שתף קטע נבחר

ישנים עם מזגן? יהיה לכם יותר חם

גל החום שפוקד את ישראל בימים אלה מורגש במיוחד בשעות הלילה ולפנות בוקר. ישנים עם פוך ומזגן? אתם רק גורמים להתחממות כדור הארץ

מי שתהה אם כדור הארץ מתחמם, קיבל תשובה ארוכה ומנומקת בצורת גל חום קיצוני במיוחד ושניים נוספים, קיצוניים לא פחות, שאירעו מתחילת אוגוסט. אך מה נשתנה בגל החום האחרון מכל גלי החום שקדמו לו? לפני נתוני השירות המטאורולוגי, בגל החום שפקד אותנו נשברו באזורים שונים בארץ דווקא שיאי טמפרטורת המינימום היומית, זאת שנמדדת לרוב לפני עלות השחר.

 

עוד מאמרים בזווית, סוכנות ידיעות למדע :

המדינה נגד המדע

מלחמה ושלום בשדה תירס

ירידה לצורך עלייה

 

גל החום האחרון שפקד אותנו היה ייחודי בכך שגם בלילה ובשעות הבוקר המוקדמות הורגשו עומסי חום כבדים. במקומות רבים טמפרטורת המינימום הייתה הגבוהה ביותר שנמדדה בשנים האחרונות. בירושלים, לדוגמה, נמדדה בלילה טמפרטורת מינימום של 28.5 מעלות צלסיוס, בעוד שממוצע המינימום היומי בחודש זה הוא 19.5 מעלות בלבד. בסדום נמדדו בלילה קרוב ל-36 מעלות ובמישור החוף נמדדו "רק" 29 מעלות, אבל לצדן 90 אחוזי לחות. בגליל, בעמק החולה ובאזור הכנרת נמדדו בין 28 ל-31 מעלות.

 

 

בעיר סובלים יותר

בשונה מהסברה המקובלת כי התחממות כדור הארץ מתבטאת בטמפרטורות שיא גבוהות מהעבר, כלומר - טמפרטורות גבוהות בשעות היום, מחקרים מראים כי העלייה המשמעותית יותר היא דווקא של טמפרטורת המינימום היומית. תופעה זו גורמת לצמצום הפרש המעלות בין היום ללילה, מה שמכונה "משרעת הטמפרטורה היומית". לטמפרטורת המינימום, שנמדדת בדרך כלל בשעת בוקר מוקדמת, חשיבות למנגנונים רבים בטבע. היא חיונית למשל לתופעת הורדת הטל, שמאפשר את שרידותם של מיני צמחים רבים באקלים הצחיח הקיים באזורנו. מחקר שבוצע באוניברסיטת בן גוריון ופורסם ב"זווית" הראה שגם צמחים בעלי שורשים נסמכים על הטל כמקור משמעותי של מים.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

לפי פרופ' הדס סערוני מהחוג לגיאוגרפיה וסביבת האדם באוניברסיטת תל אביב, תופעת התחממות טמפרטורת המינימום מורגשת יותר באזורים עירוניים. "מאמצע יולי אנו עדים לטמפרטורות גבוהות מהממוצע בשעות הלילה והבוקר המוקדמות, ומי שסובלים מכך יותר מכולם הם תושבי הערים", היא אומרת. הסיבה לכך, לדבריה, היא תופעת "אי החום העירוני", שבה מורגשת עלייה בטמפרטורה בתחומי העיר כתוצאה מחום הנפלט ממבנים ומכבישים וכתוצאה מפעילות אנושית.

 

בתגובה לתנאי החום הקיצוניים, מגבירים התושבים את השימוש במזגנים ומשתמשים בהם לעתים לאורך כל שעות היממה. "השימוש המוגבר במזגנים בשעות הלילה מגביר את צריכת האנרגיה ואת זיהום אוויר המתלווה לה, והמזגנים עצמם פולטים חום לסביבה", מסבירה פרופ' סערוני. כך, למעשה, נוצר "מעגל קסמים" שבו ההתחממות רק הולכת וגוברת למרות הניסיונות לעצור אותה. לדבריה, פתרונות יסודיים וארוכי טווח לתופעת אי החום העירוני כוללים תכנון נכון יותר של המרחב העירוני, ריבוי הצמחייה בערים, שידוע שגורמת להפחתת עומס החום, והקטנת התלות במזגנים על ידי בנייה מתוכננת אקלים.

 

כדור הארץ ממשיך להתחמם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כדור הארץ ממשיך להתחמם(צילום: shutterstock)

 

54 מעלות בצל

אם עדיין חם לכם, תוכלו להתנחם בעובדה שבשבוע שעבר מזג האוויר היה סיוטי עוד יותר אצל שכנותינו ממזרח.

 טמפרטורות של 50 מעלות צלזיוס נמדדו בעיראק, בכווית ובאיראן. באיראן, בסיוע הלחות, נמדד עומס חום השווה לטמפרטורה של 72 מעלות צלזיוס! זהו עומס החום השני בעוצמתו שנמדד אי פעם, אחרי עומס החום שנמדד בסעודיה ב-2003 והיה שווה ערך ל-78 מעלות צלזיוס.

 

תוכלו גם לברוח בדמיון ל"עמק המוות" בקליפורניה, שבו נמדדה בשנת 1913 טמפרטורת השיא הגבוהה ביותר על פני כדור הארץ, כ-56.7 מעלות צלסיוס. המקום מחזיק גם באחד משיאי טמפרטורת המינימום - 41.7 מעלות. אך אל תרגישו מקופחים - לישראל מקום של כבוד ברשימת המקומות החמים בעולם, ומייצג אותה במעמד זה קיבוץ טירת צבי, עם 54 מעלות בצל שנמדדו בשנת 1942. כפי שהדברים נראים כרגע, נראה שהיום שבו ישראל תטפס למקום גבוה יותר בטבלה קרוב משחשבנו.

 

המאמר פורסם בזווית, סוכנות ידיעות למדע ולסביבה


פורסם לראשונה 21/08/2015 12:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים