שתף קטע נבחר

מבדיחות על הצבא ועד קריאה לסירוב פקודה: צה"ל חסר אונים מול הפייסבוק של החיילים

ביקורת גלויה על תנאי השירות ועל התנהלות הצבא, סרטונים היתוליים ועמוד פייסבוק פופולרי של חיילים הכולל גם ביקורת פוליטית. צה"ל מתקשה לגבש ולהשריש מדיניות לגבי שימוש של חיילים ברשתות חברתיות. לפחות במקרה אחד משמש פייסבוק לקריאה פומבית לסירוב פקודה קולקטיבי בנושא הזקנים

 

 

הענשת לוחמי הנח"ל שהתלוננו בפייסבוק על תנאי המגורים שלהם בחום הכבד, שנחשפה אתמול ב-ynet ועוררה הדים וביקורת כלפי המג"ד ששפט אותם, היוותה תזכורת לקושי של צה"ל להתמודד עם תופעת שימוש החיילים ברשתות החברתיות. שנה וחצי מאז שהתפוצצה מחאת דוד הנחלאווי ברשת, שבמסגרתה תמכו מאות חיילים בחייל סורר, שוב, ובמקרה כמובן, מציף אירוע של חיילים בחטיבת הנח"ל את הקושי של הצבא לקבוע או ליישם מדיניות אחידה כלפי חיילים המפרסמים תכנים ברשת.

 

"אין מה לבוא למג"ד 50 בטענות, כי שיקול הדעת שלו היה ענייני וההחלטה שלו לגיטימית", מסביר קצין בחיל החינוך שלקח אשתקד חלק בעבודת מטה להסדרת הנושא. "הפוסט שהפך לויראלי וגרף מעל 10 אלף שיתופים מקביל לזה שחייל ייצא מהקריה לכיכר רבין, יעמוד שם עם מדיו ויכרוז במגאפון לעוברים ושבים על טענות להפליה וביקורת המכפישה מפקדיו ואת הצבא.

 

"עדיף שחיילים יתלוננו על עוולות הנגרמות להם לכאורה בדרכים המקובלות: מכתב תלונה למפקד בכיר, קבילה לנציב קבילות חיילים, ובמקרי קיצון גם פנייה אנונימית לתקשורת הממסדית שתיבדק לפני הפרסום, אם בכלל, ותכלול תגובת הצבא. צה"ל יודע לקבל ביקורת וחייל לא נענש על פנייתו לעיתונאים או על קבילה שהגיש גם אם נמצאה לא מוצדקת. אבל אם נישאר אדישים לביקורת פומבית וחד צדדית על מפקדים בכיכר העיר– הדרך לאנרכיה תהיה קצרה".

 

לצבא יש עוד דרך ארוכה לעשות בנושא. לפני כשנה וחצי, על רקע פרשת דוד הנחלאווי, נקטו חיל חינוך כמה צעדים שרובם נגעו ל"הסברה רכה" כלפי התופעה: למתגייסים בבקו"ם נאמר כבר ביומם הראשון בצבא כי אסור לפרסם תכנים פוגעניים באינטרנט ולמפקדים התאפשר לשפוט על כך חיילים בדין משמעתי תחת הסעיף הכללי, הכמעט טכני, של התנהגות בלתי הולמת.

 

מחאת הזקנים של חיילים ברשת:

 

 



 

התוצאה היא שחיילים אכן נענשו על פרסום פוסטים שעלולים להביך את הצבא. חלקם נשלחו לריתוק או ננזפו, אך ברוב המקרים, כך נראה, חיילים לא חוששים גם היום לפרסם ביקורת גלויה על הצבא. כך למשל מתנהל זה כחודשיים "מרד וירטואלי" של אלפי חיילים נגד ההחלטה שנחשפה ב-ynet לבטל את הפטור לזקן מרצון חופשי. בזה אחר זה, ללא כל חשש, בפנים גלויות (ומזוקנות), פרסמו מאות חיילים גינויים נגד הפקודה החדשה, ורבים מהם הצהירו שלא יתגלחו בשום אופן. הפוסטים עדיין קיימים ברשת, וחלקם קוראים לסירוב פקודה קולקטיבי מתוך הנחה שהצבא לא יעניש אלפי חיילים יחד.

 

"איזה בדיוק כלים יש לי כמ"פ לנטר עכשיו את הרשת ולחפש חיילים שלי שפרסמו פוסט נגד הצבא בזמן שאני בתעסוקה מבצעית בגבול הצפון?", תוהה קצין בגדוד חי"ר, שאחד מחייליו פרסם מחאה נגד פקות הזקנים. "גיליתי את זה אחרי חודש וחצי, במקרה, והעדפתי שהמ"מים יעשו שיחות מחלקה ויזכירו שזה אסור. לא מן הנמנע שמ"פ בגדוד מקביל היה מעניש על כך את החיילים. ההנחיות בנושא מאוד כלליות ואמורפיות, ומשאירות יותר מדי פתח לשיקול דעת של חייל דעתן או של מפקד שאמור לטפל בו".

 

 
מחאת דוד הנחלאווי באפריל 2014 ()
מחאת דוד הנחלאווי באפריל 2014

מחאת חיילי הנח"ל על היעדר המזגנים ()
מחאת חיילי הנח"ל על היעדר המזגנים

  

כך למשל, סרטונים שפרסמו לפני פחות משנתיים לוחמים מחטיבת הצנחנים, שבהם נראים חיילים מחופשים רוקדים בתוך מוצה באופן שעלול להתפרש כהשפלה של אחד מהם, זכה לגיבוי המפקדים בגדוד. המפקדים צפו בסרטונים שעלו ליוטיוב, וטענו שמדובר בהווי גדודי לגיטימי, ולכן אין מה לשפוט את החיילים או לדרוש מהם להסיר את הסרטונים. "באותו מקרה המפקדים שכחו כנראה שאת היוטיוב כולם רואים, ומה שיכול להיות נחמד ומעודד מוטיבציה בנורמות של גדוד בצבא, עלול להיראות על ידי הציבור כמבזה את הצבא", אמר הקצין מחיל החינוך.

 

הוא מודה בבעייתיות הקיימת: "כשחייל מסרב פקודה לעלות לשמור או מנבל את פיו כלפי חבריו או מפקדו, הוא מייד יעלה למשפט וכנראה גם יישלח לכלא. לא משנה אם מדובר במג"ד שריון ששופט אותו ברמת הגולן או ראש ענף מהשלישות ששופט אותו בתל השומר. האכיפה, המדיניות והתגובה הן לרוב אחידות וברורות בכל יחידות צה"ל. בנושא השימוש בפייסבוק אכן קיימת בעיה".

 

 

דבריו מקבלים חיזוק משיטוט בדף הפייסבוק הפופולארי "חיילים מצייצים", שבו מועלים מדי יום פוסטים של חיילים, באופן גלוי, כשחלקם לובשים מדים ומזדהים גם בשמם. חלק מהפוסטים מלווים בתמונות וסרטונים שהחיילים מצרפים לאחר שצילמו בתוך בשטח הבסיס או הגזרה שבה הם משרתים.

 

לצד פוסטים היתוליים ומשעשעים, שבהם חיילים מספרים בדיחות מעולמם כחיילי חובה או מעלים שירים שהם מבצעים, ניתן למצוא מגוון פוסטים עם ביקורת הומוריסטית על צה"ל בנושאים שונים. מתמונה המלגלגת על ביקורת אכ"א, דרך תלונות ציניות על מחסור באוכל או בתנאים פיזיים נאותים בבסיס, ועד לבדיחות על סמלים צה"ליים כמו כומתות ותגי יחידה. בחלק מהמקרים מתפרסמים גם סרטונים על פעילות בשטחים עם אמירות פוליטיות לצידן בשרשורי התגובות.

 

לצד אלה, יש לציין כי בנושא אחד צה"ל הצליח יותר בשנים האחרונות: צמצום דרסטי והעלאת מודעות נגד המקרים בהם חיילים מפרסמים תמונות או סרטונים מסווגים.

 

מדובר צה"ל נמסר: "קיימים נוהלים הנוגעים לשימוש ברשתות חברתיות אשר הופצו לכלל צה"ל באמצעות מערכי שיעור המועברים ביחידות השונות. צה"ל רואה ברשתות החברתיות מרחב ציבורי, לפיכך במסגרת הנוהלים, על חייל שמשתמש ברשתות החברתיות לעשות זאת תוך שמירה על ביטחון מידע, על כבוד האדם, על ייצוגיות, על מתן דוגמה אישית, ולהימנע מהשתתפות במחאות ציבוריות בנושאים צבאיים או מדיניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאת הפייסבוק של הלוחמים על החום בבקעת הירדן
מומלצים