שלנו באירופה ואסיה, בטח ברוסיה, לא יסכימו לסנקציות חמורות יותר בשנים הקרובות, כי מההתחלה המטרה הייתה להגיע להסכם על תוכנית הגרעין. אם נסרב להסכם זה, נקבל הסכם טוב יותר - לאיראן". בסיום משפט זה זכה למחיאות כפיים. לאחר מכן הזהיר כי ללא ההסכם הזה תהיה מלחמה במזרח התיכון. אובמה הוסיף כי "אופציה צבאית לא תשיג את אותם ההישגים שהשיג ההסכם".

 

בהמשך תהה אובמה כיצד יהיה אפשר להצדיק מלחמה כשהאופציה הדיפלומטית לא נוצלה עד תום. "מי יצדיק זאת בפני החיילים? מי יצדיק את זה בפני העולם? בפני הדורות העתידיים? בסופו של דבר זה צריך להיות הלקח שלנו משנים של מלחמות". אובמה הוסיף: "רק משום שהשמרנים באיראן קוראים 'מוות לאמריקה' לא אומר שכל האיראנים חושבים כך גם. רוב האיראנים רוצים דרך אחרת".

 

לדבריו, "לפי ההסכם, איראן לא יכולה להפיק פלוטוניום הדרוש לפצצה. לא תוכל לבנות כור מים כבדים לפחות 16 שנה. לא תוכל להפיק אורניום הדרוש לפצצה. היא לא תוכל להעשיר אורניום לפחות ל-15 שנה. היא תיפטר מ-95% מהאורניום המועשר שלה למשך 15 השנים הבאות. גם אחרי שהן יחלפו היא לא לבנות פצצה גרעינית". אובמה הוסיף כי אם איראן תרמה, נוכל לתפוס אותה ונעשה זאת.

 

 

גורם מדיני ישראלי אמר בתגובה לנאום כי ישראל אינה מפקפקת בכנותו של הנשיא אובמה, אך חולקת על עמדתו. הגורם הישראלי הוסיף כי "צודק הנשיא אובמה באומרו שאיראן בעלת נשק גרעיני מסוכנת הרבה יותר מאיראן שנהנית מהקלה בסנקציות, אלא שהעסקה מעניקה לאיראן גם יכולת לפתח נשק גרעיני וגם מאות מיליארדי דולרים שבאמצעותם היא תממן טרור מוגבר".

 

אתמול אמר נתניהו מלשכתו בירושלים בשיחת וידאו כי "ההסכם הגרעיני עם איראן לא חוסם את דרכה של איראן לפצצה, אלא סולל את דרכה לפצצה. גרוע מזה, הוא נותן לה שתי דרכים לפצצה. אם איראן שומרת על ההסכם, בתוך עשור רוב ההגבלות יוסרו, ההגבלות על הצנטריפוגות יוסרו ובנקודה זו איראן תוכל להעשיר את הארסנל שלה ולעשות זאת במהירות", אמר ראש הממשלה בפתח נאומו. "יש להסכם מחיר נורא כי הוא מקל על איראן לבנות נשק גרעיני בתוך עשור".

 

בהמשך אמר נתניהו כי "אפילו ראש האופוזיציה יצחק הרצוג, שעובד מדי יום כדי להפיל את ממשלתי, אמר כי אין בינינו מחלקות בנוגע להסכם. זה לא עניין מפלגתי בישראל".

 

לפני נאום נתניהו הודיע הסנאטור הדמוקרטי טים קיין על תמיכתו בהסכם הגרעין. קיין נחשב

 לחיוני במאמצים של ממשל אובמה להבטיח את תמיכת המפלגה בהסכם הגרעין. בנאום בסנאט אמר קיין כי ההסכם משבית למשך שנים את תוכנית הגרעין של איראן לשנים רבות באמצעים דיפלומטיים ובדרכי שלום. הוא ציין עוד כי ההסכם מחזק את הביטחון העולמי.

 

מוקדם יותר העריך פקיד בכיר בממשל האמריקני כי הנשיא ברק אובמה ייפגש בחודשים הקרובים עם נתניהו. עם זאת, הפגישה בין השניים לא תתקיים לפני השתתפותו של נתניהו בעצרת האו"ם בסוף ספטמבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים