שתף קטע נבחר

משפחה מודרנית: "גם שני האחים שלי גייז"

כיצד אמא מקבלת את העובדה ששלושת בניה הם גייז? האם הפעם הראשונה שבה יוצא ילד מהארון יותר קשה לעיכול מאשר הפעמים האחרות? שוחחנו עם מיכאל, שמספר על היציאה האישית שלו מהארון, על התגובות המשפחתיות ועל שני אחיו שיצאו מהארון בעקבותיו

הרבה מים עברו בנהר מאז שזיגמונד פרויד סיפר לעולם שהאדם נולד ללא נטייה מינית, וכי זו נקבעת על ידי אינטראקציות משפחתיות וחברתיות. כבר שנים רבות מציפים אותנו מחקרים שונים בקשר שבין נטייה מינית וגנטיקה. בעשרות השנים האחרונות נערכו מאות מחקרים שמצאו ובודדו גנים מסוימים שאחראים לנטייה המינית, בין אם זה מחקר על תאומים זהים הומוסקסואלים ועד מחקר בו הצליחו חוקרים "להנדס" עכברות מעבדה לסביות.

 

ממחקרים שנערכו בארה"ב על מאות נבדקים במרוצת השנים, עולה המסקנה שהאם היא זאת שמעבירה את ההומוסקסואליות הגברית לבניה, וכי נטייה מינית היא תורשתית, ממש כמו צבע עיניים או צבע שיער. המחקרים הרבים במרוצת השנים מחזקים את הקשר בין הומוסקסואליות וגנטיקה, למרות שעד היום יש ויכוחים רבים בין אסכולות שונות האם הומוסקסואליות מקורה בגנטיקה או שמא היא ביטוי של הסביבה - המשפחתית או החברתית.

 

לצאת ראשון מהארון

מעניין לבחון את השאלה הזאת עם מיכאל הוכברג (49), גיי ומתגורר בתל אביב. למיכאל שני אחים בגילאי הארבעים לחייהם, ושלושתם הומוסקסואלים. "מתוקף היותי הבן הבכור, אני הייתי גם הראשון שיצא מהארון. כבר בגיל 13 הרגשתי שמשהו אחר אצלי, שאני לא נמשך לבנות. העברתי את שנות ההתבגרות די בבדידות ובלי לספר את זה ליותר מדי אנשים. הייתי מאוד ביישן, לא ידעתי מי גיי או מי לא, עם מי מותר להתחיל ועם מי לא".

 

"ניסו לשדך לי בנות כל הזמן ואני מהצד שלי ניסיתי להתחמק מזה כמה שיכולתי. אנחנו מדברים על סוף שנות השבעים תחילת שנות השמונים, זה היה עידן אחר. עדיין לא היה ברור מה זה הומו בכלל, הומוסקסואליות אפילו הייתה מחוץ לחוק בזמן ההוא. לא דיברו על זה, לא היה שום סלבריטי הומו, זה לא היה בטלוויזיה, לא הכרתי אף אחד כזה במציאות, לא היו אתרי היכרויות ולא כלום. בצבא כבר הבנתי מה זה אומר, הבנתי שאני פשוט נמשך לבנים ולקח לי עוד זמן ארוך של שנים עד שהייתי מוכן לפתח קשר רציני עם מישהו ולצאת מהארון".

 

"בתקופה ההיא זה היה עידן אחר". הוכברג (צילום: אוסף משפחתי) (צילום: אוסף משפחתי)
"בתקופה ההיא זה היה עידן אחר". הוכברג(צילום: אוסף משפחתי)

 

מתי יצאת מהארון בפני ההורים? איך הם קיבלו את זה?

"אני לגמרי late bloomer בעניין הזה. בגיל 28 הכרתי את הבן זוג הראשון שלי, שאיתו נשארתי שנים, ובעקבות זה יצאתי מהארון ועברנו לגור ביחד. בקשר לאבא שלי הנושא מאוד עמום - אני לא זוכר שניהלנו שיחה בנושא, אני לא זוכר שהוא שאל משהו או אפילו הגיב באיזושהי צורה לגילוי הזה, עד עצם היום הזה. הוא פשוט קיבל את זה כעובדה ולא שאל שאלות.

 

"אמא שלי, לעומתו, הגיבה בצורה הקלאסית והטיפוסית של פעם: 'מה יהיה עם ילדים? מה יהיה עם מחלות?'. היא המשיכה ללחוץ ושאלה אותי איך אני יודע שאני לא נמשך לנשים אם לא ניסיתי מעולם, אז שאלתי אותה: 'אמא, את נמשכת לנשים? איך את יודעת שלא אם לא ניסית?', וככה סגרנו את הסיפור. אפשר לומר שהם ממש קיבלו אותי בסופו של דבר, עד כמה שאפשר היה לקבל ברוח התקופה ההיא. בוא נגיד שאף אחד לא ניסה לשלוח אותי לפסיכולוג".

 

 

 

בזמן שמיכאל ובן זוגו עוברים לגור ביחד ומתקבלים בצורה חמה על ידי שתי המשפחות שלהם, כולל חגים וארוחות משפחתיות מורחבות, אחיו הצעיר של מיכאל מתחתן עם חברתו בעשר השנים האחרונות. "הם היו ביחד משהו כמו עשר שנים. היו לו ספקות לפני החתונה, הוא לא היה בטוח, היא ידעה מזה, אבל הם כן החליטו להתחתן וללכת על זה. אולי הם חשבו שהכול יסתדר בסוף".

 

אבל הדברים לא הסתדרו בסופו של דבר. הם הביאו ילדה לעולם, ולפני שמלאו לה שנה, החליטו בני הזוג להיפרד ואח של מיכאל יצא גם הוא מהארון. "מיד לאחר הפרידה הוא מצא בן זוג, והוא איתו מאז, כבר יותר מעשר שנים. לבן הזוג שלו כבר היו שלוש בנות משלו. היום הגדולה בשנות העשרים והצעירה בשנות העשרה".

 

ואז הוא בא ומספר להורים שלך שהוא החליט להתגרש ושהוא הומו?

"כן. גם פה אני לא מצליח לזכור את הצד של אבא שלי בעניין הזה. אמא שלי שוב הייתה מאוד מוטרדת, ודאגה מאוד מה יהיה גורלה של נכדתה. היא דאגה מזה שהיא תגדל להורים גרושים בשני בתים שונים ואיך היא תתייחס לבן הזוג החדש של אחי. היא פחדה שיהיו לה בעיות פסיכולוגיות בעתיד. אבל למעשה הילדה הייתה תינוקת כשהם נפרדו והיא לא מכירה מציאות אחרת, היא לא מכירה מציאות בה אבא ואמא גרים יחד".

 

לחיות עם בן זוג, להביא ילד עם הגרושה

לפני כשלוש שנים אחיו הצעיר של מיכאל, שעדיין נמצא עם בן זוגו, החליט להביא עוד ילד משלו לעולם, ולעשות את זה עם גרושתו. "בין שלושתם יש מערכת יחסית מאוד לבבית. למרות שהם גרושים היא עדיין חלק אינטגרלי והדוק מהמשפחה. לא רק היא, גם ההורים שלה. אנחנו עדיין חוגגים איתם את כל האירועים המשפחתיים והחגים".

 

איך זה מסתדר להביא ילד עם הגרושה במקביל לחיים עם בן הזוג?

"זה מסתדר נהדר, הבן זוג של אחי מאוד אוהב ילדים. הילד היום בן שלוש ומאוד אוהב את שלושתם, מהצד נראה לי שהילד אוהב את הבן זוג יותר מההורים שלו. המשפחות גרות אחת ליד השניה, הם מאוד גמישים בהסדרים שלהם וההורים שלי מאוד עוזרים כי הם רוצים לבלות עם הנכדים. זה עובד ממש טוב וכל הצדדים מרוצים".

 

מה לגבי האח השני שלך?

"הוא הכי סגור ומופנם משלושתנו. אמא שלי במשך שנים הייתה משוכנעת שיש לו חברה ושהוא לא מספר. תמיד חשדתי שהוא גיי והתברר שצדקתי בסוף. הוא יצא מהארון כשהוא החליט להביא ילד עם אישה סטרייטית במסגרת של הורות משותפת. היום הילד שלהם בן שש".

 

ואמא שלך שוב שומעת את המשפט:"אמא יש לי משהו לספר לך?"

"אני חושב שבשלב הזה היא כבר לקחה את זה יותר בקלות. כבר היו לה נכדים והיא קצת נרגעה. אני חושב שזה הלך ונהיה קל, הפעם השלישית כבר הייתה לה יותר קלה אני מאמין".

 

ההורים קיבלו את זה הרבה יותר טוב משנדמה (צילום: אוסף משפחתי) (צילום: אוסף משפחתי)
ההורים קיבלו את זה הרבה יותר טוב משנדמה(צילום: אוסף משפחתי)

 

הורים לילדים גייז צריכים לעבור את התהליך שעובר על ילדיהם בעצמם, תהליך שלוקח בדרך כלל שנים - משלב הבושה וההסתרה, שלב היציאה מהארון בפני חברים ומשפחה, ועד שלב ההשלמה. הוריו של מיכאל היו צריכים לחוות את התהליך הארוך הזה פעם אחר פעם, אצל כל אחד ואחד מילדיהם.

 

אז כיצד אמא מקבלת את העובדה ששלושת בניה הם גייז? האם הפעם הראשונה שבה יוצא ילד מהארון יותר קשה לעיכול מאשר הפעמים האחרות? "היה לה הכי קשה עם היציאה של אחי הצעיר, היציאה השנייה מהארון. בי ובאחי האמצעי היא חשדה במשך השנים, אבל הייתה בטוחה שאחי הצעיר שהיה נשוי לאישה במשך שנים, הוא סטרייט".

 

 

היום אמא של מיכאל חיה בשלום עם העובדה שכל בניה הם גייז. "לא מטריד אותה ששלושתנו גייז. היא מאושרת שיש לה נכדים ומשפחה רחבה. היא בדקה באינטרנט את כל הנושא הגנטי, אבל היא לא חשה אשמה או נקיפות מצפון. בעבר היא אמרה לי שנטייה מינית מעולם לא היוותה גורם משמעותי עבורה, שכן הנטייה לא מעידה על אופי, לטוב או לרע".

 

הויכוחים בין הגורמים להומוסקסואליות ככל הנראה יימשכו בשנים הקרובות. אמנם רבים המחקרים הטוענים כי הגורם הוא גנטי ושהומוסקסואליות היא שוות ערך לצבע עור, אך מנגד, הכרה במחקרים האלה והפיכתם לרשמית על ידי עולם המדע, תשנה את כל סדרי העולם אותם אנו מכירים, ותיאלץ לפצוח ברפורמות חדשות בכל הנוגע לזכויות קהילת הלהט"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוסף משפחתי
הראשון שיצא. מיכאל הוכברג
צילום: אוסף משפחתי
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים