שתף קטע נבחר

שלב אחר שלב: מה קורה לך במהלך ההריון?

מה קורה לאישה בכל שלב במהלך 9 החודשים הללו, מתי יש מקום לדאגה והאם אפשר לעשות משהו כדי להקל על התופעות הללו?

בשיתוף ספאטון

 

הריון הוא אולי לא מחלה, כמו שהסבתות אומרות, אבל אין ספק שלעתים רבות, תשעת חודשי ההריון נראים כנצח. בדקנו עם ד"ר ישעיה אריה, מה קורה בכל שלב של ההריון ואיך נדע האם מדובר בתופעות שכיחות או שיש מקום לדאגה.

 

קיראו עוד במדור תופעות לוואי בהריון

בכל גיל: לכמה ברזל אנחנו באמת זקוקים?

ברזל: התוסף שאתם נוטלים באמת נספג בגוף?

סבלת מאנמיה בהריון? גם הילד יסבול מזה

 

השליש הראשון

כאבי בטן. ברגע שיש הפריה ושק ההריון מתחיל לגדול, נשים רבות חוות כאבי בטן שמזכירים כאבי מחזור. נשים רבות עלול לטעות בפרשנות הסימנים הללו ולחשוב שהן עלולות לקבל מחזור. לדברי ד"ר ישעיה, מדובר בתהליך טבעי לחלוטין.

 

דימום. תופעה נוספת שעלולה להתרחש בתחילת ההריון היא דימום. גם במצב כזה, מומלץ אמנם להיזהר, אולם חשוב לדעת כי זו תופעה שיכולה לקרות. "נשים רבות חושבות כי דימום מצביע על איום להפלה, אבל הוא יכול להיות דימום שמקורו בתהליך השרשת העובר ברחם. "בכל מקרה, אם אתן מרגישות משהו חריג, כדאי לגשת לבדיקת רופא".

 

בחילות והקאות. תופעת הבחילות, ידועה מאוד ונפוצה מאוד בשליש הראשון של ההריון. מדובר בתופעה המתרחשת בגלל רמות הורמון ההריון - bhcg - שבתקופה הזו מגיעות לשיאן.

 

כשרמות ההורמון מתחילות לרדת, אז בדרך כלל עוצמת הבחילות מתחילה לרדת. אגב, אם הבחילות מסתיימות מוקדם מדי, כדאי לבדוק את התופעה, כי אולי עלולה להיות בעיה עם ההריון.

 

חשוב מאוד לשים לב אם נשים מקיאות, כמה פעמים זה קורה שכן זה עלול לגרום להתייבשות במקרים קיצוניים.

  

לשים לב שהבחילות לא מסתיימות מוקדם מדי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשים לב שהבחילות לא מסתיימות מוקדם מדי(צילום: shutterstock)

  

עייפות וחולשה. במהלך התקופה הזו נשים חוות חולשה ועייפות חמורים מאוד עד חוסר יכולת מוחלט לתפקד לחלוטין. שוב, גם תופעות אלה בדרך כלל חולפות עם הכניסה לשליש השני. חשוב לוודא גם כי העייפות לא נובעת ממחסור בברזל.

 

גודש בשדיים. דווקא בתחילת ההריון , כשרמות ההריון גבוהות, השדיים הופכים קשים מאוד וכואבים. זו תופעה שפוחתת לקראת סוף ההריון ואז עשויה להתרחש שוב במהלך תקופת ההנקה.

 

השליש השני

זו נחשבת תקופה רגועה יותר ונינוחה יותר ונשים מדווחות שזה הזמן שבו הן נראות קורנות ואפילו מצליחות ליהנות מההריון. ובכל זאת, בחודשים שהעובר שבחם גדל יש כמה תופעות לוואי.

 

אי נוחות בבטן. זה יכול לבוא לידי ביטוי בכל מיני צורות, גם כלחץ על המעיים, שינויים בהרגלי היציאה ובאופן עקרוני כל דבר שקשור למערכת העיכול.

 

עייפות. אמנם כבר לא חווים בדרך כלל את תופעות העייפות הממוטטת של השליש הראשון, אבל עדיין הכוחות הם לא בשיא, ויש צורך גם בתקופה הזו להאט קצת את הקצב.

 

 

העייפות לא נעלמת לחלוטין בשליש השני (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
העייפות לא נעלמת לחלוטין בשליש השני(צילום: shutterstock)

 

השליש השלישי

זו התקופה בה הרחם מגיע לשיא גודלו, וכתוצאה מכך לוחץ על הקיבה וגורם ללחץ על הקיבה ותחושה של אי נוחות  בבטן העליונה. ד"ר ישעיה מסביר כי מדובר

בתחושה של לחץ בגלל שהראש של התינוק לוחץ על המקום הזה.

 

בתקופה הזו נשים רבות חוות גם כאבי גב תחתון רציניים. זאת בעיקר בשל העובדה שעמוד השדרה של האישה הופף להיות קמור יותר בגלל שההריון דוחף את עמוד השדרה.

 

בנוסף, נשים רבות סובלות גם מ"צירי ברסטון היקס", מדובר בצירונים קטנים המופיעים כמה פעמים ביום, אולם הם לא מעידים על כך שלידה צריכה להתרחש. מדובר בהתכוצויות של הרחם שגורמות לכך.

 

ככל שההריון מתקדם והעור נמתח, מופיעים על העור סימני מתיחה הנקראים - stria - בצורת פסים על הבטן ועל השדיים. לפעמים מריחת קרמים שונים יכולים לעזור בהעלמתם.

 

לחץ כלפי מטה על עצמות האגן. לקראת סוף ההריון נשים רבות סובלות מלחץ על עצמות האגן, וקשה להן ללכת. בשלב הזה העייפות חוזרת והמשקל לעתים עלול לגרום לכך שנשים בקושי יכולות ללכת.

 

בשלב הזה, תופעות נוספות כמו דפיקות לב מואצות עלולות להתרחש, מה שמצריך תשומת לב לקראת הלידה ההולכת וקרבה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה קורה לך במהלך ההריון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים