שתף קטע נבחר

זהי את הכתם: אפליקציה לזיהוי דם מחזור

האם את נידה? אפליקציה חדשה מתיימרת להחליף את הרבנים ויועצות ההלכה, ולתת מענה דיסקרטי לאישה שראתה כתם דם, ולא יודעת מה מצבה ההלכתי. המפתח מציג שאלון בשלבים ומניפת צבעים - אך יועצות ההלכה לא מתלהבות: "האפליקציה פשטנית מדי, והיא עלולה להטעות"

 (צילום מסך) (צילום מסך)
(צילום מסך)

 

צילומים של דם מחזור הפכו להיות טרנד אופנתי-חתרני לאחרונה, אבל לא לכך כיוונו מפתחי האפליקציה החדשה "בודקת כתמים חכמה". לא, זו (כנראה) לא בדיחה: אפליקציה אמיתית לגמרי מתיימרת לאבחן כתמי דם של נשים כ"מטמאים" (דם נידה) או "לא מטמאים".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>   

 

"בודקת כתמים חכמה", אפליקציה חינמית המוצעת להורדה ב"פליי סטור" וב"אפ סטור", מתיימרת להחליף את העין האנושית של הרב או "יועצת ההלכה", באמצעות שאלון אישי המנפק, בסופו של התהליך, תשובה למתלבטת.

 

כל מה שחדש ומעניין - בערוץ היהדות :

 

"רוצה לדעת אם את אסורה או מותרת בלי לערב אנשים אחרים בחיים הכי אינטימיים שלך?" שואל המפתח פאר ברזילי, ומציע שאלון סלולארי, שמזכיר מעט פורמטים של שאלוני רשת שונים – בהתבסס על שאלות ששואלים רבנים, בבואם לבחון "כתמי דם" החשודים ככאלה המטמאים את האישה.

 

מניפת צבעים וירטואלית

הוא נפתח בשאלות אודות "הרגשתה" של השואלת; האם המראה לווה גם בתחושות פיזיות קדם-מחזוריות או לא? בהמשך, יברר "השאלון האנונימי" באיזה אופן התגלה הכתם: האם בזמן קיום יחסים, ביקור בשירותים וכיוצא באלה.

 

 (צילום מסך) (צילום מסך)
(צילום מסך)

 

תשובה שלילית תעביר את המשתמשת "לשלב הבא", שיתמקד בגוון "הכתם" והתאמתו למניפה הווירטואלית שמציגה האפליקציה. בסופו של השאלון האינטימי, תשכלל המערכת תשובה בינארית: טמא, או טהור.

 

מספר ההורדות של האפליקציה (לפחות על פי "פליי סטור") עומדת נכון לכתיבת שורות אלו על כמאה בלבד. הביקורות הספורות עד כה של משתמשים בחנויות האפליקציה, זיכו אותה בדירוגים נמוכים.

 

יועצת הלכה: האפליקציה פשטנית מדי

באופציית המידע הנוסף על האפליקציה, מציג המפתח, פאר ברזילי, את הראציונל שלו. המטרה - שחרור התלות של נשים בגורמי סמכות חיצוניים, בכל הנוגע לחייהם ההלכתיים-אינטימיים: "לא מרגישה בנוח לברר אודות כתמייך אצל רב או יועצת הלכה? לא רוצה שאחרים ידעו מתי את הולכת למקווה? עכשיו את יכולה!"

 

 (צילום מסך) (צילום מסך)
(צילום מסך)

 

האמנם? יועצות הלכה שעימן שוחחנו לא מתלהבות. הרבנית נעה לאו, "יועצת הלכה" ומרכזת תוכניות לימוד "יועצות הלכה" במדרשת נשמת, דווקא תומכת ברעיון של "לא לערב אחרים", אך סבורה כי האפליקציה לא נותנת לכך מענה.

 

"אני בהחלט בעד שנשים יקחו את האחריות על עצמן, ילמדו את ההלכה, ולא יצטרכו לרוץ על כל דבר לשאול", היא אומרת. "הגיע הזמן שהן ידעו להתמודד לבד. אבל", היא מסייגת, "האפליקציה פשטנית מדי, והיא יכולה מאוד-מאוד להטעות. הטעויות שהיא עלולה לגרום, הן לא רק שנשים יקלו לעצמן כשהן אמורות להחמיר - אלא שהן יחמירו על עצמן במקום שאפשר היה להקל. זה בעייתי למעשה משני הצדדים".

 

הרבנית לאו טוענת כי פשטנות הצבעים המוצגים באפליקציה, "והשאלות הפשוטות", כהגדרתה, לא באמת נותנים מענה לסיטואציה המורכבת. "זה החיסרון הגדול שלה", היא קובעת. "הכיוון הכללי הוא נכון, אלו שאלות שצריך לשאול. אבל התשובות הן לא שחור-לבן. התשובות הרבה יותר מורכבות, וקשורות אחת לשנייה.

 

"אם אישה תסמוך על זה, היא הרבה פעמים תחמיר על עצמה, ובשביל זה לא צריך שום אפליקציה. ההמלצה שלי: לא כדאי להשתמש בה. במקום זה, ללמוד ולדעת כל אחת לגבי עצמה, ורוי גם שכל אחת תחליט לגבי עצמה ממקום של ידע, לא וממקום פשטני ושטחי".

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים