שתף קטע נבחר

אוסטיאופורוזיס: למה זה קורה - ומהן השיטות למניעה

1 מתוך 3 צפויים לחלות באוסטיאופורוזיס בגיל מבוגר. מי נמצא בקבוצת הסיכון, איך אפשר להקטין את ההסתברות לחלות כבר בגיל צעיר, מהם הטיפולים האפשריים ומה הקשר לסטרואידים. רופאה מומחית באנדוקרינולוגיה ומדריכת ספורט בכירה מסבירות

אחת מתוך שלוש נשים מעל גיל 55 עלולה לשבור עצם כתוצאה מאוסטיאופורוזיס. "בניגוד לדעה הרווחת, אוסטיאופורוזיס אינה מחלה של נשים בלבד", אומרת ד"ר ליאנה טריפטו שקולניק, מומחית באנדוקרינולוגיה במרפאה למחלות עצם מטבוליות, מאוחדת. "באותה שכבת גיל, כל גבר חמישי עלול לסבול משבר אוסטאופורוטי. במדינת ישראל מעל 5000 בני אדם שוברים את צוואר הירך בשנה אחת כתוצאה מאוסטאופורוזיס".  

 

"מחלת האוסטיאופורוזיס אינה גורמת לכאב, זו מחלה "שקטה". ובשל הדמיון בשם, ישנו לעיתים בלבול עם מחלת האוסטאוארטריטיס שהיא ניוון סחוס במפרקים ובניגוד לאוסטיאופורוזיס, גורמת כאב רב", היא מסבירה.

  

פירוש השם אוסטיאופורוזיס הוא: אוסטיאו-עצם, פורוזיס-מחוררת וביחד עצם מחוררת. המונח מתאר במדויק את מצב העצם שנעשית צפופה פחות וכתוצאה מכך הופכת לשבירה. שברים אלו עלולים לגרום כאב, ירידה תפקודית משמעותית, ירידה באיכות החיים בגיל מבוגר ואף לסכן חיים במקרים מסוימים.

 

עוד: כך תתאימו פעילות ספורטיבית למצב בריאותי   

פעילות גופנית ותזונה: עשויים למנוע את המחלה  (shutterstock) (shutterstock)
פעילות גופנית ותזונה: עשויים למנוע את המחלה (shutterstock)
 

איך מתבצע האבחון? 

"אבחון אוסטיאופורוזיס נעשה באמצעות בדיקה של צפיפות העצם שהיא בדיקה פשוטה ולא פולשנית הכלולה בסל הבריאות". אומרת ד"ר טריפטו  שקולניק, "צפיפות עצם מהווה מדד עקיף להערכת חוזק העצם ומשתנה עם הגיל".

 

"שיא צפיפות העצם הוא בגיל 25-30", היא מוסיפה,"חשוב להבין, עצם הינה רקמה נוקשה וחזקה מאוד. מפליא לגלות כי היא נמצאת בהליך תמידי של התחדשות, גם באדם מבוגר, באמצעות מחזור ער של פירוק ובניה. החל מגיל 50, גיל המעבר אצל נשים, מתחילה עליה תלולה יותר בהליך הפירוק המתבטאת בירידה בצפיפות העצם. בתהליכי הפירוק והבנייה מעורבים חומרים רבים ביניהם הורמונים שונים וסידן. פעמים רבות מטופלים עם אוסטיאופורוזיס מתפלאים שרמת הסידן בבדיקת דם הינה תקינה, זאת אומרת שלכאורה, "לא חסר סידן". ההסבר הוא שלגוף מערכות ויסות חכמות של חילוף חומרים והוא יודע "להוציא" סידן מהעצמות על מנת שלא יחסר בדם. מאחר והסידן חיוני ביותר לחיזוק העצם, התהליך עלול לבוא על חשבון העצם וזו אחת הסיבות להידלדלותה".

 

חומר נוסף משמעותי בבריאות העצם הוא ויטמין D. ויטמין זה חיוני לספיגת הסידן ממערכת העיכול. מחסור בשני החומרים הללו מהווה גורם מהותי להיווצרות אותם "חורים" בעצם שגורמים להיחלשותה.

 

בידקו האם אתם עלולים לחלות  

ד"ר טריפטו שקוליניק מציינת מספר גורמי סיכון לאוסטיאופורוזיס בינהם: 

1: גנטיקה: נשים וגברים שיש במשפחתם סיפור קודם של אוסטיאופורוזיס.

2: הפסקת מחזור מוקדמת מגיל 50.

3: גיל מבוגר. 

4: עישון, צריכה של קפאין ואלכוהול.

5: העדר פעילות גופנית.  

6: תזונה דלה בסידן וחוסר של ויטמין D. 

7: טיפול בתרופות מסוימות כגון סטרואידים.  

 

סטרואידים מאיצים את פירוק העצם

"סטרואידים הינם הורמונים המיוצרים באופן טבעי בגופנו. בשל היותם מעכבי דלקת חזקים ביותר הם משמשים כטיפול במחלות רבות שבבסיסן תגובה דלקתית מוגזמת. כמו אסטמה, דלקת מפרקים, אלרגיות קשות, מניעת דחייה של רקמות מושתלות ועוד", מסבירה ד"ר טריפטו שקולניק.  

 

האם כל מי שמקבל טיפול סטרואידי בסכנה לפתח אוסטיאופורוזיס? "באופן כללי, כן. אולם, אנשים שמקבלים טיפול זה לאורך זמן ובמינונים גבוהים יותר, הינם בסיכון גבוה יותר.

 

ההשפעה השלילית העיקרית על העצם מתרחשת דווקא בחצי שנה הראשונה של הטיפול מכאן החשיבות הגדולה במודעות לנושא מצד המטפלים והמטופלים ובנקיטת צעדים מונעים מוקדם ככל האפשר".

 

אוסטיאופורוזיס: דרך האימון הגופני

"אוסטיאופורוזיס היא מחלת שלד התאפיינת בשינויים בעצמות, שנחלשות והופכות פחות צפופות". מסבירה גלית פרי, בעלת תואר B.Ed בחינוך גופני ממכון ווינגייט סמנכ"לית הדרכה בסטודיו C,  "התהליך מתרחש בהדרגה ובאיטיות, בסופו השלד אינו מסוגל לעמוד בעומס שנגרם אפילו מעמידה, הליכה או חבלה קלה".

 

"אין דרך להשיב לעצם את המסה והאיכות המקוריות שלה לאחר התחלת תהליך איבוד מסת העצם.  לכן כמו בכל מחלה, מניעתה מהווה את הטיפול היעיל והטוב ביותר. במקרה הזה מניעה כוללת תזונה עשירה בסידן ובויטמין D במקביל לביצוע פעילות גופנית".

 

איזה סוג של אימון גופני? "פעילות גופנית מכוונת ונכונה מחזקת את השרירים, משפרת את תחושת התנועה, שיווי המשקל והיציבה ובכך תורמת למניעת נפילות ולשיפור בתפקוד מערכת השריר-שלד", מסבירה פרי. 

  

"יש חשיבות מיוחדת להקפדה כבר בגיל צעיר", היא מחדד, "מסת העצם נבנית עד גיל 25, מגיל זה מתחילה ירידה במסת העצם. ולכן יש להקפיד כבר מגיל צעיר, על תזונה שתספק סידן בכמות המומלצת בכל גיל וכן יש לעקוב אחר המלצות צריכת הסידן ולספק לגוף את הכמות הדרושה על-ידי תזונה עשירה".

  

עוד: איזו דיאטה הכי יעילה במניעת מחלות בגיל מבוגר?

 

תזונה מתאימה מחזקת את העצמות כבר בגיל צעיר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תזונה מתאימה מחזקת את העצמות כבר בגיל צעיר(צילום: shutterstock)
 

תרגילי התנגדות: לחיזוק העצמות

"פעילות גופנית המחזקת את מסת העצמות ומהווה שיקום במקרים של אוסטיאופורוזיס כוללת תנועות המפעילות לחץ והתנגדות על עצמות, מה שגורם לחיזוקם", מסבירה פרי, "סוגי התרגולים מתחלקים לשניים, תרגילים בהם יש תנועות אקטיביות חופשיות, כלומר תנועות שעושה האישה או האיש עצמו ובהם ההתנגדות היחידה היא משקל האיבר המופעל".

 

"הסוג השני, תנועות אקטיביות נגד התנגדות, הטובות במיוחד לטיפול באוסטיאופורוזיס. תנועות אלו מבוצעות נגד התנגדות גדולה ממשקל האיבר כגון: כוחו של מתעמל אחר, משקוליות, כדורים ועוד".

 

עוד: יוגה נשית: 5 תרגילים לבריאות ויציבות גם בגיל 60+

 

צפו: סיפור אישי - התמודדות עם אוסטיאופורוזיס בגיל 73

  




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
אחת מכל שלוש צפויה לחלות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים