שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

דאעש? בעיראק מוחים על החיים והחום עצמם

החום הקיצוני ששרר במזרח התיכון השבוע הביא את המיאוס מהממסד העיראקי לנקודת רתיחה: אלפים יצאו לרחובות כדי להפגין נגד הפסקות החשמל, המחסור במים ובשירותים הציבוריים, ומעל לכל - השחיתות. ושום מילה על דאעש

 

 

ארגון דאעש אמנם כובש עוד ועוד חלקים בעיראק, אך האזרחים במדינה עסוקים במחאה על הקשיים המיידיים: הפסקות החשמל, המחסור במים, השירותים הציבוריים, המשכורות ומעל לכל - השחיתות. מזג האוויר הקיצוני ששרר במזרח התיכון בשבוע האחרון הביא את המיאוס מהממסד העיראקי לנקודת רתיחה.

 

הטמפרטורות הקיצוניות, שהגיעו במדינה ל-50 מעלות, לא מנעו מאלפי אזרחים לצאת לרחובות הבירה בגדד בסוף השבוע האחרון כדי להפגין נגד הפסקות החשמל החוזרות ונשנות בייחוד בקיץ, וזאת למרות ההבטחות של הממשלה לטפל במצב לצד עיסוקה העיקרי בבלימת דאעש.

 

"אנחנו מפגינים נגד הממשלה שנטשה את העם. אין לנו שירותים ציבוריים. זה לא מביש? הם כושלים, גנבים ומושחתים", אמר אחד מהמפגינים שצוטט על ידי הערוץ האמריקני בשפה הערבית "אל-חורה", המסקר את המתרחש בעיראק. "האנשים כבר לא מסוגלים לסבול את זה", סיפר מפגין אחר שדיבר על כך שהוא סובל ממצב של חוסר במים, בחשמל ובשירותים ציבוריים כבר 13 שנים.

מפגינים נגד הפסקות החשמל והמחסור במים (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינים נגד הפסקות החשמל והמחסור במים(צילום: AP)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
ההפגנה האמוציונלית בבגדד כללה גם הנפת שלטים בגנות ה"שחיתות הממשלתית" ורבים האשימו אותה ב"גניבת כספי החשמל". קריאות גנאי חריפות נגד ממשלתו של חיידר אל-עבאדי השיעי נשמעו היטב ומנגנוני הביטחון בבירה נערכו מראש כדי למנוע מהמפגינים הזועמים להגיע לאל-חדרא, האזור שבו שוכנים משרדי הממשלה. המחאה אורגנה ברשתות החברתיות, אך יש מי שמנסה לטעון כי גורמים פוליטיים בעלי אינטרס בחשו מאחורי הקלעים.

 

"אלה הפגנות אמיתיות נטולות כל פוליטיזציה או אג'נדות. הן למען העם שנעשק רבות באמצעות שורה ארוכה של הבטחות. אין לו דרך מחאה אחרת פרט להפגנות שמעוגנות בחוקה העיראקית ולמרות זאת יש מי שרוצה גם לקחת את זה מאיתנו", אמרה יוסרא מג'יד, פעילה חברתית לעיתון "א-שרק אל-אווסט". 

 

ההפגנה בבגדד היא המשך של כמה מחאות שהחלו בערים רבות בעיראק, שעדיין בשליטת הממשלה העיראקית. הפגנות נרשמו גם בעיר בצרה שבדרום עיראק, ובעיר כרבלאא השיעית שבמרכזה.

מנסים להפיג את החום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מנסים להפיג את החום(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

חצי המחאות מופנים לעבר הממשלה ושר החשמל, שלו קוראים המפגינים להתפטר, לנוכח הכישלון הארוך למלא אחר ההבטחות בנושא בייחוד בתקופה של מזג אוויר קיצוני. החום אף אילץ את השלטונות להכריז על כמה ימי חופש ברחבי המדינה.

 

מיליארדים הועברו לחשמל - ולא נרשמה עלייה בייצורו

ראש הממשלה השיעי אל-עבאדי המודאג הזהיר בשבוע שעבר כי גל המחאות ברחבי המדינה הוא בגדר נורת אזהרה עבור המדינה והממשלה. הוא הורה לבכירים בממשלו לטפל בזריזות בנושא ולספק את דרישותיהם של האזרחים שזוכים, לפי העדויות, לשעות בודדות של אספקת חשמל ביום. זאת משום שהרשויות יוזמות הפסקות חשמל כדי לחלק באופן מאוזן את החשמל בין האזורים.

 

אך יש מי שחש פסימיות לגבי יכולתה של הממשלה לטפל בנושא. חבר הפרלמנט העיראקי וחבר ועדת השקיפות הפרלמנטרית, עקיל א-זוביידי, אמר: "החלום הזה לא יתגשם כל עוד לא ימגרו את השחיתות שפושה בעניינים אלה".

 

לדבריו, "הממשלות העיראקיות לדורותיהן הקצו לסוגיה מיליארדי דולרים מבלי שנרשמה

הגדלה ממשית של ייצור החשמל. אפילו להיפך, הייצור בשנה שעברה פחת וזה גרם לחוסר אמון בממשלה ובתפקודה מצד האזרח". מומחים כלכליים מעריכים שעיראק נחלה הפסדים הנעים בין 700 ל-900 מיליארדי דולרים בשנים האחרונות בתעשיית החשמל, מבלי שהייתה בשורה של ממש לעם העיראקי, ש-30 אחוזים ממנו נמצא מתחת לקו העוני.

 

השאלה הגדולה שעומדת על הפרק כרגע היא אם הממשלה תצליח להיענות לדרישותיהם הרבות של האזרחים בתקופה כל כך סבוכה ומה יקרה אם לא תעשה זאת. המונחים "מרי אזרחי" ו"מהפכה" הפכו לשגורים בימים האחרונים בפיהם של המפגינים.


פורסם לראשונה 05/08/2015 23:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים