שתף קטע נבחר

שינויים בבורסה: ת"א 25 יורחב ל-35 חברות

הבורסה בוחנת מהלך של מהפיכה במדדים המרכזיים ע"י הגדלת מספר המניות שיכלול כל מדד. אחרי השינוי, מדד המעוף (מדד תל-אביב 25) יכלול את 35 המניות הגדולות בשוק. מדד 75 יורחב ל-90 מניות ומדד ת"א-100 יהפוך למדד ת"א-125. האם זה מה שיפתור את בעיית המחזורים הנמוכים בבורסה הישראלית?

הפיתרון לבעיית הנזילות בבורסה בדרך? דירקטוריון הבורסה מתכנן שינוי דרמטי במבנה המדדים בבורסה בת"א. הבורסה הודיעה היום (א') על כוונתה ליישם מהלך של הרחבת המדדים כך שכל מדד יכלול יותר מניות. הרפורמה המתוכננת נבחנת כעת ע"י דירקטוריון הבורסה והמהלך עתיד לצאת לפועל בשנת 2016.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

בורסת ת"א סובלת כבר זמן רב מבעיה של מחזורים נמוכים במסחר והיעדר נזילות. תקופת היובש בבורסה באה לידי ביטוי בכך שנרשמת פעילות נמוכה במניות שמחוץ למדד המרכזי של הבורסה – מדד המעו"ף (ת"א-25) וכן בהנפקות חדשות נמוכות יחסית. לאחרונה ניסתה הנהלת הבורסה להתמודד עם בעיית ההתייבשות ע"י הארכת שעות המסחר, אך צעד זה לא הוביל לשינוי משמעותי.

 

35 הוא 25 החדש

המדדים המרכזיים היום בבורסה בת"א הם מדד המעו"ף - ת"א-25 (הכולל את 25 המניות בעלות השווי שוק הגדול ביותר בשוק), מדד ת"א-75, מדד ת"א-100 ומדד הבנקים. בסך הכול מושקעים במדדים המרכזיים כ-95% מהכספים שמושקעים בבורסה. לאחר אישור הרפורמה, יותר מניות יכנסו לכל המדדים, כך שהמדד המרכזי בבורסה – מדד המעוף (מדד תל-אביב 25) יכלול את 35 המניות הגדולות בשוק במקום 25 המניות. מדד 75 יורחב ל-90 מניות ומדד ת"א-100 יגדל בעוד 25 מניות ויהפוך למדד ת"א-125.

 

השינוי הגדול בגודל המדדים יבוצע בהדרגה. הבורסה הודיעה כי השינוי יבוצע ב-12 פעימות, אחת לכל חודש על פני שנה מלאה וזאת במטרה למנוע זעזועים בשוק.

 

לאחר שהרפורמה תצא לדרך ומספר המניות יגדל במדדים, ירד משקלה של כל מניה במדד. במדדים ת"א-25 ו-ת"א-100, משקלה של כל מניה ירד ל-4% בלבד. במדד ת"א 75 (שיעלה ל-90) משקל המניה במדד ירד ל-2%.

 (צילום: יאיר חסון) (צילום: יאיר חסון)
(צילום: יאיר חסון)
 

תנאי סף קשים יותר

משקלן של 10 המניות הגדלות במדד ת"א-35 יופחת ל-40% בלבד לעומת משקלן במדד ת"א-25 שעומד על 71%. משקלן של 10 המניות הגדולות במדד ת"א-100 (שיהפוך ל-ת"א-125) יוקטן ל-36% לעומת משקל של 57% היום. במדד ת"א-90 (ת"א-75 היום) יופחת משקלן של 10 המניות הגדולות ל-20% לעומת 33% לפני הרפורמה.

 

עוד שינוי שמתוכנן עם ביצוע הרפורמה - התנאים לכניסה למדדים יוחמרו. המניות יצטרכו להציג תנאי סף נוקשים יותר כקריטריון כניסה למדד, מניה שלא תעמוד בתנאים החדשים תצא מהמדד.

 

כדי להיכנס למדדים המרכזיים, החזקות הציבור צריכות לעמוד על 35% לפחות. במדד ת"א-35 ערך השוק של החזקות הציבור צריך לעמוד על 1.5 מיליארד שקל. אם למניה (הנמצאת היום בת"א-25) יהיה בעת השינוי ערך החזקות ציבור של פחות ממיליארד שקל, היא תצא מהמדד. קריטריון זה צפוי לגרום לחברות הכלולות היום במדד ת"א-25 להפיץ יותר את מניותיהן בציבור כדי לא לצאת מהמדד כאשר יבוצע השינוי.

 

עידוד לחברות הקטנות

על פי הודעת הבורסה, המהלך נועד לשפר את חוסן המדדים למען המשקיעים ולמען חברות בינוניות-קטנות המבקשות לגייס הון בבורסה. השינוי נועד לתמוך בחברות היוצאות להנפקה ולעודד אותן לבחור בבורסה בת"א על פני הבורסות הזרות, בבואן להנפיק את המניות שלהן.

 

עוד מודיעה הבורסה כי הרפורמה המתוכננת מיועדת לשפר את יציבות המדדים ולהקטין באופן משמעותי את הסיכון של המשקיעים ועוקבי המדדים שמנהלים באופן ישיר היקף נכסים של כ-37.5 מיליארד שקל על מדדי המניות של הבורסה.

 

"באופן טבעי, החברות הקטנות והבינוניות (mid-cup) ייהנו מעלייה בביקושים ובכך תצליח הבורסה להגדיל את הנזילות במניות הסובלות מבעיית נזילות כגון חברות קצה בת"א 75", מעריך שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי ישראל בקבוצת פיוניר.

 

הבורסה תקרוץ למנפיקות?

בסיכום כללי מעריך בן אריה, מקבוצת פיוניר, כי הפתרון שמציעה הבורסה אכן יכול לסייע לבעיית הנזילות בשוק. "החלק הנסחר בתעודות סל כיום הולך וגדל מידי יום ותופס נתח משמעותי.

אין לי ספק כי הביקושים לחברות הגדולות כגון טבע, פריגו ולאומי ירדו כתוצאה מהאיזון שחברות תעודת הסל יצטרכו לבצע בעקבות הרפורמה המוצעת. למרות זאת, חשוב לזכור כי חברות אלו אינן סובלות מבעיית נזילות".

 

עם זאת, לגבי היכולת של המהלך לעודד הנפקות בבורסה, יש הרבה יותר סקפטיות. "הפתרון המוצע עדיין לא מטפל בבעיה האמיתית – חוסר האטרקטיביות של הבורסה בעיני החברות המנפיקות", מציין בן אריה.

 

"חברות טכנולוגיות מובילות מעדיפות עדיין להנפיק מניותיהן בנאסד"ק ובורסות אחרות – הן מבחינה רגולטורית והן מבחינת נפח המשקיעים. לראייה בשבע השנים האחרונות עזבו את הבורסה כ-200 חברות והונפקו רק כ-20 חברות חדשות", אומר בן אריה.

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים