שתף קטע נבחר

המדינה משקיעה בחינוך בהתנחלויות פי 2 מאשר ביישובי הגליל

משקיעים באזורי עדיפות לאומית? מחקר של מרכז מאקרו לכלכלה מדינית חושף כי ההשקעה בחינוך ביהודה ושומרון עומדת על 12,899 שקל לתלמיד, פי 2 יותר מאשר ביישובי הגליל. בעוד שבכיתה ממוצעת במדינה יש 30.4 תלמידים, בישובים ממזרח לגדר ההפרדה לומדים 21.7 תלמידים בכיתה. משרד החינוך: לא ברור מהיכן נלקחו הנתונים

מחקר חדש של מרכז מאקרו לכלכלה מדינית חושף את פערי ההשקעה בחינוך בין התנחלויות לשאר הישובים בארץ. על פי המחקר, ההשקעה בחינוך גבוהה יותר ביהודה ושומרון מאשר בשאר חלקי הארץ, לרבות הנגב והגליל שנחשבים לאזורי עדיפות לאומית. כמו כן, ההשקעה בישובים שממזרח לגדר ההפרדה גבוהה יותר מאשר בישובי יהודה ושומרון אשר ממוקמים ממערב לגדר ההפרדה.

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה:

 

"הנתונים שעולים מהמחקר מציגים הקצאת משאבים גבוהה במיוחד לאזור יהודה ושומרון ובפרט ליישובים המבודדים ממזרח לגדר", אומר ד"ר רובי נתנזון מנכ"ל מרכז מאקרו, "המסקנה היא שמדובר במדיניות מוכוונת ומודעת של מתן תקנים עודפים והענקת תוספות תקצוב ליישובים אלו, על חשבונם של אותם יישובי פריפריה בצפון ובדרום אשר הוגדרו כאזורי עדיפות לאומית".

 

על פי המחקר, המדינה משקיעה בשנה סכום ממוצע של 6,540 שקלים בתלמיד. בישובי הגליל עומד הסכום הממוצע על 6,761 שקלים לתלמיד ובנגב על סכום ממוצע של 7,788 שקלים לתלמיד. בישובי יהודה ושומרון שממערב לגדר ההפרדה משקיע המדינה סכום דומה לזה שהיא משקיעה בנגב. אולם בישובים שממזרח לגדר הסכום השנתי עומד על רמה ממוצעת של 12,899 שקלים לתלמיד.

 

ההשקעה העודפת ביישובי יהודה ושומרון באה לידי ביטוי באחד הפרמטרים שעומדים בימים אלה בלב הדיון הציבורי בנושאי חינוך – מספר התלמידים בכיתה. מהמחקר עולה כי בעוד שבכיתה ממוצעת במדינה יש 30.4 תלמידים, כיתה ממוצעת ביהודה ושומרון מונה 23.4 תלמידים ובישובים ממזרח לגדר ההפרדה לומדים 21.7 תלמידים בממוצע בכיתה. ביישובי הנגב והגליל עומד הממוצע על 24.5 ו-24.7 בהתאמה.

 

העדפת ישובי יהודה ושומרון בתקצוב באה לידי ביטוי גם בתוצאות התלמידים בבגרות. שיעור הזכאים לבגרות ללא יהודה ושומרון עומד על 66.6%. בישובים שממזרח לגדר הפרדה עומד השיעור של 68.7%, בעוד שבנגב רק 55% מהתלמידים מסיימים את לימודיהם עם בגרות ובגליל 61.2%.

 

מחברי המחקר טוענים כי תקצוב יתר של הרשויות ביהודה ושומרון מביא בסופו של דבר לחוסר יעילות של מערכת החינוך בחלק זה של הארץ. מחישוב של היחס בין תקצוב לשיעור הזכאים לבגרות עולה, כי ביהודה ושומרון מוציאה מערכת החינוך 262.2 שקלים עבור כל אחוז של התלמידים שזכאים לבגרות. בישובים שממזרח לגדר ההפרדה ההוצאה אפילו גדולה יותר ועומדת על 273.4 שקלים לאחוז זכאות.

 

בשאר חלקי הארץ עומדת ההוצאה הממוצעת על סכום נמוך בהרבה – 176.7 שקלים לאחוז של זכאים לבגרות. בנגב עומדת ההוצאה על 198.7 שקלים ובגליל על 152.5 שקלים.

 

ממשרד החינוך נמסר כי עלות ממוצעת לשנה"ל תשע"ד לתלמיד היא 16.3 אלף ש"ח לכל שלבי החינוך לעומת 15.5 אלף ש"ח באזור יהודה ושומרון. לפיכך לא ברור מהיכן לקוחים הנתונים שמפרסם מכון מאקרו ועל מה הוא נסמך. בנוסף, ממוצע התלמידים לכיתה במוסדות רגילים וכיתות רגילות עומד על 28 תלמידים ברמה הארצית והממוצע ביישובי יו"ש עומד על 27.2 תלמידים לכיתה.

 

השתתפה בהכנת הידיעה: שחר חי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פסגות. התנחלות סמוך לרמאללה
צילום: AP
מומלצים