שתף קטע נבחר

למה יש עמלה על קרן נאמנות?

בחלק קטן מהקרנות נאמנות הנסחרות בארץ קיימת עמלה (המכונה בשם שיעור הוספה) שהמשקיע צריך לשלם עבור השקעה בקרן. מה מטרת העמלה?

בעת רכישת קרן נאמנות המשקיע נדרש לעיתים לשלם שיעור הוספה. שיעור ההוספה הינו סוג של עמלה חד פעמית, המבטאת את הפער (תוספת) שבין המחיר הכלכלי של יחידה בקרן נאמנות, הנגזר משווי הנכסים בהם היא מחזיקה, למחיר הקנייה שלה.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

שיעור ההוספה אינו מאוד מקובל בארץ ובחו"ל עמלה זו הרבה יותר מקובלת. בארץ רק בכ-2% מהקרנות נאמנות קיים שיעור הוספה (28 קרנות מתוך 1,355 הקרנות הקיימות בשוק בישראל), שיעור ההוספה המקובל נע בין 0.05%-2%.

 

קנס על השקעה לטווח קצר

בארה"ב לדוגמא, מקובל לקחת שיעור הוספה בצורה מדורגת בהתאם להיקף ההשקעה. כך, גובה פרמיית הרכישה או שיעור ההוספה נגזרת מהיקף ההשקעה, כאשר ככול שזו גדולה יותר פרמיית הרכישה נמוכה יותר ולהיפך.

 

בניגוד לדמי הניהול, שהינם אחידים לכול המשקיעים, בשיעור הוספה יש למנהל הקרן את האפשרות לפטור חלק מהמשקיעים מחובת התשלום. המנהל יכול לקבוע היקף רכישה שפוטר משיעור ההוספה (בדומה למקובל בחו"ל), לתת הנחה חד פעמית ועוד.

 

למה צריך את שיעור ההוספה? מנהלי הקרנות טוענים כי מדובר בדרך לוויסות התנועות בקרן (יצירות ופדיונות) וזאת בכדי למנוע תנודתיות בהיקף הנכסים המנוהלים שעלולה לפגוע בביצועי הקרן, בעיקר אם הנכסים בקרן הם בעלי סחירות נמוכה.

 (צילום: index open) (צילום: index open)
(צילום: index open)
 

במילים פשוטות, שיעור ההוספה הוא סוג של "קנס" על נסיעה במהירות גבוהה ונועד למשוך לקרן משקעים לטווח ארוך על פני משקיעים לטווח קצר, מכיוון שככל שמחזיקים בקרן לתקופה ארוכה יותר שיעור ההוספה "מתפזר" על פני זמן ארוך יותר ולפיכך המשמעות והחשיבות שלו יורדות.

 

לא רוצים להרגיש "שבויים"

לעיתים לשימוש בשיעור ההוספה יש גם יתרונות עבור המשקיע ולא רק עבור מנהל הקרן, במיוחד אם מתקיימת תחליפיות בין גובה דמי הניהול שגובה מנהל הקרן לבין שיעור ההוספה. כלומר, מן המשקיע אמנם נגבה שיעור הוספה אך דמי הניהול נמוכים ביחס לקרנות אחרות בקטגוריה. במקרים כאלו, אחזקה לטווח ארוך של קרן עם מבנה עלויות כזה, עשויה להיות אטרקטיבית וזולה יותר למשקיע.

 

כך יכול מנהל הקרן לגוון את האפשרויות העומדות בפני המשקיעים שבוחרים להשקיע לטווח ארוך. העיקרון להנעת המשקיע להשקעה לטווח ארוך בדרך של שיעור הוספה ודמי ניהול מופחתים הוא טוב בבסיסו אך הבעיה היא שהוא אינו קורץ למשקיע הישראלי הממוצע. זאת ניתן להסיק מכך שמספר הקרנות בארץ הגובות שיעור הוספה ביחס לכלל התעשייה הינו מזערי.

 

אחת הסיבות האפשריות לכך היא שהמשקיע הישראלי ככל הנראה לא רוצה להרגיש "שבוי" ומעדיף את תחושת החופש ואפשרות המעבר התכוף בין קרנות ואפיקי השקעה, גם כאשר כתוצאה מכך נפגמים ביצועי תיק ההשקעות שלו.

 

מערך ייעוץ בהשקעות בבנק לאומי

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים