שתף קטע נבחר

ככה מתחילים לטעום: 8 כללים למעבר נכון למזונות מוצקים

מתי יודעים שהגיע הזמן? עם מה מומלץ להתחיל? ואיזה תפריט כדאי לתת לתינוק מגיל חצי שנה עד שנה? רגע לפני שאתם מתחילים במעבר למזונות מוצקים - כל מה שחשוב לדעת

בשיתוף מטרנה

 

מעבר מהנקה או תחליף חלב למזון מוצק פותח עולם שלם של אפשרויות, אבל גם מעורר לא מעט חששות, שאלות ולבטים. איך יודעים מה לעשות ומהי הדרך הנכונה לצלוח את שלב הטעימות בהצלחה? הנה שמונה כללים בסיסיים שיעזרו לכם במהלך התקופה:

 

1. כך תדעו מתי להתחיל

הגיל המתאים לתחילת הצגת מזונות מוצקים לתינוק הוא סביב גיל חצי שנה. מעבר לגיל הכרונולוגי, חשוב לוודא שהתינוק מראה סימני מוכנות: יכול להחזיק את הראש והצוואר באופן יציב, מצליח לשבת (גם אם הוא אינו יושב לגמרי אלא בחיק מבוגר זה בסדר), יש לו תיאום בין העיניים, הידיים והפה (כלומר מסוגל לראות חפץ, להושיט אליו ידיים במודע ולהכניסו לפיו) והוא מראה התעניינות במזון שאתם ההורים אוכלים. לעתים, גם התעוררות בלילה מרעב, מכיוון שחלב האם או התחליף חלב אינם מספיקים לתינוק, יכולה להיות סימן למוכנות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

2. עם מה מתחילים?

המזונות הראשונים המומלצים לתינוק, על פי המדריך להזנת התינוק הבריא של משרד הבריאות, כוללים פירות, ירקות, קטניות, בשר, עוף, הודו ודייסות לתינוקות המועשרות בברזל. מומלץ לתת בכל פעם מזון חדש אחד בלבד, גם בכדי לאפשר לתינוק להכיר בכל פעם טעם שונה, וגם כדי שבמידה ויפתח אלרגיה למזון מסוים, ניתן יהיה להימנע ממנו בהמשך.

 

3. מתי במהלך היום מציגים מזון חדש?

כדאי להציע את המזון החדש בשעות הבוקר, כאשר התינוק ערני, ולא כדאי לנסות את הטעימות כשהוא רעב מדי, זאת בכדי שיוכל להתנסות בחוויה החדשה ולחוות אותה כחיובית ומהנה. בנוסף במידה והוא יפתח תופעה אלרגית למזון החדש עדיף שזה יהיה בשעות היום ולא בשעות הלילה.

 

היכנסו לקרוא כתבות נוספות על תזונת תינוקות

 

4. התקדמו בהדרגה

המעבר למזונות מוצקים צריך להיות הדרגתי: יש חשיבות להגשה הראשונית של המזון במרקם מחיתי, ובהמשך במרקם גס יותר, כדי להגביר את ההתקבלות שלו אצל התינוק. חשוב להדגיש כי לא מומלץ לדחות מתן מזונות מוצקים לגיל מאוחר יותר משישה חודשים, זאת משום שדחיית הצגת המזון המוצק מגבירה את הסיכוי שהתינוק יתקשה לקבלו, וידרשו מאמצים רבים יותר להרגילו לטעם החדש.

 

5. כמה לתת?

כאמור הגיל המתאים למעבר למזונות משלימים הוא סביב גיל חצי שנה אבל במידה והתינוק מוכן עוד קודם לכן הרי שניתן כבר החל מגיל ארבעה חודשים. אז יש להקפיד על כמויות מזעריות בלבד של כפית עד שתיים פעם ביום. בגיל חצי שנה כדאי להגדיל בהדרגה את הכמויות ואת מספר הארוחות כך שהן יחליפו חלק מהארוחות מבקבוק או מהנקה.

 

6. מגבלות עד גיל שנה

חשוב להקפיד על מתן מים רתוחים בלבד עד גיל שנה. מים לשתייה ניתן לתת החל מגיל חצי שנה עם ההוספה ההדרגתית של המזונות. לפני כן אין צורך בתוספת של מים או כל נוזל אחר מלבד חלב האם או התחליף שהתינוק מקבל, המספקים לו את כל הנוזלים להם הוא זקוק. אין לתת דבש העלול להכיל חיידק בשם בוטילינום שהינו מסוכן עבור תינוקות בגיל הזה.

 

לגבי מוצרי חלב - אין לתת חלב ניגר עד גיל שנה, מכיוון שהוא דל בברזל. מגיל חצי שנה אפשר לתת מוצרי חלב לא ממותקים (כגון יוגורט טבעי או גבינה לבנה) אך חשוב להקפיד שלא יהפכו להיות מרכיב מרכזי בתפריט של התינוק, מאותה הסיבה (דלים בברזלI). במקומם עדיף לתת מנה של דייסה בהכנה סמיכה להאכלה בכפית, שהינה עשירה בחלבון ובסידן אך גם בברזל.

 

7. סבלנות וחזרתיות

 מחקרים מלמדים כי יש תינוקות שעבורם נדרשת הצגה חוזרת ונשנית של מאכלים (לעתים אפילו עד עשרים פעם). לכן, אל ייאוש אם הקטנטן סגר את הפה או אף ירק החוצה את מה שהוכן לו באהבה, אפשר לנסות ולהציע לו שוב בהמשך ולא למהר ולהגיד שהוא: "לא אוכל פירות" או "לא אוהב ירקות". עזבו אותו לכמה ימים ונסו בהמשך להציע שוב את המזון שהוא כביכול "לא אוהב".

 

8. כבדו את סימני הרעב והשובע של התינוק

הכלל האחרון הוא אולי החשוב ביותר מבחינת הקניית הרגלי אכילה בריאים לחיים ומניעת מאבקי כוח שנוצרים בין הורים לילדים סביב נושא האוכל. חשוב להבין שהמעבר למזונות מוצקים צריך להיות מונחה על ידי התינוק עצמו, כלומר באחריות ההורים להציג מגוון מזונות בריאים מתפריט המשפחה, אולם, חשוב מאוד לכבד את רצונותיו של התינוק, כי רק הוא יחליט מה וכמה לאכול.

 

תינוקות נולדים עם מנגנון בריא של רעב ושובע וחשוב לכבד אותם – לא לשדל אותם לאכול כאשר הם כבר לא רוצים יותר ובוודאי שלא להכריח . שפת הגוף של תינוק שאינו רוצה לאכול מאד ברורה – הוא מתחיל לסובב את ראשו לכפית המוגשת שלו , סוגר את פיו ואפילו יורק החוצה במידה ובכל זאת התעקשתם בתחבולות שונות להכניס אל פיו.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית והמנהלת המדעית של מטרנה






פורסם לראשונה 19/08/2015 11:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשוב לוודא שהתינוק מראה סימני מוכנות
צילום: shutterstock
מומלצים