שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

בוחרות ונבחרות. היסטוריה בקלפי לסעודיות

אסור לסעודיות לנהוג ברכב, לפתוח חשבון בנק ולעודד במגרש, אך מהפכה מתחילה בצעד קטן. כמו למשל ההשתתפות הראשונה שלהן בבחירות

הסעודיות מצטרפות ל"חגיגה הדמוקרטית" (צילום: AP) (צילום: AP)
הסעודיות מצטרפות ל"חגיגה הדמוקרטית"(צילום: AP)

 

שוברות את תקרת הזכוכית: אחרי הדרה ממושכת, האישה הסעודית עושה בימים אלה את צעדיה הראשונים בפוליטיקה המקומית ובחיים הציבוריים, עם פתיחת ההרשמה לבחירות המקומיות הקרובות גם לנשים. המשמעות היסטורית במונחים של סעודיה: לראשונה נשים בממלכה יכולות להצביע ולהתמודד בבחירות שייערכו בחודש דצמבר.

 

עוד סיפורים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בפעמיים האחרונות שבהן נערכו בחירות מקומיות בסעודיה - ב-2001 וב-2005 - נאסר על נשים לקחת חלק ב"חגיגה הדמוקרטית". לא הפעם, וכל זאת בזכות  צו מלכותי שהוציא ב-2011 המלך עבדאללה בן עבד אל-עזיז, שהלך השנה לעולמו בגיל 90.

 

"זהו צעד חיובי וחשוב לתחילת השתתפותה של האישה בפיתוח הלאומי. האישה הסעודית הוכיחה בכמה תחומים שהיא עולה לעתים על אחיה הגבר בשקדנות ובמסירות במוסדות רבים של החברה", אמרה פעילת זכויות האדם פוזייה אל-האני. אל-האני יזמה את קמפיין "ארצי", שנועד לקדם את שיתוף האישה הסעודית בחיים הציבוריים.

 

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
השתתפות נשים בבחירות הקרובות נחשבת לניצחון גדול לפעילות למען זכויות נשים בממלכה. אלא שהן לא מסתפקות בהיסטוריה שעשו וקוראות לתת מכסות לנשים במועצות העירוניות גם אם לא ייבחרו.

 

הפעם, הציבור יבחר במועמדות

ב-2013 מינה מלך סעודיה עבדאללה 30 נשים שיכהנו כחברות במועצת השורא שמתפקדת כרשות המחוקקת במדינה. הייתה זו הפעם הראשונה בתולדות הממלכה הסעודית שבה התאפשר לנשים להיות חברות במועצה המייעצת לשלטון. בנוסף, המלך הוציא צו מלכותי המורה על שריון 20 אחוזים מהמושבים במועצה לנשים. במועצה חברים 150 איש. אלא שבסיפור של מועצת השורא מדובר בגוף שחבריו נבחרים על ידי המלך, ואילו הפעם, בבחירות המקומיות שייערכו בדצמבר, נשים יוכלו להיבחר על ידי הציבור.

 

בסעודיה קיימות 284 מועצות עירוניות וחברים בהן 3,159 איש, חלקם ממונים על ידי השלטון וחלק נבחרים על ידי הציבור, דבר שהולך לקרות בבחירות הקרובות. הפעם האחרונה שבה השתתפה אישה בבחירות בממלכה הייתה בבחירות ללשכות הסחר, וכמה מושבים אוישו על ידי נשים. אולם, להצבעה בבחירות המקומיות חשיבות גדולה בהרבה.

 

הוביל את המהלך לקידום נשים. מלך סעודיה המנוח עבדאללה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הוביל את המהלך לקידום נשים. מלך סעודיה המנוח עבדאללה(צילום: רויטרס)

אף שיש מי שטוען שלמועצות העירוניות אין ממש כוח וחשיבות, בממלכה סבורים כי עצם ההשתתפות של נשים בבחירות הקרובות יהווה בלון ניסוי אמיתי עבור החברה הסעודית השמרנית, שחלק לא מבוטל ממנה מתנגד לכך שהאישה תנפץ את תקרת הזכוכית ותיכנס לחיים הפוליטיים. המופתי של סעודיה, עבד אל-עזיז א-שייח, התייחס בעבר לנושא כשאמר כי על האישה להתרחק מכל מה שיכול להוות עבורה סכנה בהווה ובעתיד. "מבין מיזמי ההתמערבות, השחיתות וההיטמעות הגדולים ביותר עומדת בראש השתתפותה של האישה בבחירות המקומיות כבוחרת וכנבחרת", כתב המשתמש בטוויטר עבדאללה באותה רוח.

 

למרות המשמעות ההיסטורית, כמה סעודיות לא ממש מאמינות שה"ניסוי" יצליח. "הגברים לא הצליחו לנהל את המועצות המקומיות, אז מדוע שהנשים יצליחו?", תהתה מודא חלפ. "הניסוי הזה לא יצליח משום שהעבודות שקשורות למועצות המקומיות מצריכות ידע מעשי ומנהלי שרובו נוגע להיבטים הנדסיים ואזרחיים. רוב הנשים לא עומדות בקריטריון הזה".

 

בארגון זכויות האדם Human Rights Watch מתלהבים מהעובדה שנשים סעודיות ישתתפו לראשונה בבחירות בממלכה ואמרו שהמסר המועבר כאן הוא שנשים מסוגלות לקבל החלטות שמשפיעות על האינטרס הציבורי. עם זאת, במערב יש מי שלא ממש יוצאים מגדרם. במאמר דעה שנכתב ברשת CNN האמריקני נכתב כי "הזכות של הסעודיות להצביע - צעד ללא משמעות במשטר סגור שלא נותן דין וחשבון". המציאות בשטח מחזקת דברים אלה. דרכה של האישה הסעודית לשוויון מלא רחוקה מאוד לאור העובדה שהיא עדיין לא יכולה לנהוג במכונית, לפתוח חשבון בנק ולעודד במגרש את קבוצת הכדורגל האהובה עליה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
צעד קטן, והיסטורי, לאישה הסעודית
צילום: AP
מומלצים